Caves :: Пещерите в България :: Информация за Ямката

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Ямката

БФСп N: 0248
Населено място: с.Трекляно, общ. Трекляно, Кюстендилска област
Обща дължина: 80
Денивелация: 40
Дълбочина минус: -40
Изкачване плюс: 0
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

ceco - Цветан Остромски 04.11.2007
Местонахождение и достъп:
Намира се на южния склон на Пенкьовска планина, северно от с. Трекляно.
До селото се стига по 22 км. второкласен път от Земен или 39 км. третолкасен път от Трън. Най-добър (с нов асфалт, без дупки) е пътят от Кюстендил (44 км.). От площада при кметството в центъра на Трекляно има асфалтова отбивка (в дясно по посока Трън) за Чавдарова и Антова махала. Асфалтът скоро свършва, преминават се два моста (първият - железен, вторият – дървен) и в подножието на склона, при първите къщи на Чавдарова махала се завива в дясно (нагоре). По стръмен черен път се стига Антова махала. Отново в дясно нагоре между две високи нови къщи се продължава до горния край на Антова махала – малко уширение на билото, където могат да се паркират две коли. От тук се продължава пеша – около 20 минути до входа. Слиза се по пътя надолу (изток) до водослива на две рекички. Първата е хваната по-горе с каптаж за махалата и водата е много малко (ако има изобщо) – пресича се и се тръгва нагоре между двете дерета. Склонът е обрасъл с трънки и други храсти, но нагоре постепенно се оголва, има и скалички тук-там. Пресича се още едно сухо дере отляво, след което склонът става съвсем гол. Входът е съвсем близо, малко нагоре по затревеното било (905 м.н.в. по GPS). Представлява почти кръгъл отвор с диаметър 2,5 м. и дълбочина на отвеса 3 – 4 м. , гледа на югозапад. Нагоре релефът става типично карстов, с кари и малки скали.

Описание на пещерата:
Ямката е пропастна, лабиринтна, предимно диаклазна пещера, бедна на вторични образувания. На дъното на светлия входен отвес (-4 м., оборудван от местните с дървена стълба) се разделя на два клона, започващи от двете страни на наносния конус.
Северният клон е по-малък и по-плитък. След кратко снишаване се излиза в просторна зала с няколко къси разклонения, завършващи с плътни блокажи или непреодолими стеснения.
Южният клон е по-дълъг и слиза значително по-дълбоко. Представлява система от високи диаклази с прагове, свързани с къси тунели и подмушвания. Характерно за тази част е многобройната колония прилепи (малък подковонос) и голямото количество гуано. От острата му миризма на места трудно се диша.

Tехническо описание:
На входния отвес е поставена дървена стълба (все още добра). Надолу пещерата има няколко прага, които могат да се преодолеят на класика.

Цветан Остромски

Снимки: 5

Страници: 1

 
Добавете своя снимка за Ямката
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

ivotachev02.02.15
Ямката на Трекляно / Ямките на Раянци
Връзката към сайта на "Хеликтит" е към пълна документация, но за Ямките на Раянци (№3331) - трябва да се премести към съответната пещера.
Тази (Ямката на Трекляно) е забележителна със зимната прилепна колония, за която е съобщено преди няколко години на групата за защита на прилепите и Природонаучния музей.

ip: 94.26.21.*

danailspeleo30.01.15
Ямките
http://www.helictit.info/?act=cms&id=13942328620237

ПАЗЕТЕ ПЕЩЕРИТЕ!

ip: 188.254.207.*

ceco13.01.15
Две различни са (Ямката на Трекляно и Ямките на Раянци)
Да, има, но тази е друга (Ямката на Трекляно). В същия район край близката махала Раянци се намира пропастта Ямките (известна като Ямките на Раянци). Тя е най-дългата и най-дълбоката в този пещерен район (302). Има и за нея подробно описание в този сайт.

ip: 213.191.204.*

magipetrova15.12.14
Знам,че в района има пещера и с името Ямките.Да не става въпрос за тази пещера?

ip: 95.42.2.*

п.петров - нерегистриран04.02.09
ямката
Слизал съм в тази пещера/Ямката/.Южното й разклонение действително е по-дълбоко,но достъпът до него е много труден-предверието има силен наклон,в дъното на който,отляво има малък отвор,през който може да премине само среден на ръст човек,и то доста трудно.След като се влезе през него надолу пещерата се разширява и се стига до голяма зала,в която има малко скални образувания.Това е самото дъно на този ръкав.Има няколко други отвора,но през тях не може да премине човек.Вероятно в пещерата живеят лисици,защото в залата има доста следи от тях-кости от животни,части от кожи и др.През зимата не е влажно.През пролетта и лятото е много влажно и задушно.Вероятно този малък отвор,през който се слиза надолу ,вече е затрупат,тъй като се наблюдава срутване на части от свода на предверието,които се търкалят към отвора.

ip: 82.199.195.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 1.62 секунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.