Caves :: Пещерите в България :: Информация за Николова яма

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Николова яма

БФСп N: 5644
Населено място: с.Миланово, общ. Своге, Софийска област
Обща дължина: 12
Денивелация: 26
Дълбочина минус: -26
Изкачване плюс: 0
Добавена от: system
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

2 описания от потребители на сайта

dzver - Веселин Николов 18.12.2010
Източник: Кирил Георгиев
www.helictit.info/?act=cms&id=12258429729725

Николова яма. с. Миланово. м. Мина Герана.
Врачански пещерен район №203. Лакатнишки пещерен подрайон.
№ 5644. Районен № 203 785.
Дължина (12.32 м), денивелация (-25.50 м).


GPS-координати по Пулково: N 43o 09' 05.3'' E 23o 23' 49.2''


Местонахождение и достъп:
Входа на пещерата е разположен северно от с. Миланово в близост до Мина Герана. Той се разкрива сред поляна в горната част на малка V образна долина в северозападната част на Бегличкия дял на Врачанска планина, Зап.Ст.планина. Според районирането на карста (по В. Попов) попада във Врачански пещерен район № 203. Лакатнишки пещерен подрайон.
Изходен пункт е с.Миланово. Първоначално се тръгва по стария път за гр.Враца като се следи лентовата маркировка към х.Пършевица. Достига се каптажът над селото, откъдето пътеката се изкачва по склона на Раненски рът, преминава по заравнената му част и се присъединява към калдъръмения път за гр.Враца. Пряката пътека за м.Корита се отделя, вляво малко преди достигането на каменния мост над т.нар Говежди дол. Пътеката извежда в ляво от кошарите в посочената местност. Зад тях (на север) води началото си пътека водеща към седловината наречена Промка. Достига се до макадамов път. Този път е достъпен и за по-високо проходим лек автомобил. За целта се подминават кошарите и следвайки главния път се завива вляво при първото негово разклонение. Тръгва се по макадамовия път в северна посока (към изоставената мина Герана). Подминава се мината и пътя започва да слиза. Подминава се дясно разклонение на пътя за местността Йосовото и се продължава по пътя. Следи се левия склон. Върви се докато не се достигне до местност с малка V образна долина в ляво от пътя. Тръгва се без път по нея. Върви се докато не се стигне до полянка в най-горната и част. На това място трябва да се търси и входа и. Той е кръгъл и се разкрива директно в поляната. Ограден е с камъни и в него са сложени сухи клони за да не падат животни в него.

Описание:
От входа, който е с размери 1х0.80 м тръгва тесен и вертикален участък около 2.50 м. След това има силно наклонен участак дълак около 8-8.50 м. Пода е покрит с пръст и камъни. Той отвежда до ръба на отвес дълбок 16 метра. Дъното има елипсовидна форма, и е с много наслаги от глина и камъни. Пропастта е хладна и влажна, нейната обща дължина е 12.23 м при денивелация от –25.50 м. На срещуположната част на отвеса има прозорец от който може да се търси продължение. Вижда се галерийка с камъни. В пещерата климатични и биоспелеологични изследвания не са извършвани.

Нужен инвентар:
40 м важе, 4бр. Примки с дължина 1,50 м, 1 протектор и набор ексентрици и 5-6 карабинера.

Техническо описание:
От входа на около 50- 60 м се намира най близкото дърво което може да послужи за начало на отвеса. Другиа вариянт е да се направи У- закрепване с примки на кола 4x4 която при по добро време може да стигне до самия вход. На ръба на входа се слага един протектор. След около 2-2.50 м се слага малак ексентрик в цепка на едно образование който служи за отклонявка. Продължава се по силно наклонен участък, като се стига до отвес. Прави се У- закрепване на естествени опори с две примки. Спускането до дъното е в камбана.

История на проучването:
Пещерата е показана на А. Жалов от Н. Семов от с.Миланово на 18.10.2008г. по време на теренен обход в района. Картирана и изследвана от К. Георгиев-ПК „Под ръбъ” –Церово, П. Цонков-ПК “Хеликтит” София и И. Чичев- ПК „Вертикал” Перник на 20.10.2008г

Съставил: Кирил Георгиев ПК „Под ръбъ” –Церово
kikimoto - Kiril Georgiev 15.04.2009
Източник: Кирил Георгиев
Местонахождение и достъп:
GPS: N 43° 09' 04.3", E 023° 23' 44.3" - WGS84
Надморска височина: 1296м.

Входа на пещерата е разположен северно от с. Миланово в близост до Мина Герана. Входа и се разкрива сред поляна в горната част на малка v образна долина в северозападната част на Бегличкия дял на Врачанска планина, Зап.Ст.планина. Според районирането на карста (по В. Попов) попада във Врачански пещерен район № 203. Лакатнишки пещерен подрайон.
Изходен пункт е с.Миланово. Първоначално се тръгва по стария път за гр.Враца като се следи лентовата маркировка към х.Пършевица. Достига се каптажът над селото, откъдето пътеката се изкачва по склона на Раненски рът, преминава по заравнената му част и се присъединява към калдъръмения път за гр.Враца. Пряката пътека за м.Корита се отделя, вляво малко преди достигането на каменния мост над т.нар Говежди дол. Пътеката извежда в ляво от кошарите в посочената местност. Зад тях (на север) води началото си пътека водеща към седловината наречена Промка. Достига се до макадамов път. Този път е достъпен и за по-висок лек автомобил. За целта се подминават кошарите и следвайки главния път се завива вляво при първото негово разклонение. Тръгва се по макадамовия път в северна посока (към извставената мина Герана).Подминава се мината и пътя започва да слиза. Подминава се дясно разклонение на пътя за местността Йосовото и се продължава по пътя. Следи се левия склон. Върви се докато не се достигне до местност с малка v образна долина в ляво от пътя. Тръгва се без път по нея. Върви се докато не се стигне до полянка в най-горната и част. На това място трябва да се търси и входа и. Той е яицевиден и се разкрива директно в поляната. Ограден е с камъни и в него са сложени сухи клони за да не падат животни в него.


Описание:
Пропастта Николова яма е хладна и влажна бедна на образования, необходим е дочен гащеризон. Обща и дължина на е 12.32 м при денивелация от –25.50 м. От входа, който е О- образен с диаметър около 1м. тръгва в началото тесен и вертикален участък около 2.5 м.След това има силно наклонен участак дълак около 8-8.50м. Пода е покрит с пръст и камъни. Той отвежда до ръба на отвес дълбок 16м. Дъното представлява наслаги от глина и множество камъни На дъното има прозорец от който може да се търси продължение. Махнахме няколко голями камъка но има още. Вижда се галерийка с камъни. В пропастта климатични и биоспелеологични изследвания не са извършвани.


Нужен инвентар:
40м. Важе
4бр. Примки с дължина 1,5м.
1бр. Протектор
набор ексентрици
Техническо описание:
От входа на около 50- 60м. се намира най близкото дърво което може да послужи за начало на отвеса. Другиа вариянт е да се направи У- закрепване с примки на кола 4x4 която при по добро време може да стигне до самия вход. На ръба на входа се слага един протектор и се пормушваш през входа. След около 2-2.5м. се слага малак ексентрик в цепка на едно образование който служи за отклонявка. Продължава се по силно наклонен участък, като се стига до отвес.Прави се У- закрепване на естествени опори с две примки и се спускаш в камбана до дъното.
История на проучването:
Пещерата е показана на А. Жалов от Н. Семов от с.Миланово на 18.10.2008г. по време на теренен обход в района. Картирана и изследвана от К. Георгиев ПК „Под ръбъ” –Церово, П. Цонков ПК “Хеликтит” София и И. Чичев ПК „Вертикал” Перник на 20.10.2008г.

Снимки: 5

Страници: 1
на дъното

 
Добавете своя снимка за Николова яма
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

ivotachev13.07.16
Землище Дружево
Попада в землището на с. Дружево.

ip: 94.26.21.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.