Caves :: Пещерите в България :: Информация за Барки 08

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Барки 08

БФСп N: 0991

Обратно в заглавната страница на Барки 08

карта

Автор: Мария Златкова
04.08.2005
Картата е правена 1985 година.
Мащаб: 1:500

Пещера „Барките №8” („25г.Академик”),с.Горно Озирово, Врачански район
Мария Златкова, СПК”Академик”,София

История на проучването: От 8 до 11 септ.1983г. в района на Барките имаше голяма клубна експедиция (22човека) за работа в „Барките №14” и „Беляр”, както и за търсене на нови дупки. На 9.ІХ., докато ние с Цецо атакувахме и минавахме полусифона в „Б.14” на кота -140м. изпратих двама от последния ни курс да копаят във въртопа на „Барките №8”. Щастливците бяха Васко............(асистента) и Бисер Георгиев. Само след 4часа работа те влизат в нова, голяма и много красива „Барка”, кръстена от нас още тогава „25г.Академик”, в чест на този клубен юбилей през 83г. По пореден номер това беше „Барките №8”. Още на другия ден пещерата беше картирана от три картировачни групи, на Ал.Бендерев, Ф.Филипов и Ю.Атанасов. По карта денивелацията излезе -208м., а дължината около 800м. По-късно тази карта се загуби? и не беше предадена в БФПД.
През 1984г., когато хидронивелирахме „Б.14”, измерихме и дълбочината на „Б.8”. С хидронивелира тя се оказа дълбока -182м. През юли,1985г. ние с Цв.Остромски,Т.Медарова и Д.Шекерджиев направихме карта на пещерата отново. По нея дължината на „Б.8” е 733м., а денивелацията -190м. И тази карта не сме предали в БФПД, като искахме първо да я включим в Годишника на СПК”Академик”, който подготвяхме тогава. Годишника така и не излезе от печат, а картата сега я пускам в сайта за първи път.
Описание на пещерата: Пещерата е образувана във варовиците на горната юра, на контакта им с водоупорите на средната юра. Това е една типична приконтактна пещера, което важи и за пещерите от района „Б.14”, „Б.7”, „Беляр” и „Мижишница”. Именно това са пещерите, които отвеждат водите от платото към изворите в подножието на планината и са с най-голям потенциал за дължина и денивелация в Леденишкия район. Там могат да се намерят още пещери, започващи на този контакт, които да станат и по-дълбоки и по-дълги от тези, които ние сме открили и документирали.
След входа (0,7х1,2м.) стръмно се спуска надолу тясна галерия в блокаж, с пръст. Тя завърта един оборот обратно на часовата стрелка и се излиза на галерията с първото поточе. Скоро след това от дясно идва малък приток. Надолу се продължава по сравнително тясна галерия. След 80м. тя се стеснява силно и се налага да се пропълзи по водата. Точно преди това място в дясно и нагоре има отклонение за горния етаж, който връща назад, почти до входа, но продължава и надолу. След тесняка по водата галерията става сравнително широка и 50м. по-надолу се достига голям разклон – водослив. От дясно и нагоре идва най-големия приток в пещерата. Срещу течението му може да се проникне около 100м. Той идва от въртопа между пещерите „Б.8” и „Б.7”. Галерията е широка и висока, с нападали блокове по пода. Тя се свързва с горния етаж от нашия поток като образуват голяма зала, богата на вторични образувания. До 1986год. там се влизаше само по чорапи, а някои си сваляхме и гащеризоните, когато ходехме натам.
Надолу след водослива, галерията остава все така висока и широка, с локални стеснения на места. Тя слиза стръмно, на малки прагове, като всички могат да се слязат на класика. Има само два по-трудни, на които може да се постави въже за придържане, главно при слизане. След 200м. от дясно идва нов приток. По него може да се проникне едва 30м. И надолу има участъци, богати на вторични образувания. Като цяло пещерата е много красива.
Сравнително бързо и лесно се достига до отвеса, преди края -6,5м., който е добре да се екипира със стълба. На 30м. преди него идва последния приток, който пада от тавана във вид на дъжд (+7м). След отвеса реката се пъхва в тясна фурна, която след 17м. става непроходима. Там е сегашното дъно на пещерата.

Снимки: 127

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 25 26 Следваща
карта
карта

 
Добавете своя снимка за Барки 08
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Коментар към снимката. Моля ползвайте кирилица.
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 6 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.