Caves :: Пещерите в България :: Информация за Пепелянката

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Пепелянката

БФСп N: 1289

Обратно в заглавната страница на Пепелянката

карта

Автор: Ал.Бендерев
01.07.2005
Картата е правена 1978 година.
Мащаб: 1:300

Пещера „Пепелянката”,с.Боснек, Пернишко.-описание на пещерата
Алексей Бендерев,СПК”Академик”,София,1979г.
Пещерата е разположена в склона на вр.Голяма могила, на 20м. над шосето, при големия завой на р.Струма, при с.Боснек. Открита е от група пещерняци от СПК”Академик”, окт. 1977г. Първоначално на повърхността се виждаше малка цепка. При разбиването и, с чук и лост намерихме в нея една пепелянка. Това ни даде идеята как да наречеме пещерата. Разширихме входа, колкото да се промуши човек. Веднага след него следва праг от 1,5м. и се попада в наклонена зала, със сталактити по тавана. В най-низката част на залата има малка дупка в пода, през която има слухова връзка с долния етаж.
Пещерата се развива в западна посока, като се продължава в горния край на залата. Следва суха, широка галерия. На няколко места тя се свързва с долния етаж, който е по-тесен от горния. Той се разделя на още няколко нива, като максималната отдалеченост от входа е 150м., при обща дължина 320м. Переспективен за продължение е долния етаж. Пещерата е сравнително суха, като има само няколко езерца, в близост до входа. Подът е покрит с фин пясък и глина, а в привходните части има чакъл, валуни, пръст и по-големи гравитачни камъни. „Пепелянката” е придобила популярност със заличката, завършваща горния етаж. Самия горен етаж до там е беден на образувания и стигайки края му се спираме пред каменната приказка, силно контрастираща с изминатия път. Многобройни сталагмити, сталактити и сталактони, отрупани с арагонитови кристали с дължина на иглите до няколко сантиметра ни препречват пътя. Подът, стените и тавана също бяха покрити с нежни кристали. В лявата част, в началото на залата се извиват като корали големи хеликтити.
За съжаление груби крака са стъпкали част от украсата по пода, нечии ръце са са изпотрошили много от образуванията, които сега се търкалят на пода или събират прах в библиотеката на някой сноб. По незасегнат от вандалщината е долния етаж. Там на места стените са покрити от по-дребен иглест арагонит.
В момента входа на пещерата е затворен. Проникването става само с разрешение и под наблюдение на БФПД, където се намира и ключа.
/Описанието е писано в края на 1979г./

Снимки: 65

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 12 13 Следваща
карта
Гъсталак от образувания
Езерото с плаките
Останки от пищната украса

 
Добавете своя снимка за Пепелянката
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Коментар към снимката. Моля ползвайте кирилица.
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 1.85 секунди, изпълнени 6 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.