Caves :: Пещерите в България :: Информация за Еменска пещера

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Еменска пещера

Снимки: 21

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 Следваща
Вход

 
Добавете своя снимка за Еменска пещера
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

инж. Иван Иванов - нерегистриран28.05.17
Пещерите в Еменският район
"Хубаво е когато,пишете да се запознаете с обекта.
Да,има изход и се намира точно срещу кариерата на с.Вишовград."

Моля господинът, който се е писал "местен" да си напише имената и да остави някакви координати за връзка (телефон или ел. поща).
Винаги сме се поддържали добри отношения с местните жители и се надявам да си помагаме взаимно и в бъдеще.

С карстовият район и пещерите около селата Балван, Емен, Вишовград и Добромирка се запознавам от 1983 година до наши дни... сега сме 28 май 2017 - т.е. около 34 години. Участвал съм в откриването на приблизително 5 километра пещерни галерии (основно в пещерите Троана и Русе 213). Казвам участвал съм защото в пещера никога не се влиза сам ! Самостоятелни прояви не са позволени при спелеоложките експедиции. В пещерата Троана има части от човешки скелет (в основата на блокажа в Голямата зала), който поройните води са разпиляли по галерията. В Голямата зала в Троана се влиза лесно, но понякога трудно се излиза..

Еменската пещера има 2 етажа. Първият е дълъг около 800 метра. Когато стигнете до дъното на първият етаж върнете се малко назад и търсете път нагоре. Там започва вторият етаж на пещерата. Открит е от моят инструктор (на курса за "пещерняк на НРБ" през 1982 година) Александър Блажев - да даде Бог покой на душата му - падна от 18 метра отвес в пещера в Румъния преди много години. Той откри и пътят по водната ос в Бамбаловата дупка (от 2-ри разклон вляво) и още много части в тази изключително трудна пещера.
Еменската пещера няма втори изход досега. Или ако има.. жив човек не е излизал през него. Простотиите с кучета няма да коментирам.
Карстовото поле над пещерата има много понори и за в бъдеще е напълно възможно да се отворят няколко изхода но е необходима изключително много работа за много дълъг период от време. До Вишовград със сигурност не стига и няма да стигне поне в близките 100 години.
Пожелавам на спелеоложките клубове в района да работят повече и да откриват нови части в старите пещери и повече късмет за откриването на нови пещери. (Броенето на прилепи не се нарича спелеология).
Районът е голям и всеки е добре дошъл, ако иска да работи в пещерите и понорите без да замърсява природата и разрушава красотите и.

Здраве и успехи на всички !
инж. Иван Иванов - 0878237343

ip: 95.111.34.*

местен - нерегистриран02.02.15
Хубаво е когато,пишете да се запознаете с обекта.
1,Да,има изход и се намира точно срещу кариерата на с.Вишовград
2,Първоначално е имало гъбарни,а по късно и мандра.На много по -късен етап се изпозваше построиката над пещерата от военните.
3,Около 1975г "някой" беше решил ,че може да се направи ресторант в пещерата.Но така идеята не се осъществи.
На нас хората,които посещаваме Еменския каньон не ни остава нищо друго освен да положим повече усилия да опазим това творение на природата.

ip: 46.10.110.*

инж. Иван Иванов - нерегистриран10.11.14
Как Еменската пещера стана над 3 км ?
Еменската пещера имаше стара карта, според която беше около 800 метра.
Както тогава се изрази Сашко Блажев картата явно била "рисувана в кръчмата на повече от две ракии..", защото нямала нищо общо с реалната посока на развитие на пещерата.
Сегашната дължина от 3 113 метра и картата на пещерата дължим на бойна група от тогавашният ПК Приста-Русе в състав:
Александър Блажев - ръководител
Даниел Цолов - участник
Боян (не му помня фамилията) - участник
Те бяха на подземен лагер в продължение на три дни, откриха вторият етаж и всички нови части и направиха карта на пещерата.

Нека имената на откривателите се помнят с благодарност !

led@mail.bg

ip: 95.111.34.*

momchi18.06.09
питане
Здравейте. Може ли някой да даде побробно описание на пещерата или карта? Какво следва след високият участък с бетонираният под. Колко е дълъг този участък от който нататък почва доста по-ниската същинска част на пещерата.

Повечето пещери си имат подробно описание а такава голяма няма.

ip: 212.39.72.*

валентин - нерегистриран05.03.08
емнската пещера във връзка защитата на прилепите
Евгени които ви представи проблема с неблагоразумието на някои от
посетителите например целенето с камъни по безащитните прилепи крясците на някои от посетителите ще пропукам думичките като прилеп и посетител раэбиването на първия етаж на някощната казарма мандра за вземането на намиращия се кабел ип по точно разбития аснсьор от които е взет кабелат

ip: 193.192.57.*

Евгени - нерегистриран13.02.08
Да спасим Еменската пещера
През изминалите почивни дни няколко пещерняци и курсисти от ПК"Дервент" В.Търново за пореден път посетихме Еменската пещера. Целта бе да проведем наблюдение на прилепната колония, която обикновенно е огромна. За жалост безобразията в пещерата са преминали всякакви граници. От хилядите прилепи през изминалите сезони сега на 09.02.2008г. изброихме едва 30 прилепчета. ТД"Академик-ВТУ" ще подеме кампания за спасяване на Еменската пещера. Същата е обявена за защитен обект и по принцип се "охранява "от държавата, прилепите и те са защитен вид, но за някой явно това нищо не означава.Ще сме благодарни на всякакви градивни идеи за осъществяване на идеята за спасяване на пещерата от безобразията и вандализма в нея. Може да ни пишете на e-mael ev_koev@abv.bg и на страницата на ТД"Академик-ВТУ" , www.td-akademik.com

ip: 88.87.6.*

perobgcom19.12.07
пещери
Ходил съм там.Беше пролетта на 1985.Една година преди това в пешерата е имало Птицеферма.Дупката не е трудна има само един два кани сифона.За пещерняци си е трълка.

ip: 77.78.129.*

Михаил - нерегистриран06.07.07
Еменската
Драги Гонзалес, трудно ще накараме прилепите да ползват външната тоалетна... Така че, миризмата си остава и колкото повече мирише, толкова по-чиста е природата.

ip: 195.96.253.*

гонзалес - нерегистриран05.07.07
Еменската пещера през лятото
бях в Еменската пещера през м. юни тази година. Аз съм любител на природата не професионален пещерняк. Мисля че за мен това което видях беше отчайващо. Останки от бетонни плочи и стълби след входа и спираща дъха миризма на урина. Някак си веднага се обезсмисли влизането навътре. Може да съм пропуснал нещо но тази гледка щеше да се повтори и на излизане, което със сигурност щеше да развали усещането. Интересното е че преди стълбите към входа има тоалетна........................

ip: 212.122.167.*

Gustera30.05.07
Няколко реда за Еменската пещера
Мерси

ip: 85.217.137.*

Цветан Остромски - нерегистриран30.05.07
Re: За gustera
Не си спомням дали това е мястото, но има един полусифон, който може и да е потопен сега. В крайна сметка се излиза на река и се продължава срещу течението още доста. Към края се разклонява на два ръкава. И двата опират до грифони.

ip: 195.96.224.*

gustera - нерегистриран28.05.07
Няколко реда за Еменската пещера
Влязохме около 1500м навътре стигнахме до малко езеро с Г образна форма .
Единствения видим отвор беше в горната част на Г-то като е на 2ри етаж .
Това ли е продължението ?

ip: 85.217.137.*

danailspeleo27.05.06
Еменската пещера
Познавам някои от изследователите на пещерата. Това с кучето не е вярно. Навсякъде в страната има такива "плоски" легенди я прасе я куче. Не им се връзвайте. :)))))))

ip: 88.203.254.*

prilep127.05.06
Няколко реда за Еменската пещера
Това което видях от Еменската пещера е наличието на пълно безхаберие и разруха. Някой се е опитвал да строи мандра и е оставил грозни тухлени и бетонни стени. Видях също останки от асанс1ор,с който военните от горното изоставено вече поделение са се спускали в пещерата.
Иначе първите зали са високи и просторни.Колониите от прилепи са многочислени. Образувания като сталактити и сталагмити няма.Според разказът на едно местно момче може би фиксираните в сайта 3113 м. дължина са повече, защото към края пещерата се стеснява дотолкова ,че човек не може да се провре ,но е било пуснато куче което е излязло от някъде и се е прибрало в селото,което означава, че има изход,но явно на този етап никой не го знае къде е . Ето едно предизвикателство за запалени пещерняци. /Аз не съм такъв.Просто съм любител на уникални природни забележителности/.

ip: 213.240.225.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.