Caves :: Пещерите в България :: Информация за Заслон Меча дупка

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Заслон Меча дупка

БФСп N: 5643
Населено място: с.Банкя, общ. Трън, Пернишка област
Обща дължина: 25
Денивелация: 10
Дълбочина минус: 0
Изкачване плюс: 10
Добавена от: system
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

dzver - Веселин Николов 18.12.2010
Източник: ПК Хеликтит
www.helictit.info/?act=cms&id=12239230228784

Заслон Меча дупка. с. Банкя. м. Левия географски бряг на р. Ябланица.
Сливнишки пещерен район 301.
№ 5643. Районен №:301 033.
Дължина (24.69 м), денивелация (+21.00 м).


Местонахождение и достъп:

Входа на пещерата се разкрива в основата на скален венeц на левия географски бряг на река Ябланица и отстои на около 30 м над реката. Той се намира в самото начало на живописния каньон образуван от река Ябланица, който е разположен в най западната част на Завалска планина. Според класификацията на пещерните райони в България (по В. Попов) тя попада в Сливнишки пещерен район № 301.
За достигане до пещерата може да се ползват два различни маршрута от които да се навлезе в каньона на река Ябланица. Първия изходен пункт е село Банкя. От центъра на селото се тръгва в източна посока. Поема се по пътека, която подсича склона разположен на десния географски бряг над реката. След последната къща от селото пътеката отвежда в гора. Върви се около 20 минути, като се подминават десни разклонения. Пътеката постепенно слиза отново на нивото на реката. Излиза се на ливади. Реката се пресича по мост и се тръгва по левия и географски бряг. Достига се до началото на каньона. От това място тръгва и еко пътеката минаваща през каньона. Следва стръмно изкачване и серпентина. Минава се по дървени стъпала и ново изкачване по стъпала. След като набере денивелация пътеката почва да подсича склона. Малко преди да се достигне до първото мостче над каньона, в дясно има разклон, който отвежда право до входа на пещерата. Другият маршрут е след като се хване еко пътеката от началото и под местността „Секирица” се преминава по мостчетата през каньона и след последното мостче се хваща отклонението, което отвежда право до пещерата. Въпреки, че тя има голям вход, той не се забелязва от далече, поради буйната растителност около него.

Описание:

Входа на пещерата се разкрива в основата на скален венeц на левия географски бряг на река Ябланица и отстои на около 30 м над реката. Той има триъгълна форма и размери 3.30х4.00 м. Попада се в широко преддверие-зала. Пода е покрит със суха глина и нападали от стените и свода камъни. Залата е възходяща и има размери дължина 10 м, ширина 6 м и височина до 5 м. Във вътрешната част на залата по свода се забелязват комини и еврозионни кубета. На това място сe намират и две незначителни възходящи разклонения. Лявото разклонение представлява тесен стъпаловиден комин висок над 8 метра (преодолим на камина). В горната му част има стеснение от което се долавя въздушно течение. Продължението на пещерата е след преодоляването на праг висок 3.70 м с голям зацепен камък. Той е преодолим на „класика”. Попада се на възходяща широка галерия дълга 7-8 метра. В най горната си част тя опира в основна скала. В ляво над прага във височина се забелязва комин висок над 9 м. На това място може да се търси и евентуално продължение на пещерата (комина не е изкачван). Пещерата е топла и през по голямата част от годината суха. В нея липсват вторични пещерни образувания, само на места се забелязват малки повлеци. Нейната обща дължина е 24.69 м при денивелация от +21.00 м, считана от входа до върха на комина във високата част на пещерата. По време на изследването и картирането не са били провеждани климатични и биоспелеологочни изследвания.


История на проучването:

Пещерата е известна отдавна на местното население. Основната причина да не е известна на пещерняците и да не е картирана е, че се намира в гранична зона. Пещерата е локализирана и проучена частично от И. Чичев и М. Рударска от ПК „Вертикал” Перник. Основното и проучване и картиране е извършено на 19.09.2008 г. от И. Чичев – ПК „Вертикал” Перник, К. Стоичков и С. Стаменов –ПК „Хеликтит„ София.

Снимки: 7

Страници: 1 2 Следваща

 
Добавете своя снимка за Заслон Меча дупка
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.