Caves :: Пещерите в България :: Информация за Живанина дупка

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Живанина дупка

БФСп N: 2472

Снимки: 16

Страници: Предишна 1 2 3 4 Следваща
Венецът до входа
На входа
Козарника

 
Добавете своя снимка за Живанина дупка
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

dzver10.02.10
Е, за пропасти и трудно достъпни - водни, тесни, опасни пещери, това не
е никакъв проблем.

За описанията е реализирано почти от самото начало на сайта, за снимките
не съм се сещал. Трябва да го обмисля.

ip: 78.90.87.*

Андрей Христов - нерегистриран10.02.10
още по темата с вандализма
Грешката е в моето изложение. По-скоро да се разбира като двупосочен контрол на достъпа на нерегистрирани потребители до определени категории информация: карти, координати, снимки на входове и красиви образувания; както и на качваните от тях такива данни. Звучи нелицеприятно и донякъде е в разрез с режима Wiki, но със сигурност ще намали риска от случайни посещения на хора, несвързани с пещерните клубове.

Би могло да се помисли как точно да се организира, но неконтролираното качване на определен тип снимки и обявяване на подробности от нерегистрирани потребители и достъпа до тях на други такива, не помага за опазването на образуванията и обитателите в пещерите.

И още нещо, ако е възможно, в началната страница със списъка на пещерите, след "Видяна" би могло да се добави още една категория, тематично свързана с риска/опасността. Идеята идва от многото зададени от нерегистрирани посетители въпроси от типа "трябва ли ми въже?", "как се влиза в..." и др. такива. Струва ми се, че отговорите на доборнамерените пещерняци, сами по себе си не са достатъчни, тъй като винаги ще има една група от мераклии, които няма да питат, но при възможност ще се запътят към въпросната пещера.
Ако по някакъв начин те са предварително информирани, че тя може да е опасна поради.... необходимостта от преодоляване на система от отвеси, сифони, внезапно покачване нивото на подземната река/езера поради обилен валеж във водосбора, наличие на СО/СО2 и др., възможно е да размислят.
Няма гаранции, но ако по някакъв много кратък начин се обяви, че разходките в еди-коя пещера не се препоръчват защото е опасна и изисква специфично оборудване и умения, без те да се изброяват, може още малко да помогне и същевременно да намали риска от инциденти с туристи и любопитковци.

ip: 87.120.92.*

dzver10.02.10
Мога да сложа някакви предупредителни текстове, които призовават към
опазване? Все пак сайтът призовава в пещерите да се ходи с курсове за
пещерняк, а не с кирки и лопати. Въпреки че тази зима никой не ми прати
обява за провеждан курс да пусна в сайта.

ip: 78.90.87.*

Андрей Христов - нерегистриран09.02.10
къртенето на фосили и др. тематични
Може би една по-рестриктивна политика от администратора на сайта по отношение публикуването на снимки и данни би могла да помогне.

По разбираеми причини, по-голямата част от регистрираните потребители се познават помежду си, а и подобни "хобита" са им чужди. Но не така стоят нещата с цъкащата из интернет тинейджърска маса, която заради "харашото" и "копелетата" са в състояние да причинят непоправими вреди, както на пещерите и образуванията, така и в личен план. За мнозина от тях е достатъчно да видят снимката на "онова готиното" и горе-долу да си изяснят къде е. Оттам-нататък, пътят до белята е само въпрос на амбиция и време.

През 80-те подобни "хобита" се практикуваха на "Духлата". Виждал съм изоставените касетки с изпочупени образувания близо до съществуващия тогава изкуствено пробит вход за благоустрояване. Зазиждането му по-късно ограничи достъпа на част от мераклиите, но унищоженото няма как да се възстанови.

Спомням си и как по същото време пещерняци от някои софийски клубове бяха ходили по пещери във Врачанския Балкан, южно от Вола, да се опитват да лепят с епоксидна смола изпочупените от земетресение сталагмити...

ip: 87.120.92.*

Коментар към снимката. Моля ползвайте кирилица.
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 6 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.