Caves :: Пещерите в България :: Информация за Зандана

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Зандана

Снимки: 28

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща

 
Добавете своя снимка за Зандана
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

kahavicata12.09.08
зандана
„Зандана”

Пещерата е съобщена за първи път през 1828г от френския географ Ж.-Г.Барбие дьо Бокаж. Първо сериозно изследване се извършва през 1968г от шуменски и софийски спелеолози. Тогава са картирани 1,440м. През 1971г К.Димчев и Сн.Станчева откриват продължение срещу течението на реката и пещерата става 1,800м. Във връзка с благоустрояването А.Спасов през 1979-1980г прави детайлна инструментална снимка до съвременната дължина на обекта.
От 1976 до 1985 пещерата е благоустроена, но не е открита за посещения. Защитена като част от природен парк "Шуменско плато”.
Пещерният клуб при "Мадарски конник" продължава проучванията и през 2003 г. открива нови галерии, при което дължината на пещерата “нараства” дo 2716м. Водоизточникът е каптиран за водоснабдяване на Шумен през 1987г.
В геоморфоложко отношение Шуменското плато представлява остатък от сарматско-понтийска денудационна повърхнина, денивелирана от запад на изток от 500 до 440 м. Повърхнината е изсечена в горно-кредни (сенонски) варовици, значително окарстени. Под сенонските варовици лежат ценоман-туронски пясъчници и мергели, а в основата на платото се разкриват хотрив-баремски мергели и пясъчници.
Пещерата се намира на 1kм западно от гр.Шумен в парк "Кьошковете" на североизточния склон на Шуменското плато. Образувана е в зоогенни, жълтеникаво-кремави, захароподобни едрокристални варовици.
Пещерата е възходяща, двуетажна и разклонена, с постоянно течаща река. Дължина на водната галерия 882м. Средни размери по напречния профил на пещерата: ширина 5.5м, височина 4м. Максимални размери: ширина 46м, височина 12м. Богата на натечни образувания. Дебели до 3м глинести отложения. Гравитационни блокажи. По хода на галерията протича подземен поток със среден дебит 8 l/s, минимален 4 l/s, максимален ~600 l/s. Площ 10,420м2. Обем 50,000м3.
Най-красива е Голямата зала. Таванът й е пищно украсен с хиляди различни по големина и по цвят сталактити, по-малките от които са млечнобели, а по-големите имат кафяв цвят. Между сталактитите има и такива, наподобяващи луковици, моркови и др. От входа на пещерата до Голямата зала денивелацията на дъното на пещерата е 13,5м.
Голямата зала е разположена под източната част на Големия въртоп. Варовитият пласт над тавана на тази зала е дебел 34м. По цялата дължина на пещерата дебелината на този пласт е от 29 до 40м.
По хода на галерията протича подземен поток със среден дебит 8 l/sec. (Mинимален 4 l/sec.- Максимален 600 l/sec.)
Температурата на въздуха варира от 9 до 13,2°, на водата - от 6,6 до 11°.
Пещерата в момента е затворена заради каптажа за питейна вода за град Шумен. Подготвя се повторно отваряне на туристическата част без реката.

ip: 213.167.15.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.