Caves :: Пещерите в България :: Информация за Догласка

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Догласка

БФСп N: 5624
Населено място: гр.Враца, общ. Враца, Врачанска област
Обща дължина: 306
Денивелация: 52
Дълбочина минус: -52
Изкачване плюс: 0
Добавена от: system
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

Снимки: 6

Страници: 1 2 Следваща
Вход
Вход
Професия: разрушител
Как се минава оттук?
Оскъдни вторични образувания

 
Добавете своя снимка за Догласка
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Мария Златкова - нерегистриран11.06.07
За пещерите "Доглазка", "Дотрафка" и "Доплочка"
Продължава проучването на трите нови пещери в Леденишкия валог от малка група пещерняци - Калоян и Ина, Стоян, Таня, Марио, Мария, подпомогнати от Трифон от ПК"Средец". Големият дебит на реката в "Доглазка" ни попречи да работим на дъното.
В "Дотрафка" водите не се бяха увеличили много и успяхме да разбием тесняка на дъното. За съжаление само след 6м. отново следва много тесен меандър. Започнахме да разкопаваме глинесто-песъклив сифон на горен етаж, от където се надяваме да продължим напред! Направихме и карта на първите 120м.дължина , с -31м.денивелация.
Пропастта "Доплочка" ни зарадва с 50-60м. нови галерии, две зали и серия от прагове (най-голям-5м.),като денивелацията й надхвърли -50м. За да се продължи надолу обаче трябва да се разшири поредното стеснение.

ip: 87.120.228.*

dzver28.05.07
Добавени 2 нови пещери
Добавих 2 нови пещери с данните от коментара ти и го разделих през средата, така че се оформиха 2 описания.

ip: 194.12.240.*

Мария Златкова. - нерегистриран28.05.07
Още нови пещери в Леденишкия валог
Тази събота и неделя открихме нови две пещери, в близост до "Догласка". С разкопаване на въртопа до шосето, срещу трафопоста на Пионерския лагер отворихме водна, низходяща пещера от типа "Барка". Изкопчиите са Д.Ангелов, М.Стоянов, Т. и С.Медарови, Ина Барова, Калоян, Ст.Петков и аз - М.Златкова. Пещерата е кръстена от откривателите "Дотрафка". За сега е с дължина около 200м. и денивелация около 50м. След стеснение от 1м. се вижда, че галерията продължава. Втората пещера е на 350м. СИ от първата. След трафопоста, надолу покрай шосето започва добре оформено скалисто дере. Точно срещу пионерския лагер то завършва с големи, силно наклонени, варовикови плочи. На 3м. над тях разкопахме входа на пещерата, кръстена от откривателите "Доплочка". Изкопчиите са Т.Медарова, Калоян, Ст.Петков и аз-М.Златкова. След входа се слиза на камина в тясна пропаст -18м. и се излиза на наклонена галерия, за сега без вода. По нея след 40м. ни спря стеснение от голям синтров натек. От много копане не остана време за картиране, та данните за двете пещери са приблизителни!

ip: 87.120.228.*

ceco17.05.07
След отвеса
На 12 и 13 май 2007 г. се проведе нова моерпенска експедиция в района на х. Леденика с палатков лагер при Танци. Участваха Калоян, Таня Медарова, Димитър Ангелов (Братока) и аз, Цецо Остромски. С Калоян проникнахме в събота вечерта в Доглазка, екипирахме и слязохме 7-метровия отвес, достигнат от Стоян Петков и Ина Барова предишната неделя, и достигнахме до ниска фурна с полусифон. Отводнихме го, но не можахме да продължим много в запълнената с чакъл почти до тавана фурна (има просвет 10 – 15 см., не духа, вижда се 3 – 4 м., може да се копае, за предпочитане в по-сухо време). В неделя (13 май) влязохме отново, направихме снимки (очаквайте тук) и картирахме новите части с дължина 37 м. и денивелация -8,30 м. от последната точка на Таната.

ip: 195.96.224.*

dzver09.05.07
Съжалявам, грешката е моя

ip: 194.12.240.*

Tanya09.05.07
доглазка
Саня Медарова е участвала в отварянето на Доглазка, а аз(Таня Медарова) не бях на тази експедиция на Моерпа.Махнете ми името от описанието, моля.

ip: 87.126.31.*

danailspeleo09.05.07
Нова пещера в Леденишкия валог
В неделя видях входа на новата пещера. Таната и Клоян ми разказаха за откритието. Успех в проучването и документирането и.

ip: 91.92.205.*

dzver09.05.07
Добавена в сайта
Добавих пещерата без номерация.

ip: 194.12.240.*

Мария Златкова - нерегистриран09.05.07
Нова пещера в Леденишкия валог
Наскоро отворихме чрез разкопаване на един въртоп нова водна, низходяща пещера в горния край на Леденишкия валог с пещерняците Саня Медарова, Славче, Ина Барова, Калоян и Стоян Петков. Проникнати и картирани са 270м. дължина, при -55м. денивелация. Достигнат е отвес от -9м. Името на пещерата, дадено от откривателите е "Доглазка".
Продължаваме с проучването и документирането на пещерата!

ip: 87.120.228.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.