Caves :: Пещерите в България :: Информация за Красавицата

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Красавицата

БФСп N: 5370
Населено място: с.Илинденци, общ. Струмяни, Благоевградска област
Обща дължина: 51
Денивелация: 22
Дълбочина минус: -22
Изкачване плюс: 0
Добавена от: dzver
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

danailspeleo - Константин Стоичков 05.06.2008
Източник: ПК Хеликтит, К. Стоичков
GPS-координати по - WGS 84.
E 34 692111
N 4619867 1431

Местонахождение и достъп:

Входа на пещерата Красавицата се разкрива в един от хоризонтите на мраморна кариера №5 на югозападният склон под вр. Шаралия. Тя отстои на около 7-8 км над с.Илинденци. Според класификацията на пещерните райони в България (по В. Попов) тя попада във Вихренско-Синанишки пещерен район № 402, Синанишки пещерен подрайон. Западен Пирин.

От главният път София-Кулата в с.Струмяни се отделя път за с.Илинденци (в източна посока). След селото се продължава по пътя за мраморните кариери. Преминава се бариерата и се продължава по асвалтовият път който се изкачва на серпантини. След няколко завоя се минава покрай х.Мура. Пътят не е в добро състояние. Изминават се още няколко километра се стига до каменни постройки в ляво от пътя, а в дясно е разположена една от големите действащи мраморни кариери №5. По пътека се стига до един от хоризонтите и. Слиза се на по ниско разположеният хоризонт и входа на пещерата трябва да се търси в лицевата част на кариерата. В близост до него има големи мраморни блокове и цистерни за вода, както и входа на пропастната пещера Звяра. Пещерата е маркирана на входа с червена боя и № 5370. Тя има и по високо разположен пропастен вход.

Описание:

Входа на пропастта се разкрива в основата на едно от нивата на кариера № 5. Тя има и пропастен вход разположен на горният хоризонт на кариерата. Основният вход на пещерата има неправилна форма и югоизточно изложение. Той е с размери 1.12х1.20 м. От него се отделя наклонена галерия, която отвежда до зала. Стените са покрити с красиви натеци. Във височина са разположени 2 високи комина. Единия има връзка с по горно разположеният вход на пещерата а другият води до запушен с инертен материал вход. В западната част на залата сред блокаж е продължението на пещерата. Слиза се сред блоковете около 3 м. Попада се на място със няколко къси разклонения в блокажа. Следва провиране и се достига до праг дълбок 2.85 м. След преодоляването му (хубаво е да се сложи въже за придържане) се попада в нова красива зала. Пода и е покрит с каменни блокове. Стените и сводовете изобилстват от натеци, образувания и кристали. В югоизточната и част сред каменни блокове се разкриват 2 галерии. Първата е много тясна диаклаза, преминаваща в непреодолимо стеснение. Тя се развива в южна посока. На това място е установена слухова връзка с разположената в близост пропастна пещера Звяра. Втората галерия започва със стеснение. Дъното на тесняка е покрит с плитки локви и това прави преминаването му неприятно. Попада се на уширение. На това място се забелязват също така изключително красиви пещерни образувания. Има и комин със разклонения препречени от сталактони. Продължението на пещерата е в северния край на залата. Нов праг дълбок 3.15 м (хубаво е да се сложи въже за придържане) отвежда до тясна диаклазна галерия, която преминава в непреодолимо стеснение. Това е и сегашното дъно на пещерата. Има възможности да се търсят евентуални продължения в дълбочина. В нея изобилстват блокажните части и трябва да се внимава от падащи камъни !!! Пещерата е студена е влажна. Нейните размери са дължина (51.60 м), при денивелация (-21.80 м) считана от по восоко разположеният и вход. Пещерата е изключително красива и трябва да бъдат положени усилия за запазването и. За проникване в нея трябва да се изисква разрешение от собствениците на мраморната кариера в която се намира.

Нужен инвентар:

Въже 15 м, 5 м, 5 м, 6-7 карабинера, 4-5 стоманени примки (дълги) протектори.

Техническо описание:

Пещерата не е кована. Въжетата се фиксират на естествени опори на повечето места. За горният вход трябва по дълго въже трябват и протектори за да не трие.

История на проучването:

За откриването на пещерата съобщава собственика на кариерата Горан Бобевски. П. Делчев уведомява А. Жалов. Пещерата е картирана на 13.10.2007 г. от: К. Стоичков, Ж. Петров и М. Колева, Х. Христов, В. Дробенов, С. и М. Брашнарови членове на ПК “Хеликтит” София.

Снимки: 6

Страници: 1 2 Следваща
Входовете
Затрупания вход
Горният вход
Картиране от горния вход.

 
Добавете своя снимка за Красавицата
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.