Caves :: Пещерите в България :: Информация за Роня

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Роня

БФСп N: 4672
Населено място: с.Парамун, общ. Трън, Пернишка област
Обща дължина: 14
Денивелация: 17
Дълбочина минус: -17
Изкачване плюс: 0
GPS координати: E 22° 43' 15.40'', N 42° 48' 05.40''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

danailspeleo - Константин Стоичков 03.05.2006
Местонахождение и достъп:
Пропастната пещера Роня се разкрива в сравнително голям въртоп със стръмни стени. Той отстои на около 50 метра под главното било на Стража планина, северозападно от вр.Груйница, в м. Свински въртоп. Пещерата е разположена в Ю част на Стража планина, Според районирането на карста (по В. Попов) попада във Сливнишки пещерен район № 301.
От центъра на с.Парамун се минава покрай воден резервоар по стръмна пътека и се излиза на широк, черен път, който с лек наклон отвежда навътре в планината. Първоначално се върви в открита местност. От дясно остава рида с вр.Кръста-почти обезлесен, а от ляво се виждат възвишенията под Големи връх. Следва се главният път, като се избегват разклоненията му. След известно време се навлиза в широколистна гора. Малко преди местността Гуглин въртоп от дясно на пътя в гората се забелязват въртопи. Върви се в западна посока и се достига до сечище, в чиято горна част пътят се губи. Продължава се, без път, в същата посока през рядката гора, като се държи характерно дере в дясно от сечището. По нагоре се преминава по десния ръб на разположен в дерето голям въртоп. Появявят се големи карни жлебове, в дясно. Минава се покрай тях и малко преди дерето да достигне билната част отново се тръгва в дясно, като този път се траверсира хоризонтално склона. Достига се до сравнително голям въртоп, обрасъл с високи дървета. В неговата северозападна страна, сред струпване на големи скални блокове се разкрива отвор с височина 0.80 м и широчина 2.65м. Въртопа се заобикаля от дясно, като се преминава покрай натрупана камара скални блокове. Подсича се склона и се държи посока север-северозапад. Билото на планината остава високо в южна посока. Попада се на голям въртоп в чиято периферия се намира пропастта Роня. Непосредствено под този въртоп се намира Свински въртоп, характерен с локвата на дъното си и големите размери.

Описание:
Тесният вход на пропастната пещера Роня се разкрива в южната част на въртопа. Входът и е със северозападно изложение и размери 0.32х0.73 м, което прави проникването на по-едри хора невъзможно. След входа в дълбочина се развива изключително тесен отвес. На 1.50 м по-надолу в теснината се стъпва на здраво зацепени камъни. От тази позиция, през тясна халка в отсрещната стена, може да се погледне в същинския кладенец, който на пръв поглед изглежда внушителен. След провиране между камъните и стената, на 2 м по-надолу, се достига до тясна площадка, от която по-лесно може да се влезне в същинския отвес. На това място се прави междинно прехвърляне. Следва рапел 12.00 м до стената. Кладенецът е широк и удобен за спускане, има приблизително кръгла форма. На 4 м по-надолу се забелязва тесния отвор на паралелен отвес. Но още 5.50 м се достига до малка наклонена площадка. На това място отвесът се стеснява но след това пак се разширява и след още 2.50 м се достига дъното. То представлява малка зала. Подът е покрит с глина и камъни. Стените на заличката са покрити с натеци и дендрити, във височина се забелязват и сравнително големи драперии. В западна посока, на височина 2 м след преодоляване на тясна камина се попада в малко разширение, което завършва с тясна пукнатина. Тук има красиви образувания.
До паралелния отвес се достига след пандюл в ляво. Тук се прави междинно прехвърляне. От начало отвесът е тесен, но няколко метра по надолу се разширява, спускането е до стената. Дълбочината на отвеса е 9.40 м. Дъното му е с 1.20 м по-ниско разположено от това на другия отвес. Това е най ниската точка на пропастта –17.30 м. На 3.30 м преди дъното се забелязва тясно отверстие, затлачено с наслаги. Правен е неуспешен опит за разкопаването му, това е и единственото перспективно място за продължение, камъкът пада около 3 м върху равен глинен под. По лявата стена на отвеса има красив бял натек, спускащ се от началото до дъното на отвеса.
Въпреки малките си размери Дължина (14м), денивелация (-7.30м). пропастната пещера Роня е доста студена. На дъното и са намерени кости, вероятно от лисица, а климатични и биоспелеологични изследвания не са извършвани.
В дъното на въртопа се разкрива отвор с диаметър 1.00х1.30 м и дълбочина около 5 м. Това е така наречения обект Моржа, разкопан по време на експедицията. На дъното му има тясна пукнатина, която най-вероятно се свързва с Роня. Голям камък на дъното му пречи за разкопаването в дълбочина.

Необходим инвентар:
30 м въже, 5 стоманени примки, 4 карабинера.
Има опасност от падащи камъни в отвеса на пещерата от площадката на първото прехвърляне. Да се внимава!!!

Техническо описание:
Основно и дублиращо закрепване се организира на дърво в ляво от входа. Тясната начална част на входа може да се слизане само на самохвати за осигуровка или само на горна осигуровка. Междинно прехвърляне се организира на голяма скална халка на отсрещната стена на отвеса с 3 стоманени примки. Следва рапел 12.00 м до стената. За спускането в паралелния отвес се организира междинно прехвърляне на спит с удължител. Спита е забит в ляво над отвеса. Следва рапел 9.40 м до стената.

История на проучването:
Пропастната пещера Роня е открита на 1.08.2000г. от Ж. Петров по време на пещерната експедиция на ПК “Хеликтит”-София, “Стража 2000”. Тя е изследвана и картирана на 2-3.08 същата година от Ж. Петров и К. Стоичков.


Снимки: 6

Страници: 1 2 Следваща
Ж. Петров на дъното на пропастта.
Роня.
Разкопаванито на Моржа.
Преди дъното.

 
Добавете своя снимка за Роня
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.