Caves :: Пещерите в България :: Информация за Охобохо

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Охобохо

БФСп N: 5360
Населено място: гр.Враца, общ. Враца, Врачанска област
Обща дължина: 108
Денивелация: 82
Дълбочина минус: -82
Изкачване плюс: 0
Добавена от: dzver
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

2 описания от потребители на сайта

Tititi - Татяна Виналиева 22.08.2007
Източник: Александър Янев / Боян Щанов
Техническо описание:

Необходим инвентар:
Въже – 75м.; 20м.
Карабинери: 9 бр.
Удължител: 1 бр. или планка с къса примка.
Планки: 6 бр.
Примки: стоманени 2 бр. или 1 бр. дълга лентова + 2 бр. лентова.

Основно закрепване на планка на ЮЗ стена на входа. Дублиращо – на дърво до входа. Препоръчително е пускането на помощно въженце 3-4 м. във входния тесняк, за по-лесно излизане.
След 3 м. в ляво - междинно закрепване с удължител или планка с къса примка. Изпада се в камбана в дъното на която (4 м.) се стига до пръстен насип. Продължава се по голяма диаклаза със силно наклонен отвес. След около 15 м. - междинно закрепване на дясната стена с планка. Продължава се по същата диаклаза още 20 м. Закрепване с лентова примка на образувания на дясната стена. Слиза се 3 м. и далеч в ляво между образувания се прави закрепване със сдвоените стоманени примки или с дългата лентова примка (за предпочитане). След още 7-8 м. се достига дъното на голяма зала. След кратко ходене пеша се търси бодлив сталагмит в основата на средно голям камък. За него с лентова примка се връзва началото на подвеждащ парапет. На дясната стена има основно и дублиращо закрепване на спитове, и 2 м. по-надолу - междинно закрепване на спит. Още 3 м. и се стига т.н. фалшиво дъно.

Надолу се продължава в блокаж, чийто тесен вход се намира близо до края на въжето.

Изготвил: А. Янев


Местонахождение:

GPS координати:
Datum ... / ... N / ... E - За координатите се обърнете към Янев или Шанов - СПК Академик

Пещерата се намира в околностите на вр. Мечи трапища.
Изходен пункт – х. Леденика. От хижата се тръгва по пътеката за Барките. След 5-10 м. се стига до превала над валог Влайне. Пропастта се намира почти на върха на първата премка вляво (гледайки към валога Влайне). Подминава се пещерата "Резньовете", като се върви на малко по-високо ниво по периферията на валог Влайне. В ходът на пропастта е в горната част на първото голямо дере, което се пресича. Достъпът е по-лесен ако се хване въпросното дере от ниската му част, почти в основата на валога Влайне. Тръгва се на ляво към железен електрически стълб, покрай който започва хоризонтална пътека. След около още 10 ми. се минава покрай голям въртоп от ляво и след малко се прескача паднало напреки на пътеката голямо дърво. Хваща се наляво по разлато стръмно дере и след 20 мин. катерене се стига до заравненост в близост до премка. В далечният десен край, под голямо дърво (с написан номер на пещерата в/у него) е тесният вход на пропастта.
Speleoboby - Боян Шанов 22.05.2007
История на проучването:

Входът на пропастта бе открит на 15 април 2007г. от Александър Янев и Боян Шанов от СПК „Академик” – София при целенасочен теренен обход на валога Влайне във Врачанския балкан. Поради липса на необходимия инвентар за разширяване на входа бяха снети координатите на новият обект и бяха направени снимки на входа. На този етап входът представляваше вертикална пукнатина с приблизителна ширина двадесет сантиметра, от него се долавяше хладно въздушно течение, а хвърленият камък се чуваше да тропа над десет секунди.

През следващите почивни дни (28 април – 1май) силно мотивираните „академици”
Дияна, Константин, Боян, Петър, Кристина, Мартин, Татяна, Таня, Камен, Лиляна, Васил, Иво и Александър работихме на смени и с безценната помощ на Ина и Калоян успяхме да разширим достатъчно входа. Още първия ден, когато бяхме само трима : Дияна, Константин и Боян, аз успях да се спусна с горна осигуровка през още неразширената пукнатина и попаднах на малък нестабилен блокаж, от който се изпадаше в 4- 5 метра широка напречна пукнатина. Дълбочината и не можах да определя, но 30 метровото въже по което се спусках свършваше по средата на наклонен под, водещ към нов отвес. През следващия ден входът бе разширен до по-нормални размери и след като Мартин свали опасно надвисналия блокаж в началото на пещерата, последва масов щурм на пропастта с цел екипиране, изследване и картиране. Александър ковеше спитове, а след него слизаха фотоапарати, компаси и рулетки. Последни излязоха Таня, Татяна и Иво, които бяха картирали по-голямата част на пропастта.

Пропастта глътна още един ден работа – на 5 май Татяна и Александър довършиха снемането на данни за картата и отбелязаха на входа номера на пропастта.

Предстои изчертаването на картата, описание на пропастта, достъпа до нея, техническо описание, както и ново проникване в нея, за повече научни сведения.

Денивелация : - 81.80м
Дължина: 108.4м

Снимки: 13

Страници: 1 2 3 Следваща
Карта Охобохо
Охобохо 8
Охобохо 7
Тронът
Охобохо 5

 
Добавете своя снимка за Охобохо
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.