Caves :: Пещерите в България :: Информация за Дрангалешка пропаст

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Дрангалешка пропаст

БФСп N: 1197

Обратно в заглавната страница на Дрангалешка пропаст

карта

Автор: Мария Златкова
20.06.2005
Картата е правена 1994 година.
Мащаб: 1:250

За Дрангалешка пропаст от Мария Златкова.
История на проучването:Пропастта е изследвана от българските пещерняци още 1964г.Направен е вертикален разрез и е достигнато дъното с малко, стоящо езеро на дълбочина -162м.Входовете на пропастта се намират на десния бряг на р.Тенес дере -3км. Западно от с.Мугла.Входът и е разположен на 80м. Над реката и представлява старо речно губилище.Днес водите на Тенес дере се губят под земята на 400м. Преди пропастта. Предполага се, че те излизат на някой от големите карстови извори в района,които отстоят на 7-8км. От губилището. Предположихме, че Дрангалешка пропаст, която слиза на 80м. Под нивото на реката и днес може да има връзка с подземното и течение.
През 1991г. Отидохме да пуснем пропастта, с цел да потърсим продължение и връзка с реката.След като старателно търсихме дори зад всеки по-голям камък, с Цветан Остромски открихме продължението в средата на третия кладенец. Там започва низходяща галерия. По нея има силно въздушно течение, което ни подсказа, че има връзка с подземна река. Напред скоро стигнахме първото препятствие – тесна фурна. Бързо я прокопахме. Следва праг от 5м. И попаднахме в зала, с красиви вторични образувания. От нея видимо продължение нямаше. Отново въздушното течение ни помогна да намерим пътя зад три сталагмита. Пак се озовахме пред непреодолимо стеснение, но се виждаше, че надолу следва широка галерия.
Едва през април 92г.отново можахме да отидем в Дрангалешката. Второто стеснение успяхме да разкъртим с Наско Балджиев от Чепеларе и продължихме напред.Следва отвес от -17м. И стръмно слизаща галерия след него, която опря на воден сифон. Проникването ни спря до там.
В края на май отново проникнахме, с цел да изгребем някак това стоящо езерце, но бяхме приятно изненадани – там имаше само малка локва. Наклонената галерия продължи надолу, до зала с много разклонения. За съжаление всички те скоро свършваха. Единствено в долния край на залата се виждаше през калцирана с валуни цепка малка течаща река. В този участък въздушно течение не се усещаше и ние се върнахме назад да търсим къде сме го пропуснали. Това се оказаха серия от малки синтрови езера, през които тече вода.Напред езерцата ставаха все по-големи, а тавана все по-нисък. Трябваше да се източи последното езеро за да се продължи нататък. Това остана за лятото на 93г., когато успяхме да организираме една по-голяма експедиция, с пещерняци от Чепеларе, СПК”Академик”, ПК”Урвич” и от др.клубове. Със Стоян Петков и Цветан Остромски успяхме да изчерпим синтровото езеро и да продължим напред. След прагче от 3м. за първи път слязохме на течаща рекичка. Тя се влива в по-голяма река 150м по-нататък. Моето проникване спря до там, поради това, че останах без осветление. Цецо и Стоян продължиха нататък.
Реката, с каскада от прагове, най-големия от които е -10м.се спуска в голяма зала и се губи между камъните. В дъното на залата има отвес от -10м., който води в друга голяма зала. Там е водослива на нашата река с друга. След 120м. надолу по течението се стига до сифон. При водослива на двете реки те намират тясно подпъхване и продължават по широка, вертикална пукнатина, с много глина. Надолу се чува шума на реката и са предположили, че ще излезнат някъде зад сифона. Това проникване спря до тука. Не успях да участвам в следващите прониквания надолу в Дрангалешка пропаст.
През 94г. картирахме пропастта, като старите части прекартирахме наново със Здравко Илиев. Дълбочината се оказа -137м..Първия участък от новите части картирах с Теди Иванова, а нататъка картата продължиха Стоян, Цецо и Андро Дражев. Всички предадохме отделните картирани участъци на Стоян да ги сглоби и предаде, но и до сега, по неясни причини той не е направил това - ето вече 12г.от тогава?! И така не може да се каже, че изследването на Дрангалешка пропаст е завършило !

Снимки: 7

Страници: 1 2 Следваща
карта
Сталактити в разклонението към нови части
Расъл, та порасъл
Входа

 
Добавете своя снимка за Дрангалешка пропаст
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Коментар към снимката. Моля ползвайте кирилица.
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.47 секунди, изпълнени 6 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.