Caves :: Пещерите в България :: Информация за Маяница

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Маяница

БФСп N: 3994
Населено място: с.Церово, общ. Своге, Софийска област
Обща дължина: 1 426
Денивелация: 14
Дълбочина минус: 0
Изкачване плюс: 14
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

system - Мария Златкова - докато се рег 29.06.2005

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 3

Страници: 1
Карта
Вътре
Маяница

 
Добавете своя снимка за Маяница
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Мария Златкова29.06.05
Описание на пещерата
Пещера „Маяница”,с.Церово,Сф. – описание на пещерата
Мария Златкова,1992г.
Пещера „Маяница” беше каптирана за водоснабдяване на мах.Д.Желен още през 30-те год.Входът и е до последната къща на махалата. Дължината и беше към 40м. Завършваше с тесен сифон. Докато правехме картата К.Вълчев откри продължение зад няколко скални блока. Разширихме достатъчно стеснението и по тесен канал излязохме отново на реката зад сифона. Продължихме около 200м. срещу течението. Галерията е ниска и се пълзи във водата. Достигнахме до много тесен полусифон.
На 1м. в ляво над полусифона започва горен етаж. След 20м. обаче той беше затворен от синтрови натеци и напред не можеше да се мине. Бяха ни необходими 7 прониквания за да разбием с помощта на бензинова лампа малък отвор в натеците. Продължихме по горния етаж, който се движи на 2м. над реката. След 300м. излязохме в малка заличка с две разклонения. Дясното води към тясна, висока диаклаза, с малък поток. Надолу по течението му само Ц.Остромски успя да се провре 80м. Срещу течението му диаклазата е по-широка и продължихме 200м. до зала, с червени образувания. В нея водата пада от тавана. Малко преди залата в ляво се отделя горен етаж, който е дълъг 120м. Завършва с вторични образувания. Към края му направихме слухова връзка с галерията на основната река.
От малката заличка по лявото, тясно разклонение само след 30м. масивен синтър преграждаше галерията. Наложи се да прокопаем 10м. улей в глината под него. Продължихме 20м. и достигнахме реката, която там е с по-голям дебит от извора „Маяница”. Реката се пъхваше в много ниска цепнатина, по която не може да се продължи. Там водата се дели и излиза на „Изворната дупка” и на „Маяница”.
Срещу течението на реката проникнахме още 260м. до блокаж, който е задръстил плътно галерията. Блокажът е твърде нестабилен и опасен, за това нашето проникване спря до него. До там са картирани общо 1426м. С флуоресцеинов опит сме доказали, че реката в пещерата идва от губилищата в Желенски дол, а вътре в пещерата се дели на три части, като излиза на Изворната дупка, на Маяница и на из.Дедова чашка. За пещерите в България това е един рядък случай. Направихме опит да влезнем отгоре в п.”Маяница”, като копахме в п.”Липовец” при губилището на реката в Желенски дол. Поради опасните блокажи и там се отказахме да продължаваме.Така нашето изследване на района приключи в края на 92г. Освен картировачите в това изследване се включиха още пещерняците: С.Медарова, К.Козарев, О.Стоянов, П.Колев, Р.Пандурска.
Наскоро пещерняци от ПК” Хеликтит”,Сф. откриха до губилището в Желенски дол нова пещера „Говора на водата”, по която са влезли отгоре около 1000м. в същата пещерна система. Желая им успех и се надявам да успеят да проникнат до п.”Маяница” отгоре надолу.

ip: 83.148.73.*

Хинко - нерегистриран20.06.05
Карти
"Първи картирал" е по-скоро историческа характеристика относно това кой пръв е картирал примерно привходната зала и отчел картата и не се е заврял по-навътре. С това не се заличава заслугата на останалите "главни" и "редови", правили следващите карти на новите части.
Затова е желателно за всяка дупка да има "История" - информация кой я е открил, кой е картирал пръв и кой ДОкартирал или ПРЕкартирал. Но засега за много малко дупки би имало данни за разделени графи "до..." и "пре...", затова са поместени в описанието.

ip: 82.103.77.*

Мария Златкова20.06.05
пояснение
Налага се да напиша това пояснение относно картировачите, което се отнася за повечето големи пещери и пропасти. Картировката се прави обикновенно на няколко екипа, които работят различни части от пещерата.Всеки екип си има главен картировач, който събира и изчертава картата на своя участък.Накрая се събира картата на пещерата от всички гл.картировачи и всеки от тях носи отговорност за картираното от него.Поне така беше в нашата практика, ето защо трябва да се пишат имената на всички гл.картировачи в графата Първи картирал.Не може например да се напише за пещ.Маяница като първи картирал Здр.Илиев само защото е изчертал цялата карта с туш и на паус, а е картирал само първите 300м.от входа.Не може той да носи отговорност за нашите карти просто защото и физически не може да влезе в тези части на пещерата,поради тесняка. Така че се налага да се пишат всички главни картировачи като такива, за пещерите където има повече от един.

ip: 83.148.73.*

К.Стоичков - нерегистриран15.06.05
За Маяница и Говора на водата
Преди 3 години открихме и започнахме проучването на пещерата Говора на водата във високата част на Желенски дол. Вече е известно, че през нея протичат водите които излизат в Маяница. Общата дължина на пещерата за момента е над 1000 м при денивелация над 70 м. Миналата година Павлин.Димитров и Христо Стоянов успяха да преминат тясна преса след дънният полусифон и добиха още 200 м нови части по водата. Лошото е, че там може да се влиза само при ниски води. Има и странични разклонения, които не са проверявани. През Ноември до старото дъно направихме проникване със Стоян Петков -Таната, който е учасвал в проучването на Маяница. Той изрази мнение, че ще е много трудно и почти невъзможно да се продължи Маяница от долу на горе срещу блокажа, но не отрече възможноста двете пещери да се свържат от горе на долу ако успеем да пробием още малко в Говора. Това само времето и нашите действия ще покажат. Двете пещери са интересни и ако се свържат ще е много добре. Нека спаднат малко водите и отново ще сме на Говора. К. Стоичков ПК "Хеликтит" София.

ip: 82.146.26.*

Мария Златкова15.06.05
корекция
Здравей Хинко, за п."Маяница" се е получила досадна грешка: на картата, която съм изпратила пише Дължина:1426м+102м, което е дължината на "Маяница" + дължината на п."Изворната", която е сложена на изпратената карта. Това не е денивелация! А иначе денивелацията на пещерата е +14м. Моля те да го оправиш!

ip: 83.148.73.*

Ваня - нерегистриран19.05.05
за Маяница
Същото, което казах за Голямата Темнота, сега отново ще го кажа. Продължението на пещерата след входа бе открито от един от курсистите на все още неразпадналия се клуб "Буреш" по онова време. Впоследствие е работена от МОЕРПА. Здравеца не съм го виждала като картировач :-) Знам, щото съм държала края на рулетката на Мара докато картира. :-)))

ip: 212.5.132.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.