Caves :: Пещерите в България :: Информация за Пещерата на Царев връх

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Пещерата на Царев връх

БФСп N: 5246
Населено място: с.Парил, общ. Хаджидимово, Благоевградска област
Обща дължина: 8
Денивелация: 1
Дълбочина минус: 0
Изкачване плюс: 1
Добавена от: system
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

ceco - Цветан Остромски 20.07.2007
Местонахождение и достъп: Пещерата се намира на северния склон на Голям Царев връх, на около 300 м под върха. Тя отстои югозападно от с. Парил, на около 3.30 часа път от селото, което е най-удобния изходен пункт за нея. Според районирането на карста в България (по В. Попов) попада в Тешовския пещерен район (№ 403).
От с. Парил по камионен-черен път се достига до бившата застава, сега хижа Славянка. Разстоянието е около 4 километра и се взима за около 1 час. След още 15 минути по пътя се достига до Парилския проход. Тук се изоставя пътя (продължаващ за с. Голешово) и се тръгва в ляво по пътека през букова гора. Тя се изкачва отначало в югозападна посока до м. Вапата, после завива на юг-югоизток, пресичайки поляни и гористи пояси и излиза на голяма поляна в метността Долния Койнар между вр. Койнар (на север) и Голям Царев връх (до тук – 2:30 ч.). Продължава се нагоре през вековна гора от черна мура. Пътеката пресича няколко пъти на серпентини скално-тревистия дол спускащ се от Голям Царев връх. Входът е в малка скала над пътеката (в ляво), малко след като се излезе окончателно над горския пояс, гледа на североизток. Азимут към връх Орелек: 394 g. .

Описание: Входът на пещерата се разкрива на северния склон на Голям Царев връх. Той има североизточно изложение и неправилна форма. Неговите размери са 1.10 х 1 м. От него в югозападна посока се отделя ниска леко възходяща галерия. Пода е покрит с дребни камъни и влажна черна пръст. Галерията запазва характера си, като на около 2 м от входа се преминава стеснение, след което се разширява. След около 5 м галерията стеснява и преминава в непреодолим възходящ тесняк. Пещерата има незначителни размери. Дължина 8.00 м при денивелация от + 1.00 м. Тя е влажна и студена. Биоспелеологични изследвания не са извършвани.

История на проучването: Пещерата е открита на 25.06.2006г. от Х. Христов член на ПК “Хеликтит” София, по време на българо-гръцката експедиция “Славянка 2006”. Точната и карта е съставена на 28.08.2006г. от главен картировач: Ц. Остромски, ПК “Искър” София и картировач Х. Христов ПК “Хеликтит” София.

Снимки: 3

Страници: 1
Вход
Вход

 
Добавете своя снимка за Пещерата на Царев връх
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.