Caves :: Пещерите в България :: Информация за Ягодинска пещера

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Ягодинска пещера

Снимки: 191

Страници: Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 38 39 Следваща

 
Добавете своя снимка за Ягодинска пещера
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Димитрова - нерегистриран04.02.15
Входа вече 7 лева ли е?

ip: 46.238.48.*

Кремена - нерегистриран04.11.14
Г-н Генчев ,аз като един средно-статистически българин,работещ за 400лв и идвайки от300км със тричленното ми семейство ,плащайки по 7лв на човек ,не мисля че е много редно да протичаме пещерата водени от отегчения водач бързащ да ни изведе нищо не видели камо ли чули!

ip: 212.5.158.*

Георги Райчев - нерегистриран13.12.13
Ягодинска пещера
Четейки публикациите за Ягодинската пещера както и коментарите,от страна на хората стопанисващи пещерата коментарите им са измислици и лъжи поради следните обстоятелства.
1. По коментара в началото на сайта даден от Иво Сакалев пълна лъжа е че дължината " според местния клуб"/ а такъв няма/ е 10 км. Дължината на Ягодинската пещера е 8501 м и съм я картографирал лично аз от 1983 до 1989 г. Пещерата е проучена и картографирана от мен и моят баща, чийто барелеф е на входа на пещерата. Баща ми и аз, както и членовете на пещерен клуб " Студенец" сме проучвали Ягодинската пещера/ Имамова дупка/, а също така сме я благоустроявали. Също така сме уредили музейната сбирка " Енеолитно жилище". Така че Иво Сакалев и Сергей Генчев да не си приписват заслуги които ги нямат.
2. Събирането на такса паркинг е незаконно защото липсва такъв, а колите спират на републиканската пътна мрежа, която се стопанисва от ИА " Пътна инфраструктура/.
3. Всички изследвания относно благоустройството на пещерата, както и археологическите проучвания са извършени от покойния ми баща Димитър Райчев,от мен и членове на пещерен клуб " Студенец",в който Сергей Генчев е членувал съвсем малко време. От нашия клуб го изпратихме за придобиване на квалификация младши инструктор по пещерно дело.
4. Колкото за новогодината елха в продължение на много години пещерния клуб " Студенец" е посрещал нова година. Тя на никого не пречи.
5. Що се касае за снимките в правото на стопанина е да определя условията дали да се снима или не. В Гърция, Словения не е позволено да се правят снимки. Това е така защото има недобросъвестни фотографи, които снимат и след това ги публикуват.В това отношение линията за ограничаване достъпа до фотографиране е правилен.

ip: 212.5.158.*

Снежана Кукунджиева - нерегистриран27.11.13
Ягодинска пещера
Здравейте, г-н Борисов
Мисля, че знаете - туристическият маршрут в Ягодинската пещера е най- дългият в България. Лесно е да се сравнят цените, а защо не сравнявате времето, за което тя се разглежда и информацията, която получавате за тези 45-50 мин.А що се отнася за това, че не сте получили билет- това си е ваша грешка. При такива случаи се реагира на момента. Иначе няма как да се докаже, че не сте получили билет. Може пък умишлено да го правите с цел злепоставяне на човека, който ви е таксувал. Има всякакви хора!!! Г-н Генчев е спелеолог от 4-десетилетия, участвал в проучването на целия Родопски карст, както и на обекти в други страни и е наясно как трябва да се стопанисват и опазват такива обекти и Околната среда като цяло. По отношение на реакцията на колегите при споменаването на името на Сергей Генчев - Сигурна съм, че това е реакция от завист, ако НАИСТИНА има такава. Г-н Генчев се е доказал в годините като коректен колега, добър организатор,отговорен човек, който прави всичко възможно за опазване на природното богатство.Често при него идват колеги от други благоустроени пещери за съвети и помощ. Това е доказателство, че го ценят и уважават.Относно снимките в диска - В цената на диска се включват само снимките от пещерата. Какво лошо има, че УС на дружеството е разрешил да се сложата 2 снимки и от моята къща. Та аз съм член на това дружество от самото му създаване и от много години работник на обект Ягодинска пещера. Нямам ли право на малка привилегия? Искам да ви Успокоя,че снимките на моята къща са премахнати в новата партида дискове много време преди вие да направите тази забележка във форума. И накрая Ви БЛАГОДАРЯ за оценката на моята беседа. Давам всичко от себе си посетителите да останат доволни.

ip: 84.54.185.*

Сергей Генчев - нерегистриран01.11.13
В отговор на г-н Венелин Борисов
Мисля, че в предходното изявление за паркирането ви посочих кой отговаря за събирането на таксата. Ние многократно сме възразявали пред Общинския съвет, че неправилно се събира такса извън определените места. Затова щом сте толкова загрижен, защо не се обърнете към Общинския съвет и лично към кмета на община Борино, относно въпроса за такса паркинг.
Като компетентна личност се занимавам 42 години със спелеология и познавам много добре промените и развитието на пещерите. Наблюденията ми за това време е, че единствено светлината от прожекторите, които са основно осветление за всички пещери, са и основната причина за развитието на флората в пещерите.
Светкавиците от фотоапаратите не пречат по никакъв начин, надявам се след многократното повтаряне най-накрая да разберете това.
Снимките в диска са с добро качество, без значение от марката на фотоапарата с който са снимани. DVD-филма, диска със снимки, както и другите рекламни материали ни помагат за популяризирането на обекта. Ние имаме пълните права върху тях. Относно х."Тешел", тя също се стопанисва от нас, за което имаме пълно право да я вмъкнем в диска.
Не задължаваме, нито принуждаваме посетителите да закупуват тези рекламни материали. Това си е лично техен избор.
Решението за забрана на снимките в Ягодинска пещера е взето не от мен, а от УС на ТД"Родопея". Мисля, че всяко едно дружество или организация има правата да определя принципите и правилата на работа, с цел по-добро качество и обслужване. Ако след време реша да дойда на работното ви място, вие също ще ми кажете, че има определени правила и график, който пък аз ще трябва да спазвам.
Кажете ми това не е ли същото?????????????
Отношението ми с колегите в другите пещери е добро. Те многократно са търсили помощта ми за тяхното благоустрояване, опазване и за много други неща. Ако някой от колегите е против мен, нека изрази отношението си пряко, а не чрез вас.
Приканвам ви, като добър фотограф, за какъвто се смятате да посетите отново Ягодинска пещера, за моя сметка и да ни покажете какви снимки ще направите за 45 минути. След което ще ги дадем за оценка от други фотографи, които ще определят качеството на вашите и нашите снимки.

Не съм дерзал и няма да дерзая. Аз съм човек, който години наред се занимава с опазването и съхранението на пещерите и мисля, че това е задължение на всеки който се занимава с науката спелеология.

ip: 94.156.167.*

Венелин Борисов - нерегистриран30.10.13
Към г-н Сергей Генчев
Уважаеми Господин Генчев,
Защо се правите на ущипана ученичка?
1.Никой не Ви говори и не коментира дали се плаща или не за паркинг. А за това, че се събира такса паркинг не на мястото за паркиране пред пещерата или по-нагоре, а далеч преди самия паркинг, на самия път. Дори погледнато от Закона за движението по пътищата, там трябва да е забранено паркирането, защото пътя е тесен и е невъзможно разминаване на две МПС-та при паркирало трето!
2. Относно фотографирането. Предполагам, че само в Ягодинската пещера има плесени и мухъли, които са застрашени от светлината на светкавиците. А колкото до "заплеснатите" фотографи и тези които нарушават обектите в пещерата, управителите на другите ТД стопанисващи пещерите, са решили проблема. Направени са сравнително стабилни заграждения, от които е ясно за всеки средно интелигентен посетител, че те не трябва да се преминават. А при Вас какво е? Няколко колчета с въже, която е вече заринато в калта. И искам да застанете зад думите си казани ми лично от Вас: "Поканихме фотографи, с хубава техника и осветление, и те направиха снимки, които издадохме на диск, които можете да си закупите за 2.50 . И да ви разреша, няма да можете да направите по-хубави снимки от тях." Това е ПЪЛНА ИЗМАМА! И то от Вас г-н Генчев! Снимките сте ги правили Вие или някои от екипа Ви и то с калпави "сапунерки"! Дори не сте си направили труда надпишете диска или сложите някаква снимка. Иначе добре сте презентирали хижа ТЕШЕЛ и къща за гости СНЕЖАНА! Всичко е въпрос на организация. А при вас такава има само във финансово отношение.
3. Вярно е, че пещерите не са място за посещение по всяко време, но да пуснете 140 посетители... И нашата група не беше малка, и затова почти нищо не видяхме. Просто я "пропътувахме". За това говорят и цените на билетите Ви. Не съм посещавал друга пещера с по-скъпи билети.

Затова, нямам никакво намерение за влизам повече в словесни двубои с Вас, но нямате си и представа каква е реакцията на колегите Ви по другите пещери, само като спомена името Ви.

Дерзайте Господин Генчев!

ip: 85.130.30.*

Сергей Генчев - нерегистриран25.10.13
В отговор на г-н Румен Драганов
Г-не, ще ви помоля да дадете по-подробна информация относно посещението на пещерата на 24.10.13г. В колко часа посетихте пещерата същия ден, кой беше вашия екскурзовод и къде беше извършено таксуването, за което твърдите, че не ви бяха дадени билети за входна такса?
Ако на паркинга са ви таксували и не са ви дали билети, то това нас не ни интересува, обърнете се към Общинския съвет на село Борино.
ТД "Родопея" сме били винаги коректни и точни към посетителите си и ако на вас не ви е бил даден билет за вход, то защо не реагирахте на място за това. Да напишете в книгата за мнения и препоръки, която се намира в офиса на пещерата и да регистрирате датата и часа пред нас, за да докажете истинността на казаното от вас.
Ще помоля от тук нататък всеки, който не е получил билет за вход или има някакви други оплаквания да го прави на място, а след което да пише. През целия летен период имаше анкетни карти, с помощта на които посетителите имаха възможност да изразят своите мнения и коментари, тези анкетни карти се съхраняват при нас и всеки, който иска, може да ги разгледа. 95% са на мнение, че обслужването в пещерата е на високо ниво.
Мисля, че в случая това го правите с цел да ни злепоставите пред останалите.
Не знам кой ви е казал, че светкавиците на фотоапаратите разтопяват пещерните образования. ТОВА Е ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ.
А аз такива думи не съм цитирал.

По отношение на бента, ако вие сте постоянно тук, то ще видите, че в различните периоди на годината силата на реката е различна.
В случаите, когато е много буйна, в долната част, където е Кемеров мост /построен преди 350 години/ реката подкопава основите, в резултат на което има опасност моста да падне. Многократно сме правили ремонт и поддръжка на този мост. А с този бент се опитваме да спрем силата на реката, за да го запазим.
На времето "Мелеорация" се грижеше да построява такива бентове с цел запазването на речното корито и развъждането и поддържането на популацията на рибата в реката.
А щом сте толкова загрижен, защо не реагирате за изграждането на мини ВЕЦ-ли в по-горната част на коритото, които допринасят за намаляването и дори пресъхването на реката на определени места и водят до унищожаване популацията на рибите.
ТД "Родопея" би ви доказала с документ, че всяка година, по моя инициатива, се закупуват от развъдници малки риби с цел зарибяване на реката. И това се прави със средствата събирани от входните билети на Ягодинска пещера.
А ако това е лошо дело за вас, то не знам как и по какъв начин тогава трябва да се ОПАЗВА и ПОДДЪРЖА ОКОЛНАТА СРЕДА и РАВНОВЕСИЕТО В ПРИРОДАТА.

ip: 94.156.167.*

Сергей Генчев - нерегистриран25.10.13
В отговор на г-н Венелин Борисов
Давам пълен отговор на вашия коментар, относно посещението ви на 11.08.2013г., на Ягодинска пещера.

1. По точка първа. Паркинга на Ягодинска пещера е общинска собственост на село Борино, област Смолян. Община Борино е взела решение на общинска сесия, да се извършва таксуване на автомобилите, за престой пред Ягодинска пещера. Средствата събирани от паркинга, се отчитат в община Борино и ние нямаме нищо общо с тях.
Ако пък вие не сте обикаляли България и други места в света, на всички такива туристически обекти се плаща такса престой за паркиране.

2. По точка втора. Относно снимането в Ягодинска пещера, УС на ТД"Родопея" е взел решение да не се снима в пещерата, от порядъка на 9 години. Цитирам и причините за това решение:
-Поради дългия маршрут на Ягодинска пещера, която е почти четири пъти по-дълга от останалите благоустроени пещери, е устроена на секторно палене и автоматично загасяне на осветлението след 10 минути, след като мине групата и в случай, че някой от фотографите се забави, то той остава на тъмно и нашите колеги трябва да се връщат назад за да го търсят. Това е направено с цел, да се запази пещерата от наличие на растителност, като: мъхове, плесени, гъби и т.н.
А другата причина е,че на места по пода има образования и когато правят снимки, посетителите стъпват върху тях, катерят се там където не трябва, с цел да направят по-атрактивна снимка.
Освен това, по време на провеждане на вътрешните беседи в пещерата, когато се снима, не се съобразяват с останалите, които не снимат и искат да научат нещо повече за пещерата.
Бих ви препоръчал да посетите други пещери в съседни на нас държави, като Гърция /например пещера Алистратис/ там дори е забранено внасянето на фотоапарати, без значение, че човек няма намерение да снима. Същото е и във всички европейски пещери, които аз съм посетил.

3.По точка трета. Посещаемостта на пещерата е различна, по брой на посетители през различните сезони на годината. Най-активни са посещенията през Август и ако трябва да се съобразяваме със вашите изисквания, то да посетите пещерата през същия период,
ще се наложи предварително /поне месец преди това/ да се запишете.
А ако ви удовлетворява това, няма проблеми ще преминем по този метод на работа, от който съм сигурен, че няма да ви хареса и пак ще търсите начин да се оплаквате.

4. По точка четири. Относно елхата. Тя със нищо не допринася за замърсяването на пещерата. Това е традиция, която е създадена от Димитър Райчев и това го правим в негова памет.
Като спелеолог от периода на 1968г. съм участвал в проучването на Ягодинска пещера, Дяволско гърло, Ухловица и на целия Родопски карст, а и в много наши и международни експедиции, така че имам пълна представа как трябва да се развива пещерен туризъм и за опазването на пещерите в последствие.
Ако нямаше такива будали като нас /спелеолозите/, то нямаше да може, да видите и да се докоснете, до тайните и красотите, които крие подземния свят.

С уважение: Сергей Генчев

ip: 94.156.167.*

Румен Драганов - нерегистриран24.10.13
Ягодинска пещера
Подкрепям коментара на Венелин Борисов.

Днес 24.10.2013 г. пропътувайки 500 км, семейно посетихме пещерата. Уникални неща сътворени от природата, но имаше и също толкова уникални простотии сътворени от ТД "Родопея". Обяснението за забраната на снимането е, че топлината от светкавиците на фотоапаратите разтопяват пещерните образования /а цялата пещера се осветява целодневно/.
Друго уникално, на което се натъкнахме, беше сипването на бетон в коритото на реката за да се направи бент. Познайте кой ръководеше операция - г-н Сергей Генчев.
Билет за паркинг не получих, билет за посещение също не получихме. Явно трябва спешна намеса на компетентни лица.

Преди това посетихме пещерата Дяволското гърло. Изключителна беседа, гостоприемни и отзивчиви хора.

Хора, посетете Дяволското гърло, а Ягодинската пещера няма смисъл да я посещавате. Снимки има в нета а и хората не са много гостоприемни.

Г-н Сергей Генчев, докога този, който плаща, няма да има права? Осъзнайте се.

Нека МВР, НАП, Прокоратура да се самосерират.

ip: 212.5.158.*

Венелин Борисов - нерегистриран25.08.13
Ягодинската пещера
На 11.08.2013 около 11.30ч. семейно посетихме Ягодинската пещера. Разочарованието ми е голямо. И то не от природния феномен, а от комерсилизацията на пещерата от ТД "Родопея" и по-точно от отношението на г-н Сергей Генчев.

1. Някъде, далеч преди паркинга, на пътя спряхме автомобила. В този момент се появи един господин, който ни поиска пари за паркинг. Не знам друго място, където вземат пари за паркиране на общинска и републиканска пътна мрежа, за място което не е паркинг!? Платихме паркинга.
2. На входа ни посрещна г-н Сергей Генчев, който като ме видя с фотоапарат на врата започна да ми обяснява, че е забранено да се снима в пещерата, защото, видите ли колко е вредно за обитателите и опасно за здравето на посетителите, заради автоматичното изключване на осветлението. Любезно ми обясни, че мога да си купя диск със 180 снимки, който струва само 2,50 лева. Снимките са правени от фотографи със специално оборудване. Не снимах във пещерата, а на излизане си купих диска. И какво да видя там? Снимки правени със нисък клас фотоапарат, тип "сапунерка" - Олимпус EF 190 и Самсунг S85, снимки от интернет, някои дори нефокусирани. Не трябва да пропусна факта, че на една от снимките е самият Сергей Генчев, който сам снима забележителностите. Може би за втори диск, продължение на първия. Не на последно място са и снимки на къща за гости "Снежана", която собстеничката е екскурзовод на пещерното жилище. Относно беседата за пещерното жилище - прекрасна и затова я поздравявам.
3. Позабавихме се малко със влизането в пещерата, защото по думите на г-н Генчев, цитирам: "Нямаме обедна почивка, но предната група е малко по-голяма, около 140 човека", при което аз "оглупях". 140 посетителя? И същият господин ми говори за опазване на пещерата?
4. Най-голямата "атракция" на което ни беше обърнато внимание е новогодишната елха, която спелеолозите сменяли на 4 години и всяка година там си празнували посрещането на Нова Година. А също така и ритуалната зала. Нека пак ми говори за опазване на пещерата.
5. След като завърши обиколката и отивайки до автомобила, забелязвам че билетчето ми за паркинг го няма. Няма ги и билетите за паркинг и на другите автомобили около моя.Обяснението на господина от т.н. паркинг е, че "някой от техните обирал билетчетата за да му правят мръсотия". Отговора е прост - повторна продажба.

Да оставим факта, за което може би са прави, че на входа за билет на сина ни поискаха студентска карта за да направят намаление. Не знаех, че да обикаляш красива България ти трябва студентска карта.

Така, че господин Сергей Генчев, бъдете жив и здрав и продължавайте все така "съвестно и безскрупулно" да си изпълнявате задълженията.

ip: 85.130.19.*

анка-мимка - нерегистриран14.04.13
ягодинска пещера
Ягодинската пещера е много красива отвътре.Изпълнена е с красиво-издълбани фигури,които пленяват хората!Всеки човек ще излезе изненадан от красотата и!

ip: 46.47.119.*

природолюбител - нерегистриран09.04.13
Ягодинската пещера
Ягодинската пещера е най красивата пещера в България. Има много хубави изключително разнообразни природни форми. Елекрифицирана и лесно достъпна за посетители. Непременно трябва да се посети от всеки българин. Като я разгледаш излизаш вдъхновен и удовлетворен.

ip: 109.199.236.*

desi.r31.03.12
Ягодинската пещера е сред най- внушителните и красиви пещери в България- с невероятни и причудливи форми. Осветеният маршрут е много добре поддържан и лесно достъпен за всички туристи. Влизала съм няколко пъти с различни екскурзоводи и беседата винаги е много интересна. Оказа се, че неосветеният маршрут си е истинко изпитание и невероятно преживяване, много вдига адреналина. Препоръчвам го на приключенски настроените. Не бива да се пропуска и другата атракция в близост до пещерата - площадката "Орлово око" - разкрива се невероятна гледка от тази височина
С благодарност към ТД "Родопея" за полаганото старание

ip: 89.253.164.*

Сергрй Генчев- нерег - нерегистриран05.08.11
Дяволското гърло
Пещерата "Дяволско гърло" е обезопасена, добре осветена и може да се посещава и от деца.

ip: 93.123.109.*

димитър - нерегистриран19.07.11
информация
Здравейте ! Някои посещавал ли е скоро пещерата Дяволското гърло.Може ли да ми кажете за дете опасно ли е ,дали е обезопасено ме интерисува.Предварително благодаря!

ip: 84.252.24.*

>> Следваща страница коментари и разкази >>

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 7 милисекунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.