Caves :: Пещерите в България :: Информация за Елата

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Елата

БФСп N: 0831
Населено място: с.Зимевица, общ. Своге, Софийска област
Обща дължина: 176
Денивелация: 53
Дълбочина минус: -53
Изкачване плюс: 0
GPS координати: E 23° 17' 33.00", N 43° 02' 06.36" - Без датум
Източник: от архив - 2004-2005г., вероятен датум - Пулково.
GPS координати: E 23° 16' 49.20'', N 43° 02' 11.00''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 77

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 15 16 Следваща
карта
Кръгови вълнички
Сухата река
Гора от образувания
Фред Флинтстоун

 
Добавете своя снимка за Елата
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Райчо Кожата - нерегистриран27.07.10
Как се стига до Елата
Елата е една от най-красивите пропастни пещери в България. Намира се на около 2 часа път от село Зимевица. До него може да се стигне с маршрутка от Своге, като тя преминава през Церово, Заселе, Зимевица и достига до Заноге. За тези, които искат да си направят живописна разходка из Балкана препоръчвам втория маршрут. Той започва от гара Бов. Тръгва се по Вазовата екопътека и след около 2 часа се достига до водопада Скакля. Продължавате нагоре по пътеката докато се изкачите над него. На някои места има невероятни панорамни гледки. В края на пътя започва село Заселе. Може да продължите пеша към Зимевица по асфалтов път или да хванете маршрутката, идваща от Своге. Тя обаче минава само три пъти дневно. Веднъж достигнали до Зимевица, попитайте местните за пътеката към пещерата (Ask the locals - never regret :). Тя започва покрай коритото на рекичка. След около час път завива надясно през обширна поляна към гъста гора. Движите се по утъпкана пътека покрай същата (може би) рекичка. Започва изкачването на хълм, завършващ със скална корона. Вървейки покрай нея ще достигнете входа на пещерата. Отгоре му е поставена метална конструкция (магаре) за улеснение на спускането (пещерата започва с 18 метров отвес). След слизането се озовавате в обширна зала, пълна с всякакви образувания.
Enjoy!

ip: 87.126.175.*

INP - нерегистриран16.06.09
тесняк има на края
Влезнахме група. Входа се слиза само с въже. Стените са кални и се разширява на долу, в края на красотата има езерце, а в дясно зад него има тесняк, но широк който извежда до малка зала за 4 човека. На пода на заличката има фуния която продължава в ТЕСЕН тесняк, след него се открива голяма зала в която няма нищо забележително. Много бъдете внимателни с влизането в тесния тесняк. Преминава се с гръб към пода, на пред с главата и с двете ръце на пред. аз имах проблем и с влизането и с излизането. Не бях с пещеризон и гръдния ми кош не ме пускаше да мина. бъдете изкючително внимателни и да има хора за да помагат с издърпване на излизане.

ip: 78.130.212.*

megi_ab24.05.09
:)
ами какво да кажа пещерата е красива а и се намира в едно от многото красиви места и села в България,найстина невероятно място :)

ip: 85.130.20.*

danailspeleo22.03.09
elata
За повече инфо пиши на danailspeleo@abv.bg

ip: 212.43.57.*

nikei22.03.09
elata
ако някой ми даде подробна нформация за Елата ще съм много благодарна!!! трубват ми нейните кординати,интересн факти ии има ли нусви животни ватре

ip: 80.253.54.*

ivotachev30.06.08
Езерото не е сифон
В Елата няма перспектива за такива занимания, но пък в района са Каците и техният краен сифон си чака майстора (според мен е тесен и мътен, но според други е идеален).

ip: 195.69.110.*

Fori-pleven - нерегистриран29.06.08
po princip subiram vsqkaqkva informaciq za neizsledvani SIFONI i IZVORI. ako nqkoi moze da predostavi nqkakva informaciq moze da mi pi6e na: alpin_club_kailucka@abv.bg. predvaritelno blagodarq.

ip: 194.141.65.*

fori-pleven - нерегистриран29.06.08
nqkoi bi li mi dal informaciq za ezeroto na dunoto na Elata, vuzmozno li e tova da e SIFON?

ip: 194.141.65.*

ceco09.03.08
Не се опитвайте да влезете в Елата без въже! Отвесът е коварен, защото в началото е наклонен и по-тесен и може да се подлъже някой, че се слиза на камина. По-надолу обаче се разширява - точно колкото да се пребие човек, не си правете експерименти!!

Ако имате сериозен интерес към пропастите, трябва да изкарате курс по пещерно дело. В нашия клуб - "Искър" курсът току-що започна и още не е късно да се включите - вижте на сайта http://iskar-speleo.org - има обява и на заглавната страница на този сайт.

ip: 195.96.224.*

iliya2208.03.08
Слизане на отвеса
Има ли възможност с катерене да се слиза и качва или е задължително с въжета? Ние сме една млада група начинаещи пещерняци и май е време да се запишем в някой клуб и да навлеземе и в пропастните. Ако някой успее да отговори до утре сутрин ще съм много благодарен и горе долу някакви оринетири как да се стигне...

ip: 78.142.1.*

Мимон - нерегистриран20.02.07
Грешна информация
Искам само да кажа, че денивелацията на Елата не е 18 м, защото само отвеса е толкова. Общата денивелация е над 50 м, но не мога да кажа колко точно.

ip: 194.54.140.*

dzver04.12.06
GPS в сайта
Координатите на Елата са сбъркани - или при конвертиране от Пулково в друг формат или умишлено. По този повод добавих всички координати, с които разполагам в сайта.

От тук насетне, ако някой има желание, може да качи координат с бутона "Добавете GPS координати".

ip: 87.116.125.*

yavkata02.06.06
Вода от пещерите
Като цяло желателно е да се избягва пиенето на вода пещерите, ако не се преварява или обработва химически. В много от разположените под населени места пещери постъпват просмукали се в карста отпадни води. Това естествено не важи за Елата, но пък в нея има прилепи, чиито фекали се отмиват в крайна сметка в езерото. Колкото и бистра да изглежда една вода, не е невъзможно да е бъкана с микропаразитчета, и друг вреден дребосък. По добрия вариант е да се носи минерална вода. Е, и аз съм пил от потоци, извори и локви...когато е свършвала бирата. Все пак по-предпазливо с водата от пещерите.

ip: 217.75.140.*

may01.06.06
Място за спане до Елата
Пещерата е супер.Чиста е и откъм кал и откъм вандалски надписи. Може би всяка година ходим там по веднъж. Дори и детето го пуснахме вътре като беше на 6 год.
На венеца отдясно на входа има удобна ниша за спане. Ниска е, но спокойно се събират 5-6 човека. Дори и при мокро време има почти сухи дърва за огън. Това са разни изсъхнали стволове които още си стоят изправени по дърветата. Палели сме огън без проблем и на дъжд. Като се запали пред нишата вътре става доста приятно. Равно е и удобно за спане.
За вода трябва да се разчита на потоците в подножието на хълма. Като е валяло обаче са кални и трабва да се вади вода от пещерата. Иначе стават за пиене.
Ще се опитам да пратя снимки.:)

ip: 213.240.225.*

Георги Пенев - нерегистриран07.06.05
Елата е прекрасна
на 05.06.05г. тругнахме с приятели от ПК София, Оги Уан Кеноби бе водачът. открихме я трудно, използвахме и GPS, но накрая си заслужаваше. дупката е страхотна, пулно е с образувания и е много удобна за неопитни пещерняци като мен. след проникването и дъъъългото разглеждане на природните чудатости, излязохме и всички ние - Исето, Оги, Дуката и аз - Геша, се надпреварвахме да споделяме впечатления и да правим планове за ново завръщане. Навръщане се оказа, че пътя е всъщност много по-лесен и следващия път няма да губим толкова време. успех и късмет на всички, които ще я посетят. А на тези, на които им е за пръв път ще кажа: "Пичове, блазе Ви, че Ви предстои нещо толкова хубаво"

ip: 62.176.108.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 5 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.