Caves :: Пещерите в България :: Информация за Ел Сагуаро

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Ел Сагуаро

Снимки: 27

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща
Билин Дол
В Сагуаро след тесняците.
за координатите

 
Добавете своя снимка за Ел Сагуаро
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Захари Дечев - нерегистриран24.01.10
Пещерата на Сагуарото
Известните данни за пещерата са междинни и не отразяват цялата дьлжина. Денивелацията е преувеличена поради дефектен наклономер.Сьвременните топографски данни водят до извода.че тя е около 117 м.През м. септември 2009 г. беше преодолян блокажа но след него галерията снишава до непроходима преса.Водите от този пласт сьс сигурност се качват през дренажи в горни плочи преди ниските части на Губешката синклинала. а и много по рано.Изводите са. че в тези скали няма предпоставки за особено големи пещери. но фотографите биха се зарадвали на евентуални бьдещи открития.

ip: 85.11.184.*

Иво Тачев - нерегистриран09.01.06
Публични данни
Не съм член на УС, нито на Комисията по информатика (за последното си имам съображения).
Не е проблем публикуване тук на данни, които:
- са публикувани от автора си (ако се задълбочим тук, навлизаме в сложни технически и морални подробности);
- са публикувани вече другаде (сайт, книга и т.н.);
- информация от ГКП, за която има изрично съгласие на автора за публикуването й (разбира се, със задължително указване на автора). Такива засега (доколкото съм проверил преди време) са само данните за пещери от демото на http://escort.dyndns.biz. За такива аз лично бих счел и вече публикуваните, които от публикацията са влезли в ГКП. Такива са и координатите, публикувани в сайта на "Кейвинг".
Това, разбира се, е мое тълкувание - тези неща не са казани в Правилника за... на БФСп.
"Коментарите да стават описания и да носят името на автора си" - да, мисля, че такава е идеята поначало. И без туй и досега нямаше съответствие на данните тук и в ГКП.
Колкото за координатите: всеки може да изпраща, като укаже името си. Геоданните вече не са секретни. Още веднъж ме учудва появяването тук на информация, която би трябвало да постъпи в ГКП, колкото и аз лично да съм молил за това, но не би... Все пак, този сайт не е проектиран с цел попълване на ГКП и извличането на информация с такава цел от него е трудоемка ръчна работа. Затова на мене лично ми се иска някой ден да има сайт именно с цел онлайн попълване на информацията в ГКП, но нямам време да се заема аз с това.

ip: 195.69.110.*

dzver09.01.06
Иво, ти не си ли част от УС/Комисия по информатика? Не може ли да определите данни, чието публикуване не представлява проблем и сайтът да разчита на тях? Имам предвид следните неща: дължини, дълбочини, данни за историята на пещерата.

Другото, което мога да направя е коментарите да стават описания и да носят името на автора си. По този начин може да започне процес на паралелно натрупване на данни, които биха били интересни, но не са точно онова, което съхранявате в БФСп.

Довечера ще програмирам нов начин за записване на GPS координатите - с автор и описание. Тъй като тук са публикувани достоверни координати от ПК Хеликтит, ПК София, Кейвинг - когато до координата пише кой е изпочника и кой го е качил бързо ще може да се разбере на кой не му работи GPS-а (идеята е на Kenoby).

ip: 194.12.240.*

Иво Тачев - нерегистриран09.01.06
За данните в caves.4at.info
Наистина е жалко, че това начинание се провали - подобен сайт е хубаво да има, независимо дали "под шапката" на БФСп или не (моите лични предпочитания са за първото). Но това не е изненадващо - поначало идеята не можа да се реализира напълно, тъй като данните на "източника" до голяма степен бяха променяни съобразно личното мнение и виждания на Хинко. Между другото, след като "източникът се е оттеглил", защо по страниците продължават да се мъдрят координати на пещери (дебна отдавна, но не съм видял някой потребител да е пуснал координати в сайта, а наличните са до болка познати... и май не съвсем верни)? Но подаваната от потребителите информация в много случаи беше ценна и през този сайт достигнаха някои данни до ГКП (на мен това явление ми е необяснимо, но...). Така че, източникът за много от информацията бяха самите потребители на сайта.
Колкото до първоначалният "източник", самият той не се е "оттеглял" - това е ГКП към БФСп, за която си има правилник за ползване (за пояснение си позволявам да го перефразирам накратко: "Информацията в ГКП към БФСп не е за свободно публично ползване"). Доколкото знам, на последното си заседание УС на БФСп по повод на caves.4at.info неофициално е обърнал внимание да се спазва този правилник. Но моята информация е от втора ръка. Считам, че е редно по въпроса да има пряко мнение от член на УС на БФСп, независимо дали тук или в сайта на федерацията. Има думата и комисията по информатика към БФСп - от нея се очакват качествените, смислени и технически обосновани предложения по въпроса.
Накратко: мисля, че някакъв подобен сайт *трябва* да съществува.

ip: 195.69.110.*

dzver08.01.06
До Диана, Иван и Кики
Здравейте,

1 за Диана - снимките ти са чудесни, но няколко души пулещи се пред камерата дразнят посетителите на този сайт. Ако решиш пак да качваш, моля те предварително ги намали на 800x600, това би увеличило шанса да останат без да са изтрити.

2 за Иван - не виждам сайтът да е заминал някъде? Заминали са част от данните, защото не искам на следващите 10 празника някой да му дойде и да ми се лензи. Лично се надявам, че ще намерим някаква форма за въстановяване на част от описанията "легално", без някой да претендира за собственост върху тях.

3 за Кики - за съжаление само няколко човека сте на това мнение. За да се напълни този сайт пак мисля, че трябва някак да измислите източник на данните на официално ниво, пък ако ще и на част от нещата - не на всички. По този начин няма да има пак истерии и интриги.

ip: 85.11.172.*

Кики - нерегистриран08.01.06
Данните за пещерите
Има нещо гнило в Дания...Моето мнение е, че докато Българската Федерация по Спелеология (или някой друг) не създаде подобен сайт или не открие подобно информационно допълнение към собствения си сайт, както и да намери начин да си прекара нормален интернет, а не телефонен (!!!!) за бърза връзка,caves.4atinfo с вси4ките си предимства и недостатъци си вършеше работата.Друг е въпроса относно източника на данни-ще ме прощава Хинко, но не мога например да пусна в нета снимка на Георги Първанов чисто гол,предоставена ми от някой си, да я гледа цял свят няколко месеца и после да тропна с крак-снимката си е моя, не е публично известна и не давам да се пуска повече....След като веднъж вече данните бяха пуснати в интернет, те са публи4но известни и няма причина да не бъдат пуснати пак. Като веднъж си си дал гъзът, си носиш последствията...Моят съвет към Dzver е да пусне спокойно останалите данни,а който се чувства ощетен-нека го съди (-: Ако пък Федерацията или Хинко направи нов, по-пълен, по-хубав и актуален сайт-ок,това можв само да ни зарадва, защото в момента ощетените сме ние!!!

ip: 212.36.9.*

Мария Златкова05.07.05
допълнение
От 4 до 10 август 1985г. в района беше проведена Републиканска еспедиция, на която участвах. По време на експедицията направихме измерване на дълбочината на п."Ел Сагуаро" с хидронивелир. По неговите данни тя е с дълбочина -99,05м. Измерването проведохме с М.Петрова от Сливен. Резултатите от измерването са предадени на ръководството на експедицията, по чиято поръка то беше направено.

ip: 83.148.73.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.