Caves :: Пещерите в България :: Информация за Деветашката пещера

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Деветашката пещера

БФСп N: 0517
Населено място: с.Деветаки, общ. Ловеч, Ловешка област
Обща дължина: 2 442
Денивелация: 96
Дълбочина минус: -25
Изкачване плюс: 96
GPS координати: E 24° 53' 23.28", N 43° 14' 05.28" - Без датум
Източник: от архив - 2004-2005г., вероятен датум - Пулково.
GPS координати: E 24° 53' 08.90'', N 43° 14' 01.70''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

4 описания от потребители на сайта

dzver - Веселин Николов 26.06.2011
Достъпът до пещерата от 1 юни до 31 юли е забранен, тъй като тогава е размножителния период на прилепите.
Dian Dinev - Диан Динев 22.05.2009
Източник: Група Д4
Два от най-лесните начини за достигане до пещерата.
Първи вариант: Отклонението за с.Деветаки от главен път “Ловеч-Летница” пресича реката с мост, от дясната страна на който по течението на реката продължава черен път. След моста асфалтовият път продължава с остър завой, стръмно изкачвайки се към с. Деветаки. За пещерата се тръгва по черния път, успореден на реката, който извежда до входа. Този подход е удобен за гости, които се интересуват само от светлата част на пещерата.
Втори вариант: За цялостно посещение на пещерата е по-удобно отклонението от главния път “Ловеч-Летница” в участъка между селата Дойренци и Александрово. В дясно отбива асфалтов път. Това е официалният път използван преди време от военните – Държавен резерв. Сега като ориентир може да служи и стара и изоставена, останала само на зидове мелница и висок, неизползваем кумин. С кола се стига до началото на моста, който е тотално разграбен от неудържими събирачи на скраб. Останала е много малка част от него и то от другата страна на реката. Така или иначе, това е най-близкото и удобно място за стигане с кола до пещерата.
Заставайки пред разрушения мост, за стигане до самата река се слиза от дясната страна. Има пътека, или нещо като изоставен коларски път. Има много буйна растителност, но се минава. За проникване до дъното на пещерата ще ви е необходима лодка. Надувате я и преминавате р. Осъм. От другата страна на реката е входа на пещерата. Не изпускайте въздуха от лодката!
Навлизайки в тъмната част на пещерата, преминавайки през малко езерце се достига до най-трудната за преодоляване част – висока синтрова преграда. По лесно е изкачването от лявата страна, където на около 2м от стената има тясно прагче по самия синтър. Веднага след това следва нова мощна синтрова каскада. Не е необходимо да се слиза долу до водата. Пак от ляво преминавайки по изпъкнали скални ръбове се спестяват доста усилия. Тук най-трудно е прехвърлянето на лодката, която задължително трябва да е завързана за носа с въже поне 10м. На това място има красив водопад – изкачва се от лявата страна /от дясно попадате в езерце/.
Следват преминавания на малки прагчета, водни и сухи участъци за да се достигне до нов водопад. Водата пада от ляво. На право галерията доста се стеснява, но с лодката се преминава от там, стъпвайки по двете странични стени над водата и повдигайки лодката от единия борд. След стеснението в ляво има възможност за изкачване по странична галерия и разглеждане на малка зала и поглед към водопада от горе.
Подземната река свършва пред 3-4м водопад, който е сух с изключение на валежните периоди. За помощ е пуснато стационарно въже с възли. Въжето е здраво, но клина е доста ръждясал, така че не разчитайте изцяло на него. Тук лодката се оставя. Пещерата се разделя на две:
Лява галерия: В началото пода е покрит с големи скални блокове. В последствие те се заменят с доста хлъзгава и лепкава глина. Следват интересни зали, разделени една от друга със скални мостове. Края на галерията е воден сифон.
Дясна галерия: Тук са красивите образувания, но за съжаление пещерата в тази част се руши. Има купища от глина, а галерията също завършва с воден сифон.
Пещерата е природна забележителност със статут на защитен обект с международно значение. Достъпът до пещерата от 1 юни до 31 юли е забранен, тъй като тогава е размножителния период на прилепите. Те обитават полусветлата и началото на тъмната част на пещерата. В привходните части са се настанили скални лястовици. Двата вида са си поделили пространството в пещерата, а звуците, които издават, преплитайки се при навлизане в пещерата, съчетани с ехото на огромните зали са нещо уникално.
dzver - Веселин Николов 01.05.2007
Източник: посещение
До пещерата се стига, като от пътя за Левски се отбива по отбивката за с. Деветаки и веднага след моста се паркира отстрани. Има табела и хубава пътека, дълга около километър.

Основният автомобилен път до пещерата достига до срутен мост и не може да се използва (има публикувана в сайта снимка на счупения мост), точно за това се заобикаля от моста на с. Деветаки.

В пещерата се е съхранявал мазут някога, но бихте могли да си представяте и че са кацали летящи чинии :-) В началото са прокопани няколко изкуствени тунела - построени през долните отвори и употребявани през горните - на 15-20 метра височина.

След огромния насип, през тунелчетата на военните, в дясно се попада в малка суха галерия с образувания (местен твърдя на място, че тя е 1700 метра, но картата не го потвърждава). В ляво е основната водна галерия. След водния участък има зали с обем сравним с входните части, достъпни само за опитни спелеолози с лодки.
dzver - Веселин Николов 17.04.2007
Източник: bg.wikipedia.org/wiki/Деветашка_пещера
Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България. Общата ѝ дължина е 2 442 м, общата ѝ площ е 20 400 м2, височина - 60 м. Разположена е на около 15 км. северно от Ловеч, близо до село Деветаки. Пещерата е открита през 1921 г. В нея са направени открития на някои от най–интересните останки от времето на неолита по българските земи.

В миналото пещерата е била засекретен военен обект. През 1950-те години е била използвана за съхранение на петрол, а големите цистерни и до днес стоят близо до входа на пещерата. Според някои сведения, поради големината си тя е изплзувана за съхранение и на храни от държавния резерв и за разполагане на ракетни установки. В момента това е абсолютно невъзможно, мостът, водещ до пещерата е разрушен, разрушена е и ж.п. линията към нея. Махането на релсите е започнало още през 2001.

Повече информация може да получите след регистрация, ако помолите някой да ви даде права за достъп.

Пещерата е обявена през 1996 за Защитен обект — природна забележителност.

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 284

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 56 57 Следваща
първата карта
карта

 
Добавете своя снимка за Деветашката пещера
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

ceco04.03.10
Re: ина
Няма екскурзовод, но можете да я посетите и да разгледате самостоятелно най-интересната й част - уникалната входна зала (най-голямата в България) с дължина над 350 м. и седем отвора (окна) на тавана. Проникващата през окната светлина осветява добре залата, но едно фенерче не е излишно за да се огледат и по-тъмните й ъгли. Навътре пещерата е водна, с дълбоки езера (изисква специална екипировка) и не представлява интерес за обикновения турист.

ip: 195.96.224.*

ина - нерегистриран03.03.10
деветашка пещера
смятаме да посетим тази забележителност пролетта.Искам ако може някои ,който е ходил дали има екскузовод както например за дяволското гърло .

ip: 80.80.147.*

Zvezda - нерегистриран30.11.09
Деветашка пещера
И ние решихме да видим тази забележителност. Наистина останахме много очаровани от това което видяхме, само тези "резервоари" както сега разбрах нещо загрозяват всичко. Много ми се искаше да вляза по-навътре в пещерата, но нямаше как. Като гледам по снимките каква красота е там ме е яд, че няма кой или как да направи тази красота достъпна за повече хора. Дано скоро да се направи нещо по въпроса, надявам се, за да мога пак да мина толкова километри и да видя всичката тази красота на природата.

ip: 77.85.148.*

длпр - нерегистриран15.10.09
летящите чинии
Летящите чинии са от бетон, безцеремонно изливан по времето на социализма. Разбира се има и бетонни канали за украса, пак от времето на социализма. Близък завод е черпил вода от пещерата за гордост на Родината. Заводът вече го няма, няма я и част от красотата на пещерата... Заради героите на социализма...

ip: 213.91.246.*

danailspeleo23.09.09
вътре в пещерата
Кой те води в пещерата и има ли организирани екскурзии за вътре с екипировка?

ip: 212.43.57.*

Лидия - нерегистриран21.09.09
вътре в пещерата
Пещерата наистина е удивителна и невероятно красива!!!Жалко,че ако нямате специално облекло,важета,каски,лодки и още хиляди неща,не може да влезете в самата пещера.Аз имах късмета да вляза с екипировка и бях смаяна.Вътре е невероятно,но човек трябва да влезе за да разбере за какво става въпрос.Седемте часа и половина във вода и кал,наистина си струваха.

ip: 90.154.138.*

Румен - нерегистриран04.08.09
Пътя до пещерата.
Здравейте! Интересува ме дали по пътя, който е покрай река осъм, може да се стигне с не много проходим мотор. Храстите не ме притесняват. Има ли някакви много стръмни участаци или сипеи?

ip: 79.100.13.*

Д. Динев - нерегистриран17.07.09
RE: неясно
Пещерата не е "облагородена", но всеки може спокойно да разгледа светлата част на пещерата, което си е напълно достатъчно и непременно си заслужава да се види.

ip: 79.132.22.*

Емилия - нерегистриран16.07.09
неясно за деветашката пещера
От всичко което прочетох не разбрах облагородена ли е пещерата, т.е непещерняк без оборудване може ли да влезе в нея или само отвън може да се разгледа?

ip: 78.142.21.*

Маги - нерегистриран05.07.09
Посетете пещерата!
Невероятно място. Отидохме дотам донякъде случайно, т.е. без никаква информация и с нулеви очаквания. Като влязохме вътре - дъхът ми спря. Както казах на връщане на новопритигащите туристи - струва си всяка една стъпка до долу и обратно в горещината.
Уникално преживяване. Игнорирам съзнателно бетонните подобрения и човешката намеса. После разбрах, че военните са ползвали пещерата за държавен резер за горива!!! Кой знае колко поразии са направили.
Но все пак - не всичко е загубено.
Посете пещерата! Никакви разкази и снимки не могат да заменят личните впечатления - тази смайваща перспектива, тази зрителна измама, която те кара да виждаш човекът на няколко крачки пред теб като дребно създание. За звуците, да не говорим. Акустиката е невероятна. Със сигурност ще я посетя отново.

ip: 85.217.210.*

Стилиян - нерегистриран30.06.09
Околната среда
Софийски, габровски, плевенски, варненски, ловешки, пловдивски и др. регистрации автомобили се виждат най-често да посещават Деветашката пещера! Преди една седмица огробно безобразие ми направи много лошо впечатление: на паркинговата площадка над първия завой от който тръгва по-кратката пътека към пещерата се белееха и лъщяха много пръснати хартии и найлони от закуски и не знам си още какво! За да запазя добрия тонм , моля Ви отнасяйте отпадъците до първото населено място! Там със сигурност ще срещнете контейнер за отпадъци!!!

ip: 193.68.128.*

dabigabi - нерегистриран24.04.09
Деветашката пещера.
Продавам къща в село Деветаки.Надявам се някой все пак да направи нещо за това село, за да се развие и селският туризъм.Селото е страхотно и със страхотна природа..Хич не ми се продава но много ми станаха къщите, трябва и да се поддържат . Ако има интерес обадете ми се на тел.0888424271, или на имеил:bo_gabi@abv.bg.

ip: 85.217.176.*

Началника - нерегистриран18.01.09
Деветашка пещера
Здравейте на всички любители на красивата ни природа,на 18.01.2009г. аз и моята годеница посетихме месността ,останахме много очаровани ,наистина заслужава да се види това място,но трудно се ориентирахме до там,наложи се да отидем до селцето и да потърсим някой местен,за да ни напъти,къде се намира самата пещера.Снимахме се ..получиха се отлични снимки,по-късно ще ги кача..
и се обличайте по стабилно!

ip: 212.233.196.*

Петя - нерегистриран12.12.08
Деветашка пещера
Едно наистина много красива място, което да съжаление поради безхабериета на държавата ще се замърсява още повече. Мостът, който вече не съществува по вина на безработицата/местните го нарязаха и продадоха за скрап/, съм чувала, че е донесен от Италия по времето на Втората световна война от немците и е построен със жп. линия за да могат влаковете да влизат вътре. Използвали са го за хранителен и оръжеен склад.След "победата" нашите са го използвали за съхранение на гориво, затова сега все още продължава да мирише на гориво-смазочни материали. Познавам пещерата и ми се ще да се проучи, защото токова грандиозно природно проявление заслужава да бъде видяно от много хора.Сигурно тогава бихме могли до осъзнаем,че не сме най-великите!
ip: 85.130.19.*

ани иванова - нерегистриран30.09.08
деветашката пещера
какви нахотки са открити там?

ip: 89.253.140.*

<< Предна страница << >> Следваща страница коментари и разкази >>

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 7 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.