Caves :: Пещерите в България :: Информация за Голямата темнота

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Голямата темнота

БФСп N: 0142
Населено място: с.Дреново, общ. Костинброд, Софийска област
Обща дължина: 1 864
Денивелация: 106
Дълбочина минус: -106
Изкачване плюс: 0
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

system - Мария Златкова - докато се рег 30.06.2005

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 33

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 Следваща
Карта
Богата украса
По пътя
По главната галерия

 
Добавете своя снимка за Голямата темнота
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

yavkata21.05.06
за входа
Към края на 2002 г. "стария вход" се беше срутил, група "искърци" се заехме и от пролетта на 2003 г. разкопахме входа. Има и снимки на страниците на клубния сайт. Тогава се слизаше по изкопани в две прагчета стъпалца. Сега входа е отвес около 5 метра и се наложи да пускаме въже. Личи си, че е разчиствано сериозно и напоследък. Входа на тесняка е препречен от три големи скали, които се крепят една на друга.Почти може да се мине, ама само "почти". Май е необходимо да се заеме някой от спецовете по "капсите". Иначе, които ходил... ходил.:)

ip: 217.75.140.*

Aleyan26.02.06
Входът
в момента е пропаднал и се е уширил. Нужно е късо въже, за да може удобно да се слезе и излезе, защото денивелацията сега е 3-4 м. НЕ може да се влиза, затрупано е. И лошото е, че трябва да се махнат няколко големи камъка преди да се разчисти входния тесняк.

ip: 213.130.88.*

Мария Златкова20.07.05
корекция
В описанието на "Голямата темнота сте прибавили нов текст, без автор. В него има допуснати грешки: първо реката от Голямата темнота не е каптирана за с.Дреново, а за с.Завидовци, както съм написала в моя текст; второ за първи път отидохме на този въртоп на 14.февр.1993г. със Стоян,Верка и Здравеца. Бяхме на обиколка по района и този въртоп ни се стори переспективен. Започнахме да копаем още тогава, като първо пробвахме долу, по водата, но скоро се видя, че от там е невъзможно и Верка започна нов изкоп горе, там където сега е входа. Тогава не работихме дълго, защото беше много студено. Успяхме да влезем в пещерата една година по-късно, след като доста покопахме.

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова30.06.05
Описание на пещерата
„Голямата темнота”- описание на пещерата
Мария Златкова,1994г.
Пещерата „Голямата темнота” е отворена през януари 1994г. след разкопаване на входните 30м., в продължение на 1 година. Изследването и картировката продължиха до края на 95г. Освен картировачите в откриването и изследването на пещерата участваха и пещерняците: Вера и Пешко Колеви,Д.Паунов, Д.Узунов,А.Дражев и др. Входът на пещерата не е в дъното на въртопа „Ямката”, а на склона му, на +6м. Първите 30м. са тесни, защото са изцяло разчистени от нас. Следва малка заличка, в която се появява поточето и малко след това има разклон. Пътя продължава в ляво и надолу през серия от тесняци, наречени „А4”. Горе остават още 50м. галерии, завършващи в зала с блокаж.
След тесняка „А4” има праг -5м. и започва стръмно провиране надолу през блокажа докато се слезе пак на потока. Тук той е увеличил дебита си двойно. Надолу галерията е широка и удобна за проникване. На места има горни нива, по които се минава. На около 120м. има само едно стеснение, последвано от праг -4м. След 300 м. се достига водослива на нашия поток с река, идваща от лаво. Нагоре срещу течението и след 50м. тя се появява от грифон. Освен нея има и др.малък приток, който се влива там. Срещу течението му сме продължили около 200м., като в тази част изследването и картировката не е довършена. Голямата река идва от пещерата „Раздолци”, която се явява основен водосбор на района.
Надолу след водослива галерията става висока и широка. Във височина се отварят красиви горни етажи, по които идват малки притоци. Достига се отвес -6м., който се слиза в ляво на камина. След 50м е първия полусифон. Лягаме във водата и го пропълзяваме. Надолу галерията е пак широка и висока. След 150м. е втория полусифон. Той се заобикаля от дясно по горен етаж и се слиза отново на реката. Още 150м. и сме пред сифона на дъното. До тук дълбочината е -106м., а дължината на картираните галерии 1864м.
С флуоресцеинов опит сме доказали, че реката излиза на извора „Воровитец” под мах.Въртопо. Изворът е каптиран за с.Завидовци.

ip: 83.148.73.*

М.Златкова02.06.05
Поправка
Хинко, моля те да поправите имената и годината, както вече два пъти съм ви писала.
Първи картирал:М.Златкова,Д.Ангелов,Ст.Петков
Картирали:З.Илиев,В.Младенова,Т.Иванова,И.Тачев,Мила,Юли и др.
Година:1994г.
Трябва данните да са точни. Не искам да се обиди някой от приятелите - пещерняци, вложили сили и лични средства в изследването и картирането на пещерата"Голямата темнота".

ip: 83.148.73.*

Ваня - нерегистриран19.05.05
към Хинко
:-) Хинко, аз Здравеца на Голямата Темнота не съм го виждала. Когато "Академик Буреш" се разпадна, "отцепниците" сформирахме "МОЕРПА" - някъде 1990-те години. Това бяха по онова време: Таня Медарова, Цветан Остромски, аз - Ваня Младенова, Мария Златкова, Саня Медарова и Николай Милев (дано не пропусна някой). Работехме с приходящи от Академик - Братока и Андро например. Понякога и Верчето. Сигурно и с други хора, които вече не помня. Стоян Петков се появи около половин до една година след това при Моерпаджиите. По онова време започна и работата по Голямата Темнота. Знам, щото бях там. И при разкопаването и укрепването на входа, и при проникването, и при картирането, и при пускането на флуоресцина...и при минаването на тесняка. Така че как биха могли тези хора дето си ги изписал да картират пещерата през тази година - не ми е ясно! Главни картировачи (по мои спомени) са Мара и Стоян, но доста по-късно - някъде 91-ва, а може би и след това. Питай Мара за подробности.

ip: 212.5.132.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.