Caves :: Пещерите в България :: Информация за Трите точки

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Трите точки

БФСп N: 5340
Населено място: с.Кошница, общ. Смолян, Смолянска област
Обща дължина: 148
Денивелация: 24
Дълбочина минус: 24
Изкачване плюс: 0
Добавена от: ceco
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

ceco - Цветан Остромски 20.07.2007
Местонахождение и достъп:
Намира се десния географски бряг на р. Арда, на около 500 м. западно от с. Кошница, Смолянска област. След излизане от селото по пътя за с. Могилица, на първия остър десен завой в ляво се спуска стръмна пътечка към висящо мостче над р. Арда. Преминаваме по него и вървим още 200 м. срещу течението по пътеката покрай реката. След това завиваме в ляво и се изкачваме право нагоре по слкона, пресичаме селските ливади и навлизаме в гората. Пещерата е на не повече от 100 м. навътре, на доста стръмно и каменисто място. Има 5 входа, три от които са проходими за човек. И петте се обединяват в широко преддверие преминаващо в отвес с дълбочина 15 метра от най-високо разположения вход (А). Най-удобен за влизане е вход B , разположен в продълговата пукнатина на 1,5 м. по-ниско. Под него (на около метър и 2 м. разстояние) на малък скален откос е разположен третия вход (C). При идване отдолу той се забелязва сравнително най-лесно. Малката падинка пред него е удобна за преобличане.

Геоморфоложки и хидроложки данни:
Предатавлява пропастна пещера с дължина 148 м. и денивелация -24 м, разклонена, предимно диаклазна (по пукнатини с основни посоки 250 и 130 гради), влажна, със стоящи езера. След отвеса се разделя на две добре обособени части. Северозападната част е по-студена, по-суха и бедна на вторични образувания. Характерни за тази част са по-широките галерии, покрити с глина и чакъл и завършващи с блокажи.
Съвсем различна е южната част на пещерата, състояща се от две сравнително тесни, на места калцирани диаклази, пресичащи се в малка красива зала. Тя е по-топла и по-влажна, с богата калцитна украса. В края на двата й клона има дълбоки стоящи езера.

Tехническо описание:
Пещерата има 2 отвеса, оборудвани по време на националната пещерна експедиция - състезание "Смилян 2007", 26.04.-1.05.2007 г. по следния начин.
За входния отвес – 25 м. въже, 2 примки, 1 скален клин, 3 карабинера. Началното закрепване е на група дървета между входове B и E, основното – с примка на скална халка на ръба на вход B. На 7 метра по-надолу, след навлизане в чистия отвес, се прави отклонение със скален клин и примка.
Втория отвес (-8 м.) е в края на южния участък (след отвеса само в ляво), и извежда над дълбоко езеро, без възможност да се стъпи на твърдо. Забити са два спита (от Игор Руняшки, 27.04.2007) на лявата стена (преди и след ръба), трябват 2 планки, 2 карабинера и 10 м. въже или стълба (по-добре, защото е доста кално, а отвеса е в същност наклонен улей). Замерената максимална дълбочина на езерото в радиус около 2 м. от въжето бе 2,20 м. .

Ц. Остромски

Снимки: 5

Страници: 1
План
Верт. разрези
Вход B
Входният отвес с въжето

 
Добавете своя снимка за Трите точки
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 1.08 секунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.