Caves :: Пещерите в България :: Информация за Деветашката пещера

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Деветашката пещера

БФСп N: 0517
Населено място: с.Деветаки, общ. Ловеч, Ловешка област
Обща дължина: 2 442
Денивелация: 96
Дълбочина минус: -25
Изкачване плюс: 96
GPS координати: E 24° 53' 23.28", N 43° 14' 05.28" - Без датум
Източник: от архив - 2004-2005г., вероятен датум - Пулково.
GPS координати: E 24° 53' 08.90'', N 43° 14' 01.70''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

4 описания от потребители на сайта

dzver - Веселин Николов 26.06.2011
Достъпът до пещерата от 1 юни до 31 юли е забранен, тъй като тогава е размножителния период на прилепите.
Dian Dinev - Диан Динев 22.05.2009
Източник: Група Д4
Два от най-лесните начини за достигане до пещерата.
Първи вариант: Отклонението за с.Деветаки от главен път “Ловеч-Летница” пресича реката с мост, от дясната страна на който по течението на реката продължава черен път. След моста асфалтовият път продължава с остър завой, стръмно изкачвайки се към с. Деветаки. За пещерата се тръгва по черния път, успореден на реката, който извежда до входа. Този подход е удобен за гости, които се интересуват само от светлата част на пещерата.
Втори вариант: За цялостно посещение на пещерата е по-удобно отклонението от главния път “Ловеч-Летница” в участъка между селата Дойренци и Александрово. В дясно отбива асфалтов път. Това е официалният път използван преди време от военните – Държавен резерв. Сега като ориентир може да служи и стара и изоставена, останала само на зидове мелница и висок, неизползваем кумин. С кола се стига до началото на моста, който е тотално разграбен от неудържими събирачи на скраб. Останала е много малка част от него и то от другата страна на реката. Така или иначе, това е най-близкото и удобно място за стигане с кола до пещерата.
Заставайки пред разрушения мост, за стигане до самата река се слиза от дясната страна. Има пътека, или нещо като изоставен коларски път. Има много буйна растителност, но се минава. За проникване до дъното на пещерата ще ви е необходима лодка. Надувате я и преминавате р. Осъм. От другата страна на реката е входа на пещерата. Не изпускайте въздуха от лодката!
Навлизайки в тъмната част на пещерата, преминавайки през малко езерце се достига до най-трудната за преодоляване част – висока синтрова преграда. По лесно е изкачването от лявата страна, където на около 2м от стената има тясно прагче по самия синтър. Веднага след това следва нова мощна синтрова каскада. Не е необходимо да се слиза долу до водата. Пак от ляво преминавайки по изпъкнали скални ръбове се спестяват доста усилия. Тук най-трудно е прехвърлянето на лодката, която задължително трябва да е завързана за носа с въже поне 10м. На това място има красив водопад – изкачва се от лявата страна /от дясно попадате в езерце/.
Следват преминавания на малки прагчета, водни и сухи участъци за да се достигне до нов водопад. Водата пада от ляво. На право галерията доста се стеснява, но с лодката се преминава от там, стъпвайки по двете странични стени над водата и повдигайки лодката от единия борд. След стеснението в ляво има възможност за изкачване по странична галерия и разглеждане на малка зала и поглед към водопада от горе.
Подземната река свършва пред 3-4м водопад, който е сух с изключение на валежните периоди. За помощ е пуснато стационарно въже с възли. Въжето е здраво, но клина е доста ръждясал, така че не разчитайте изцяло на него. Тук лодката се оставя. Пещерата се разделя на две:
Лява галерия: В началото пода е покрит с големи скални блокове. В последствие те се заменят с доста хлъзгава и лепкава глина. Следват интересни зали, разделени една от друга със скални мостове. Края на галерията е воден сифон.
Дясна галерия: Тук са красивите образувания, но за съжаление пещерата в тази част се руши. Има купища от глина, а галерията също завършва с воден сифон.
Пещерата е природна забележителност със статут на защитен обект с международно значение. Достъпът до пещерата от 1 юни до 31 юли е забранен, тъй като тогава е размножителния период на прилепите. Те обитават полусветлата и началото на тъмната част на пещерата. В привходните части са се настанили скални лястовици. Двата вида са си поделили пространството в пещерата, а звуците, които издават, преплитайки се при навлизане в пещерата, съчетани с ехото на огромните зали са нещо уникално.
dzver - Веселин Николов 01.05.2007
Източник: посещение
До пещерата се стига, като от пътя за Левски се отбива по отбивката за с. Деветаки и веднага след моста се паркира отстрани. Има табела и хубава пътека, дълга около километър.

Основният автомобилен път до пещерата достига до срутен мост и не може да се използва (има публикувана в сайта снимка на счупения мост), точно за това се заобикаля от моста на с. Деветаки.

В пещерата се е съхранявал мазут някога, но бихте могли да си представяте и че са кацали летящи чинии :-) В началото са прокопани няколко изкуствени тунела - построени през долните отвори и употребявани през горните - на 15-20 метра височина.

След огромния насип, през тунелчетата на военните, в дясно се попада в малка суха галерия с образувания (местен твърдя на място, че тя е 1700 метра, но картата не го потвърждава). В ляво е основната водна галерия. След водния участък има зали с обем сравним с входните части, достъпни само за опитни спелеолози с лодки.
dzver - Веселин Николов 17.04.2007
Източник: bg.wikipedia.org/wiki/Деветашка_пещера
Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България. Общата ѝ дължина е 2 442 м, общата ѝ площ е 20 400 м2, височина - 60 м. Разположена е на около 15 км. северно от Ловеч, близо до село Деветаки. Пещерата е открита през 1921 г. В нея са направени открития на някои от най–интересните останки от времето на неолита по българските земи.

В миналото пещерата е била засекретен военен обект. През 1950-те години е била използвана за съхранение на петрол, а големите цистерни и до днес стоят близо до входа на пещерата. Според някои сведения, поради големината си тя е изплзувана за съхранение и на храни от държавния резерв и за разполагане на ракетни установки. В момента това е абсолютно невъзможно, мостът, водещ до пещерата е разрушен, разрушена е и ж.п. линията към нея. Махането на релсите е започнало още през 2001.

Повече информация може да получите след регистрация, ако помолите някой да ви даде права за достъп.

Пещерата е обявена през 1996 за Защитен обект — природна забележителност.

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 284

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 56 57 Следваща
първата карта
карта

 
Добавете своя снимка за Деветашката пещера
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Онзи - нерегистриран09.08.14
Прекрасно творение на природата
Красота вълшебна, но за пореден път се видя алчността на управляващите. Стоят едни простовати и заядливи охранители, които искат вход за пещерата. Те хубаво да го искат, но какво дават в замяна. Не стига, че се държат все едно това чудо на природата ни е тяхно. Казах си - добре - поне са направили мост, но се оказа, че той е подарък от продукцията, която снима филм там. Поне да бяха почистили или пък да бяха направили един път за "клиентите" и да бяха заравнили с малко чакълче, за да не се блъскат хората с децата с автомобилите. Можеше да сложат по една кофа, а не само да пускат търговци, които са си спряли колите по пътеката. Да вземат и повече пари, но да направят и те нещо, а не на гърба на природата да си прибират печалбата.

ip: 87.126.172.*

Доротея Толева - нерегистриран02.06.14
Деветашка Пещера
Страхотна е просто Феномен а юзчетата дето си пием ракийката с мъжа ми ми напомнят за нея

ip: 77.85.79.*

Тони - нерегистриран27.05.14
Деветашка пещера
Едно от най красивите места в България !! Трябва да се види ! Пътят е добър , от селото се стига много лесно , има табели на всякъде .

ip: 91.191.219.*

Колева - нерегистриран22.05.14
Деветашка Пещера
Страхотна пещера очарована съм купих си чашки за ракия със снимка на тях да ми напомнят за този природен феномен !

ip: 87.126.100.*

Колева - нерегистриран09.01.14
Пещера
И при мен се получи така с един спукан гювеч ама кой да оглежда като купува изгорях с 10лв но съм доволна че видях това природно чудо

ip: 46.10.92.*

iwa 788 - нерегистриран21.09.13
Деветашка Пещера
Пещерата е супер ама има един мошеник дето продава в началото на моста грънци и разни други джунджурии купих от него гърне за боб и много ентусиазирана като се прибрах в София реших да го пробвам ама то се разпадна преди боба да е готов .

ip: 79.100.146.*

ДИМИТРОВА - нерегистриран17.04.12
ПЪТЯТ ДО ДЕВЕТАШКАТА ПЕЩЕРА!
ДО ДЕВЕТАШКАТА ПЕЩЕРА СЕ СТИГА ДО ЦЕНТРАЛНИЯ ПЪТ ЛОВЕЧ-ЛЕТНИЦА. нЕ СПАЗВАЙТЕ ТАБЕЛКИТЕ. ПРЕКИЯТ ПЪТ Е ПО НОВИЯ МОСТ.

ip: 212.233.140.*

йорданов - нерегистриран17.04.12
деветашката пещера
Вчера 16.04.12г. посетихме това чудно място.За обикновения турист е добре да го види дори и само светлата част.Мостът над реката вече е почти готов и се минава по него пеша!Това е перфектно защото от острия завой по пътя за с.Деветаки пътеката е доста стръмна и не е за хора със слаби сърца и наднормено тегло.Лошо е че на отбивката за мелницата която е разрушена няма поставена табела че пътя води към пещерата.Иначе мястото е перфектно и зарежда с положителна енергия и чист въздух

ip: 77.85.135.*

desi.r31.03.12
Това място е феноменално, невероятно е. Естествено - би било още по- приятно без намесата на "добросъвестни граждани". Още дървената табелка - стрелка към пещерата, която е на острия завой към с. Деветаки, беше обърната от някой такъв в грешна посока. Като слязохме долу до входа се натъкнахме на огромни купчини смет, да не говорим и за гледката към строящият се мост. Но да се надяваме, че скоро това прекрасно място ще изглежда такова, каквото всъщност е!

ip: 89.253.164.*

Христов - нерегистриран15.11.11
деветашка пещера
Моста вече е готов 15/11/2011

ip: 94.156.80.*

Диана - нерегистриран14.11.11
"Недосегаемите" в Деветашката пещера
Това лято посетихме Деветашката пещера и останахме изумени от видяното. Тъй като я посетихме в размножителния период на прилепите, запазихме тишина и се любувахме мълчаливо на гледката. Какво беше учудването ми, когато разбрах, че преди няколко дни в пещерата са започнали снимки на екшъна "Недосегаемите2".Не мога да изразя с думи възмущението си от този факт. Защо хората, от които зависи опазването на тази природна забележителност се продадоха за жълти стотинки? Напоследък все по-често се питам до кога природата ще продължава да търпи нашите безчинства?

ip: 85.118.193.*

Т.Янева - нерегистриран22.08.11
деветашката пещера
Посетихме пещерата със семейството ми на 17.08.2011г и сме очаровани от нея . Тя наистина е природно чудо, но ....за съжаление човешката намеса според мен само й вреди - сега входа й е почти сметище , сградата в началото е воняща тоалетна.Не мога да си обясня защо за една от най-посещаваните пещери не се полагат никакви грижи по почистването и опазването й.Дано с направата на мост над р. Осъм,тези проблеми бъдат решени и община Плевен разбере с какво съкровище разполага.

ip: 89.252.216.*

Б. КЮЧУКОВА - нерегистриран15.08.11
АКТУАЛНО--КАК ДА СТИГНЕМ ДА ДЕВЕТАШКАТА ПЕЩЕРА
НА 15.О8 2011 ПОСЕТИХМЕ ПЕЩЕРАТА. БЯХМЕ ПОДВЕДЕНИ ОТ НЯКОИ ПОСТОВЕ ТУК И ТРЪГНАХМЕ ПО ПОГРЕШНАТА ПЪТЕКА--ВЕДНАГА СЛЕД МОСТА . ВСЪЩНОСТ ПРАВИЛНАТА ПЪТЕКА Е 1 КМ ПО НАГОРЕ ПО ПЪТЯ НА ОСТРИЯТ ЗАВОЙ.НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА,ЧЕ СЕ ОБЪРКАХМЕ И ГАЗИХМЕ В КАЛ,БУРЕНИ И КОПРИВА-ГЛРДКАТА Е УНИКАЛНА.А МОСТЪТ ОТ ГЛАВНОТО ШОСЕ ВЕЧЕ СЕ СТРОИ И ДА СЕ НАДЯВАМЕ,ЧЕ ДО 2 ГОД.ВСЕКИ БЕЗ ПРОБЛЕМ ЩЕ ОТИДЕ ДО ТОВА УНИКАЛНО ТВОРЕНИЕ НА ПРИРОДАТА!

ip: 77.78.10.*

=== - нерегистриран16.01.11
==
v lovech ima li klyb za pe6ternqci

ip: 87.126.203.*

Владимир Христов - нерегистриран04.07.10
Който има нужда от водач да ми се обади http://VladiLovech.Narod.ru Ама само ако сте достатъчно печени да влезете навътре и имате необходимото оборудване. Разгледайте подробно снимките, които съм качил преди да решавате. Сам влизам и излизам за 5 часа. Ако сте двама и решите да си поснимате скромно ще трябват поне 10.

ip: 85.14.11.*

>> Следваща страница коментари и разкази >>

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.13 секунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.