Caves :: Пещерите в България :: Информация за Венеца

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Венеца

БФСп N: 0925
Населено място: гара Орешец, общ. Димово, Видинска област
Обща дължина: 220
Денивелация: 26
Дълбочина минус: -26
Изкачване плюс: 0
GPS координати: E 22° 44' 24.00", N 43° 37' 47.28" - Без датум
Източник: от архив - 2004-2005г., вероятен датум - Пулково.
GPS координати: E 22° 44' 24.00'', N 43° 37' 47.28''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

2 описания от потребители на сайта

sqnkata - ivan ivanov 26.12.2009
ivotachev - Иво Тачев 07.01.2007
Източник:

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 57

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Следваща
Снежната зала
В двореца на магьосника
Бодливи сталагмити
Таралежите

 
Добавете своя снимка за Венеца
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

sqnkata30.12.12
Благоустрояват пещера Венеца край Гара Орешец през 2013
Видин. През пролетта на 2013 година ще започне благоустрояването на района около пещерата „Венец” край село Гара Орешец, Видин. Това съобщи за Радио “Фокус”- Видин кметът Костадин Филипов. Той обясни, че до най-красивата пещера във Видинска област ще бъдат изградени пешеходна алея и паркинг. Планира се да има и посетителски център, където ще се предлагат различни сувенири. В пещерата ще бъдат изградени осветление, безопасни стъпала и парапети. Всички дейности ще се изпълнят по трансграничен проект, който се реализира съвместно със сръбския град Майданпек. Благоустрояването трябва да приключи за няколко месеца и в началото на лятото пещерата да е отворена за посещения. Общо 3 200 000 лева ще бъдат инвестирани през 2013 година в благоустройствени дейности в село Гара Орешец и раона, каза Костадин Филипов. Той уточни, че предстои подмяна на водоснабдителната система. Училищната сграда ще бъде санирана и ще бъде сменена дограмата. Нова дограма ще бъде монтирана и на сградата на детската градина. Улица “Всил Левски”, на която са направени нова водопреносна система и канализация, ще бъде асфалтирана. Подобрения ще се направят и на сградата на кметството.
Стефка ПАВЛОВА
Информацията е от сайта на агенция фокус.

ip: 178.254.224.*

ivotachev07.05.12
Входът е бетониран
Скоро след откриването на пещерата и закриването на кариерата е бил изготвен подходящ проект за благоустрояване, който впоследствие по неясни причини (вероятно финансови) остава неизпълнен. Поради това сега много от най-ценните образувания, намиращи се по пода на пещерата, сега са безвъзвратно унищожени от безразборното влизане на посетители. Входът е бил бетониран - "след дъжд - качулка". Понеже това е било направено набързо с подръчни средства, имаше период преди няколко години, когато бетоненият капак беше пропаднал и можеше да се влиза, макар и трудничко, във входния отвес. От 2011 г. бетоненият капак е подновен и сега влизането е невъзможно.
Мое лично мнение е, че за тази пещера е било изключително полезно да бъде благоустроена с цел опазването й. Това може да стане и в наши дни, макар вече да ги няма коралитите по пода. Благоустрояването обаче изисква инвестиции и икономическа обосновка, защото трябва не само да бъдат изградени съответните съоръжения, но и обектът и пропускателният режим да се поддържат. Засега в България никой не е склонен да влага пари в чисто опазване, което не би донесло приходи някому. Та затуй сега пещерата практически я няма под бетонената тапа на входа и чака по-добри времена. Топката е в местните власти и РИОСВ/МОСВ.

ip: 94.26.21.*

Маца - нерегистриран07.05.12
Венеца
И все пак е влизано. Кажете от къде, бе хора! Искам и аз да й се насладя. Нали който търси - намира. Къде? Кого? Който е снимал, моля го, пиши нещо, бе брат.

ip: 77.85.245.*

ripper0805.04.11
...
dr_rammstein съгласен с тебе,защото просто никой не го интересува другия и може би не иска да му отговори.Но няма откъде да получа информация освен от този сайт.Спрямо снимките се вижда,че пещерата е чудесна като акустика.По-надолу в коментарите чета,че пещерата е с бетониран вход,но все пак явно някой е влизал,за да качи тези снимки.Признавам,аз не съм пещерняк,но съм просто любител на пещерите и затова питам дали може да се влиза вътре в "Венеца" или трябва някакво специално разрешение или нещо подобно.Не че се надявам на отговор,но все пак...

ip: 83.228.25.*

S - нерегистриран04.04.11
Задължително ли е?
Задължително ли е да ти се отговаря или../ако толко си заинтересован потърси си информация от друго място щом 3 години никой не ти отговаря,който търси намира.Не си мисли че като не се пише, сайта не се чете, напротив чете се и то доста /лични наблюдения/.А за това че някой е решил че трябва да знае всичко е друг въпрос.

ip: 178.254.232.*

dr_rammstein04.04.11
Чудя се ripper08, кога ли някой в този супер активен сайт ще ти отговори. Аз скоро ше празнувам 3 год. откак съм драснал нещо без отговор.

ip: 194.141.35.*

ripper0802.04.11
Просто искам да изкажа мнение.Не е честно,заради някакви "безмозъчни" твари да се забранява достъпа до тази природна красота на всички.Аз лично толкова искам да вляза в нея,и да се нарадвам на това,което харесвам.Та имам един въпрос.Възможно ли е да се влезе в нея?? Моля отговорете!

ip: 82.137.98.*

dr_rammstein14.03.11
Предложение, което никой няма да чуе: защо трябва да се запечатват, та никой да не може да влезе. Не може ли да се постави решетка с катинар, подобно на Духлата, която, струва ми се, е сега надеждно защитена (все пак не съм влизал от 2 години), а относно това на кого да се дава ключ от кмета, мисля, че на всеки след записване. И стига с това достъп разрещен само за спелеолози.Не бива да се поставя знак за равенство м/у вандал и спелеотурист. Що се отнася до собствената ни сигурност, всеки има конституционното право да си троши главата, както ще...

ip: 194.141.35.*

dr_rammstein14.03.11
И защо е бетониран !!!!! Остава да бетонират и Духлата и започва национална кампания "казма-протест" !!!!
P.S. Е, ако има оправдателна причина за това, някой да каже.

ip: 194.141.35.*

ivotachev09.11.10
Отново бетонирана
По сведения на пещерняци от региона преди две седмици входът на пещерата е наново бетониран.

ip: 94.26.21.*

danailspeleo11.06.10
Пещерата е с бетониран вход. Влизането в нея е абсолютно забранено!!!

ip: 212.43.57.*

Мартин Мариянов - нерегистриран11.06.10
Пещера "Венеца"
можете ли да ми обясните къде по-точно се намира пещерата,защото с баща ми искаме да отидем.и помежду другото трябва ли ни разрешение,за да влезем?

ip: 77.85.246.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.