Caves :: Пещерите в България :: Информация за Зъбатата

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Зъбатата

Снимки: 64

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Следваща

 
Добавете своя снимка за Зъбатата
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Весо - нерегистриран12.01.10
Зъбатата
Някой дали ще може да направи скица като тази където съм я качил и
да покаже къде е входа на пещерата? Мисля,че е в този район който съм
начертал.Мерси

ip: 85.130.4.*

ceco08.05.09
Новото дъно на Зъбатата
На 6.05.2009 в 13:30 влязохме да я проверим 4 човека - Жеката, Краси (Кубето), Спас от НЕПИАСТ (Бургас) и Ц. Остромски от ПК Искър (София). Екипирането ни отне около 3 часа, след което проникнахме (Краси и аз) през тесняка след последния отвес. В уширението след тесняка, при металната табелка оставена от група Д4, има разклонение. В ляво и надолу е описания от тях кален сифон. В дясно горе под тавана започва тесен зъбат меандър, за наша радост след 3-4 метра се разширява и преминава в каскада от прагове. Двата по-сериозни са с по 4 м. дълбочина, но се слизат на каласика (да не се разчита на хватките от конкреции, защото са крехки). Другите са малки. Водата отново се появява по измитото дъно на каскадата. След едно дълбоко езеро галерията се изравнява и скоро завършва със сифон. Цялата му повърхност е покрита с клечки. Такива има и високо по стените - признак, че нивото му силно се колебае.

На излизане, в 18 часа (точно бяхме разекипирали последния отвес) водата рязко се увеличи и от пръскащи капки на влизане отвесите станаха водопади. Щеше да е меко казано неприятно ако тази вода ни бе посрещнала в теняка. Излязохме към 20 ч.

Денивелацията на новите части по моя преценка е 28 метра (от табелката на група Д4), а дължината - около 80 м. През тесняка (от дъното на последния отвес до табелката) денивелацията е малка (около метър).

ip: 195.96.224.*

gogulef08.05.09
Почти от извора
Значи първо не е открита нова пещера.Този въртоп е световно известен.Там е копал Байзела още едно време.Вижте моите снимки на входа на дупката.Там е Дървения който май е първия по-сериозно проникнал.Тогава Жеко искаше да я канарече Кръстата,но бургазлии рекоха Зъбатата.Там беха Папен Пойзън Енчо аде половината цвят на источно българската спелеология.Те тогава след слизането на Дървения на другия ден ходиха да картират там Енчо Фотеф и Руняшки.Аз тъй видях.Сори на група Д4 нещо послъгват с годината на проникване.

ip: 95.42.47.*

danailspeleo21.09.06
Къде и е хоризонталния план
Къде и е хоризонталния план на пещерата и напречните сечения. Това ли и е оригиналната карта????

ip: 88.203.254.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.