Caves :: Пещерите в България :: Информация за Мижишница

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Мижишница

Снимки: 66

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 13 14 Следваща
Вход

 
Добавете своя снимка за Мижишница
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

dzver10.02.07
Тия неща си ги говорете наживо, моля ви!

В сайта става ясно и ще остане за дълго откритото от вас, с благодарност от всеки, който ползва информацията, с имената и фамилиите на всеки от вас.

Но моля, нека не остава и това, че не се уважавате. Тази информация може да се загуби. Тръкнах 10-тина поста, ако някой има нещо против - пак са достъпни в "изтрити".

ip: 87.120.172.*

П.Димитров - нерегистриран06.02.07
Мижишница
Драги колеги пещерняци,понеже се появиха всякакви новини около новите части на пещерата"МИЖИШНИЦА".Сега дължината й вече надхвърли 1300м., а дълбочината около -250м. Данните за новите части ще се уточнят, след като им се направи карта. А напред,пак следва поредния тесняк за разбиване!В ходенето тази седмица на "Мижишница",взеха участие пещерняците-Яни Макулев,Христо Стоянов и Павлин Димитров , членове на ПК"ХЕЛИКТИТ"-speleo@helictit.org

ip: 83.148.115.*

danailspeleo06.02.07
За новите части
Яни Макулев и Христо Стоянов са членове на ПК "Хеликтит" София.

ip: 91.92.205.*

Мария Златкова - нерегистриран06.02.07
За новите части
За моя радост, след като пуснах в сайта описанието, с переспективите за продължение в "Мижишница 1" в разбиването на тесняка на дъното се включиха още пещерняци - Яни, Христо и др. Благодарение на тяхната помощ и с помощта на съвременните технически средства тесняка беше разширен и преминат от сборен отбор - Стоян Петков, Яни Макулев и Христо. Сега дължината й вече надхвърли 1км., а дълбочината --200м. Данните за новите части ще се уточнят, след като им се направи карта. А напред..........пак следва поредния тесняк за разбиване!

ip: 83.228.113.*

yani28.01.07
за мижишница-нови части
драги колеги пещерняци,понеже се появиха всякакви новини около новите части на пещерите"МИЖИШНИЦА" и "СТРЕШЕРСКА ЯМА" се чувствам длъжен да се намеся като организатор на работните процеси във същите.Конкретно за пещерата "МИЖИШНИЦА" първичната информация ни предостави Мария Златкова,със нея надълго и нашироко сме разговаряли за възможностите и переспективите.Тя и всички работили във годините са свършили сериозен обем работа,и аз съм благодарен,че можем да ползваме богатия им опит.Решението клуб"ХЕЛИКТИТ" да продължи и развие пещерата "МИЖИШНИЦА" беше взето към края на 2005,като във работния план бяха включени и пещерите "ЯВОРЕЦ" и "СТРЕШЕРСКА ЯМА".Резултатите не закъсняха:във периода 11.01.06-22.01.06 бяха осъществени три експедиции във "ЯВОРЕЦ" ,като новите части ги открихме на 18.01., до средата на март бяхме направили три работни ходения във "МИЖИШНИЦА" като разширявахме тесняците на старото дъно и си набелязахме конкретното място през което може да се проникне по реката.На 06.01.2007 пещерняците Христо Стоянов-Ицо,Яни Макулев и Стоян Танев-Таната след десет часова работа и разбиване на четири последователни тесняка успяхме да минем.Резултата са около 100м нови галерии при денивелация около -30м .Изследването на системата ще продължим когато паднат водите.За системата на "СТРЕШЕРСКА ЯМА" накратко:на на 25.11.2006 успяхме сборна група пещерняци-Ицо,Яни,Джоревеца-Джу,Иван Морския и Илина да източим сифона на пещерата след което има зала и втори сифон.Работата във нея ще продължим при по-голямо спадане на водите. Подробности и много снимки очаквайте на сайта на клуб"ХЕЛИКТИТ"-speleo@helictit.org

ip: 85.187.61.*

Мария Златкова - нерегистриран22.08.06
Оше една нова пропаст
Наскоро открихме и картирахме още една пропаст във валога Мижишница със Ст.Петков. Тя се намира надолу във валога под Мижишница №2 на около 300м.и по пореден номер е "Мижишница №4". Дълбочина: -41м. Дължина: 15м.

ip: 83.228.113.*

Мария Златкова - нерегистриран22.05.06
Нови дупки във валога "Мижишница"
Наскоро намерихме две нови дупки във валога Мижишница с пещерняците Ст.Петков, Цв.Остромски и Т.Медарова. Намират се недалеч от вече отворената пещера "Мижишница". Първата от новите дупки е в дъното на стръмен и скалист въртоп, с денивелация -7м. и дълж.12м. за сега. Втората е на склона над първата на около 100м. - пропаст, с денивелация -20м. Тъй като в района до сега няма други открити дупки, то това ще бъдат "Мижишница" №2 и №3. Картира ги Ст.Петков. За сега работим по разчистване на тесняк в дъното на първата пещера!

ip: 83.228.113.*

анонимен - нерегистриран15.02.06
Продължението на "Мижишница
Някой знае ли къде се намират новите части на "Мижишница"

ip: 212.73.146.*

Мария Златкова24.06.05
Описание на пещерата
Описание на пещера”Мижишница”,гр.Враца, Леденишки район
Мария Златкова,1989г.

През тесния, разкопан от нас вход, в дъното на въртопа, срещу чешмата в мест.Мижишница се попада в блокаж. През него се слиза -10м. в малка заличка, с поточе.Дебитът му постепенно се увеличава надолу от няколко десни притока. Първите 130м. напред са тесни, с остри, режешти ребра и са трудни за проникване. После се излезе на водослива с голям десен приток и пещерата надолу става висока и достотъчно широка за да се върви прав. Галерията слиза на малки прагове, като на места меандрира.
След около 400м. се излиза на площадка с отвес -7м., който се слиза удобно с една стълба. Под него е единствената зала в пещерата. В дъното и реката влиза в много тясна галерия, която скоро става непроходима. В залата напред и нагоре +3м. се вижда горен етаж. По него се излиза отново на реката зад стеснението. Там се появява нов десен приток, но по него не може да се проникне. Надолу галерията става все по-висока, но все по-тясна. Може да се мине още 40м. напред до мястото, където сме се опитвали да разбием синтровите натеци, препречващи галерията. Там за сега е дъното на пещерата на кота -90м.
Проникването в пещера “Мижишница” може да се направи за около 3ч. След като се разбие тесняка, до който сме спряли, пещерата може да продължи още километри напред. Водите и излизат на извора при с.Бистрец.

ip: 83.228.113.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.