Caves :: Пещерите в България :: Информация за Чаталестата

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Чаталестата

БФСп N: 5369
Населено място: гара Лакатник, общ. Своге, Софийска област
Обща дължина: 25
Денивелация: 3
Дълбочина минус: -1
Изкачване плюс: 2
Добавена от: dzver
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

danailspeleo - Константин Стоичков 23.06.2008
Източник: К. Стоичков, ПК Хеликтит
Чаталестата. г. Лакатник. м. левия географски бряг на р.Петренска.
Врачански пещерен район №203. Лакатнишки пещерен подрайон. № 5369.
Районен № 203 744 Дължина (24.83 м), денивелация (2.70 м), (-0.70 м), (+2.00 м).

Местонахождение и достъп:

Пещерата се намира на около 3 км северозападно от гара Лакатник. Нейните входове се разкриват в основата висок скален венец, на левия географски бряг на р.Петренска, Западна стара планина. Според районирането на карста (по В. Попов) попада във Врачански пещерен район № 203. Лакатнишки пещерен подрайон.

Изходен пункт е гара Лакатник. Преминава се въжения мост зад гарата и се тръгва по шосето в посока гр.Своге. Следва отклонение вдясно по пътя за с.Губислав. Преминава се по моста на река Пробойница при водослива и с р. Петренска. Тръгва се по пътеката в ляво водеща нагоре срещу течението на р.Петренска. След около 30 метра има мост над реката. Пресича се по него и се тръгва по левия географски бряг на реката. Пътеката е изцяло в борова гора и се върви в северна посока, като постепенно набира денивелация. Малко след като се излезе от гората се достига до Голям отвор в основата на скален венец. Този отвор се вижда добре още от моста при водослива на реките. Продължава се по пътеката и след около 20 м тя се разклонява на три. Лявата пътека слиза отново на нивото на реката а дясната се изкачва до входа на пещерата Свинската дупка. Продължава се по пътеката, която траверсира склона. Не след дълго тя се изкачва до основата на скалните венци. На това място е доста обрасла с храсталаци. Продължава се по нея и се достига до сипей. Следва изкачване от около 15 метра по него и входовете на пещерата трябва да се търсят на левия скален венец точно там където той прави завой на югоизток.

Описание:

Двата входа на пещерата са разположени в непосредствена близост един до друг. Те се разкриват в основата на висок скален венец. За проникване в пещерата е препоръчителен дясно разположения вход. Той има неправилна форма и размери 1.00х1.18 м. От него се попада на тясна галерия от която след провиране от около 2 метра се попада на уширение. От това място се вижда светлината от другия вход на пещерата. Той също има неправилна форма и размери 1.50х1.20 м. От него се отделя тясна и почти непреодолима галерия в която, има наличието на скална колона, която допълнително прави теснината неприятна за проникване. От уширението пещерата се разделя на две. Лявото разклонение е дълго 5 метра. То задънва в образувания. В дясното разклонение след около 3 метра се попада в малка заличка. Пода е покрит с камъни. От залата се отделят къси и незначителни разклонения които задънват в непреодолими стеснения. Едно от тях най-вероятно излиза на повърхността в основата на скалния венец. В северния край на заличката има възходяща част от 2 метра зад която, пак се попада на непреодолими стеснения. Пещерата е топла и суха само в крайната си част е влажна. Забелязват се дребни сталактити и повлеци. В нея климатични и биоспелеологични изследвания не са извършвани. Нейните размери са дължина 24.83 м при денивелация от (2.70 м), (-0.70 м), (+2.00 м).

История на проучването

Пещерата вероятно е известна отдавна но не е открита документация за съществуването и в ГКПБ. Има вероятност такава да има в някой личен архив. Не е открита и такава в картотеката на ПК “Черни връх”, които са главните изследователи на района. Пещерата е проучена и картирана на 04.11.2007г. по време на теренен обход в района от К. Стоичков ПК “Хеликтит”-София и З. Илиев.

Снимки: 1

Страници: 1

 
Добавете своя снимка за Чаталестата
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.