Caves :: Пещерите в България :: Информация за Бонинска дупка

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Бонинска дупка

Снимки: 160

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 28 29 30 31 32
входът, гледан отвътре
Входа на пещерата

 
Добавете своя снимка за Бонинска дупка
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Весо - нерегистриран09.01.10
Бониската
Много благодаря за описанието на грепа Д-4 . А дали има въженце да
си седи за постоянно на прага за втория етаж?

ip: 85.130.13.*

Весо - нерегистриран08.01.10
Бонинската дупка
Според тази скица може ли някой да каже къде е входа на дупката?

ip: 85.130.40.*

Стефан - нерегистриран08.01.10
Бонинската
Всъщност и ние като ходихме миналата година се заблудихме по същия начин. Оттогава се каня да пусна съобщение, с което да дам малко по-точна информация и все не сколасвам. Сори. Та: Ако се гледа към входа за заграденото място около фургона на ловджиите (т.е. към табелата "ЛРД с. Крушуна") трябва да се тръгне ВДЯСНО през гората, над сухото дере и след пет минути да се слезе в дерето на входа на пещерата.

ip: 84.54.141.*

Весо - нерегистриран04.01.10
Бонинска дупка
След като стигнете фургона спирате колата и тръгвате пеша вляво по черен път през гората вървите по него и отдясната страна се вижда дерето сухата река вървите покрай сухата река и някъде за около 10минути ще стигнете до входа на бонинската пещера Дупката е голяма и няма начин да не я откриете Това е най-удобния път.
Това е цитат на Иван 0212........
Много добре го описа Иване,но като вървях покрай това дере суха река
което ми се падаше отдясно след гората излезнах на обрасло поле и
търсих,търсих и не можах да я намеря.Дали не е трябвало да повървя още напред за около 5мин.? Значи съм бил много близко до входа.
Някой може ли по-подробно да опише след фургона на ловджийте как се стига до входа?

ip: 85.130.7.*

Коментари - нерегистриран25.10.07
допълнителна информация
Местонахождение и достъп

Пещерата се намира на 2.5 км югоизточно от с.Крушуна, Ловешка област. Надморската височина на входа е 254 м. в Ю склон на Сливов дол, в периферия на Деветашкото плато, Среден Предбалкан.

История на проучването

До 1972 г. е бил проучен само участъка до реката от Иван Личков. В периода 1974-75 пещерняците от клуб"Студенец" при тур. д-во "К.долина", Плевен проучват и картират 2753 м., през 1978 по време на международната пещерна експедиция „Дружба'88" се картират 133 м. след полусифона по течението на реката. В периода 1985-87 пещерняците леководолази от плевенския клуб „Студенец" преминават четири сифона по течението на реката и изследват последващата галерия и картират още 461 м. и общата дължината на пещерата нараства на 4015 м. След 1990 г. същия екип преминава сифона с/у течението и проучва 515 м. С новите части пещерата достига сегашната си дължина - 4530 м..- 7-ма по дължина в България

Описание на пещерата

Образувана е в долнокредни варовици - Деветашка варовита свита с аптска възраст от едноименния моноклинален хорст. Н.В. на входа 254 м.

Пещерата е двуетажна. Входа е с размери 7.5 х 3.8 м. Първия етаж е хоризонтална галерия с обща дължина 280 м. През летния сезон обикновено тя е суха, подът е глинест, на някои места покрит с чакъл и гравитачен материал, почти без образувания. В тази част скалите са силно корозирани и еродирани. Следват две зали една след друга. Сухи и пода им е покрит с глина. На около 25 м. от тях езеро с размери 15 м. дължина, 10 ширина и максимална дълбочина 4 м. То се преминава с лодка.

Забележка: Има години през които галерията е изпълнена с вода почти до входа.

На срещуположната страна на езерото има праг с височина 8 м. Когато е сух изкачването не е трудно. По-удобно е за него да се предвиди стълба -10 м. или въже около 15м. След изкачването на отвеса се попада в малка заличка с красиви но сухи синтрови езера с дълбочина 40 см. Красиви вкаменени водопади допълват интериора. Тука е едно от красивите места в тази пещера. След 30-40 м. се излиза на подземната река, от тук проникването става с лодки. В дясно по течението на реката след около 350 м. се достига до сифон. Сифона и следващите три са преминати през месеците юли, август 1985 г. от Илко Гунов, Милен Димитров, Валентин Чапанов и Александър Михов леководолази от пещерния клуб към Кайлъшка долина гр. Плевен. Първия сифон по доказания чрез оцветяване воден път към пещерата Водопадае дълъг 5.5 м и широк 3.6 м. Излиза се в малка куполо видна заличка с въздушно пространство 1.6м. След нея започва нов сифон с дължина 6м, излиза се в зала със синтрова преграда по средата и височина 30 см. Навлиза се в нов сифон с дължина 30 м., който представлява канал с дълбочина 8-9 м. От него се излиза в голяма просторна зала със серия от красивисинтрови прагове, някои от които са отворени отдолу, а през другите водата тече. По тавана има много красиви образувания целите покрити с калцитникристали, които при духане летят като скреж. Навлиза се в нов сифон дълъг 35.5 м, излизаме в голяма зала в началото на която има много красив водопад с формата на чаша. По нататък има още два пробити отдолу прага, които се намират в езеро с размери Зх10м. след това галерията продължава с влажен глинен под и недалече от края на езерото има два отвеса. През по малкият е невъзможно да се проникне и влизането става през големия. Слизането надолу се осъществява на камина с помощта на въже. Дълбочината му е 15 м, като в долния край се разширява в камбана. Двата отвеса служат като преливници, при повдигане на нивото на водата в близкото езеро. Това се вижда от дебелия слой глина, с който е покрита долната част на отвеса. След отвеса галерията е тясна и ниска, след 10 м. има отвор на пода в които се влива идващия насреща воден поток. Продължава се по-нататък, и не след дълго се излиза на галерия, перпендикулярна на посоката на движение. На дясно срещу водата се преодоляват три прага, първия с височина 2 м., втория с височина 1м, и третия 0.5м, стичащата се вода по тях, представлява красива гледка.

След езерото на горния етаж галерията продължава но вече суха. Височината е между 2-2.5м. а по пода има малки локви. На около 70 м. от двата отвеса има друг, на който светлината на прожекторите осветява дъното. След още 100 м. има нов малък отвес в дясно. Същевременно галерията се снишава и стига до тапа от дребни камъни покрити с кал. Поради липса на време не е правен опит за разчистване на тапата. Оставени са за друг път и отвесите водещи надолу и долния етаж. Общия сбор на картираните галерии и сифони е 461 м.

В ляво, срещу течението по реката пещерата продължава около 1300 м. Проникването с лодка в този участък е истинско удоволствие. Красиви куполообразни сталагмити, щитове, ребра и на всичко това човек се любува от лодката. Даже може да те хване морска болест, казват шегаджиите. Галерията лъкатуши непрекъснато. Ясно личат стари водни нива. фасетки има почти навсякъде. А еворзионните кубета, които в пещерата не са никак малко, са почти винаги с прави форми и ясно изразени.

Не по малко от 12 синтрови прегради, препречват езерото повечето от тях не се подават от водата, налага се слизане от лодката и прехвърлянето и в следващия участък. На много места трябва да се внимава, тъй като във водата има остри ножове и то покрити с вода, които могат да спукат лодката. По средата на водния път в тази галерия (не далече едно от друго) има обилно капеща вода от сталактитите. В други части на пещерата подобни явления не са забелязани. Дълбочината на водата варира м/у 1.20 до 2.50 м. Пещерата завършва със сифон. Богата на вторични образувания.

След сифона с/у течението има галерия с дължина 515 м. Пещерата е част от дренажната система на карстовите води на платото.

Подземната река на пещерата Попската продължава подземния си път през изворната пещера Водопада (с дебит 20 л. сек.). Това е доказано с оцветяване на водата през 1988 г. по време на експедицията проведена през 1978 г.

За проникване в пещерата е необходимо подходящо облекло за водни пещери, добро осветление за 12 часа - карбидно или херметизирано и резерви към него, лодки, 10м. стълба или 15 м. въже.

Фауната е представена от 14 вида животни, от троглобионти са странично плуващото раче Nifargus ablaskiri georgievi, паякът Porrhomma profundarum, водната мокрица Trichoniscus garevi и стоножката Typhloiulus (T.)georgievi.

ip: 88.87.6.*

R0adrunner16.10.07
Къде се намира самото езеро
Въпросът ми е има ли земя след самото езеро или то е краят на пещерата. Ако имате данни кажете дали е дълбокол?

ip: 213.91.198.*

мая иванова - нерегистриран25.06.07
Бонинска пещера
tam e mnogo hubavo mqsto.hodila sum nqkolko puti i sme vlizali s priqteli i ne moga da kaja 4e e dupka.ezeroto na kraq e mnogo hubavo i si zaslujava da se vidi.

ip: 85.217.181.*

ivan0212198328.05.07
Най-удобен път до пещерата
Значи когото и да попитате хващате пътя има един трансформатор през ромската махала нагоре когато свърши асфалта на края на селото продължавате по черния път направо и завивате надясно след това веднага вляво и направо минавате покрай един паметник и веднага след паметника вдясно и веднага вляво и направо след това се престроявате само вдясно по черните пътчета преминава се през гората но пътя е добре разчистен защото води до един фургон в гората който се използва от ловците в Крушуна и е проходимо за лек автомобил даже ние бяхме с Тико и то никъде не упря по пътя След като стигнете фургона спирате колата и тръгвате пеша вляво по черен път през гората вървите по него и отдясната страна се вижда дерето сухата река вървите покрай сухата река и някъде за около 10минути ще стигнете до входа на бонинската пещера Дупката е голяма и няма начин да не я откриете Това е най-удобния път който е проходим и за лек автомобил стига да не е кално Първите 280метра пещерата е суха и подът е чакълест а понататък става глинест но не е кално след това почва първото езеро вече трябва да се ползва надуваема лодка

ip: 88.87.6.*

Xristo___15.06.06
Krushuna.avi
http://www.krushuna.hit.bg/ filma se kazva krushuna.avi 18min.

ip: 62.176.127.*

divan15.06.06
От къде го изтегли?
Дай едно линкче, за да го дръпна:)

ip: 82.199.215.*

Xristo___14.06.06
miroslav_stoichev
Da v4era si go izteglih i go gledah :)

ip: 62.176.127.*

miroslav_stoichev13.06.06
da taka e Daje ima film na BNT kazva se "Povoda pod zemqta"Ezeroto e dalgo 800 m

ip: 87.126.108.*

Xristo___09.06.06
Бонинска дупка
Vqrno li e 4e vav Boninska dupka e nai golqmoto podzemno ezero v BG

ip: 62.176.127.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.