Caves :: Пещерите в България :: Информация за Монетарницата

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Монетарницата

БФСп N: 4673
Населено място: с.Парамун, общ. Трън, Пернишка област
Обща дължина: 11
Денивелация: 10
Дълбочина минус: -10
Изкачване плюс: 0
GPS координати: E 22° 43' 16.71'', N 42° 48' 05.90''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

danailspeleo - Константин Стоичков 16.05.2006
Източник: К. Стоичков. ПК "Хеликтит" София. Експедиция "Стража 2000"
Монетарницата. с.Парамун. м.Свински въртоп. Сливнишки пещерен район
301 рег № 4673. Районен №:301027. №10.
Дължина (10.50 м), денивелация (-10м).

GPS координати N 42° 48' 05.9''
E 22° 43' 16.7''

Местонахождение и достъп:
Пещерата Монетарницата се разкрива в сравнително голям въртоп със стръмни стени. Той отстои на около 60 метра под главното било на Стража планина, северозападно от вр.Груйница, в м. Свински въртоп. Пещерата е разположена в Ю част на Стража планина, Според районирането на карста (по В. Попов) попада във Сливнишки пещерен район № 301.
От центъра на с.Парамун се минава покрай воден резервоар по стръмна пътека и се излиза на широк, черен път, който с лек наклон отвежда навътре в планината. Първоначално се върви в открита местност. От дясно остава рида с вр.Кръста-почти обезлесен, а от ляво се виждат възвишенията под Големи връх. Следва се главният път, като се избегват разклоненията му. След известно време се навлиза в широколистна гора. Малко преди местността Гуглин въртоп от дясно на пътя в гората се забелязват въртопи. Върви се в западна посока и се достига до сечище, в чиято горна част пътят се губи. Продължава се, без път, в същата посока през рядката гора, като се държи характерно дере в дясно от сечището. По нагоре се преминава по десния ръб на разположен в дерето голям въртоп. Появявят се големи карни жлебове, в дясно. Минава се покрай тях и малко преди дерето да достигне билната част отново се тръгва в дясно, като този път се траверсира хоризонтално склона. Достига се до сравнително голям въртоп, обрасъл с високи дървета. В неговата северозападна страна, сред струпване на големи скални блокове се разкрива отвор с височина 0.80 м и широчина 2.65м. Въртопа се заобикаля от дясно, като се преминава покрай натрупана камара скални блокове. Подсича се склона и се държи посока север-северозапад. Билото на планината остава високо в южна посока. Попада се на голям въртоп в чиято периферия се намира пропастта Роня. Непосредствено под този въртоп се намира Свински въртоп, характерен с локвата на дъното си и големите размери. Входа на пещерата монетарницата се разкрива във въртоп с дървета и големи скални блокове разположен между въртопа на пропастта Роня и Свинския въртоп. Той се забелязва отдалеч.

Описание:
Входа на пещерата Монетарницата се разкрива в неголяма пропадане в западната периферна част на огромен въртоп (Свински въртоп). Сравнително големият и вход има южно изложение и размери 1.50х2.00 м. Той има триъгълна форма. Непосредствено след него се попада на силнонизсходяща галерия, осеяна със скални отломъци. По стените на пещерата се забелязват полуизсъхнали натеци, които се губят в дълбочина под камъните и пръста внесени от вън. След около 5-6 метра камъните отстъпват място на голямо количество пръст и глина, които задръстват дъното и. На това място галерията се стеснява. Следва понижение на свода, като галерията преминава в низходящ тесняк, който се развива в източна посока. В дъното на тесняка се достига с провиране до незначително разширение пълно със стотици комари и мушици, което прави влизането в тесняка твърде неприятно. Може би трябва да се търси продължение в дълбочина под лабилните камъни в близост до входа. Пещерата е неразклонени и с незначителна дължина 10.50 м при денивелация от –10 м, считана от високата северозападна страна на въртопа. В Монетарницата не са извършвани климатични и биоспелеологични изследвания. Открити са кости от едър рогат добитък и следи от иманярство.

История на проучването:
Пещерата е известна на местното население. Тя е открита на 1.08.2000г. от Ж. Петров по време на пещерната експедиция на ПК “Хеликтит”-София, “Стража 2000”. Тя е изследвана и картирана на 04.08 същата година от Ж. Петров и К. Стоичков. В дъното на пещерата е предприето разкопаване на наслагите от Ж. Петров и А. Жалов, което не довежда до значително удължаване на пещерата.


Снимки: 1

Страници: 1

 
Добавете своя снимка за Монетарницата
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

danailspeleo04.05.06
"Монетарницата"
Добави в паспорта и горе Местност Свински въртоп, Синоними-друго име №10 и районен номер №:301027.

ip: 88.203.254.*

danailspeleo19.04.06
"Монетарницата"
Картирали К.Стоичков и Ж.Петров. "Хеликтит" София. Качи го в "паспорта" на пещерата.

ip: 88.203.254.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 6.23 секунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.