Caves :: Пещерите в България :: Информация за Модърската пещера

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Модърската пещера

БФСп N: 4032
Населено място: с.Чуруково, общ. Девин, Смолянска област
Обща дължина: 275
Денивелация: 72
Дълбочина минус: 0
Изкачване плюс: 72
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

2 описания от потребители на сайта

ivotachev - Иво Тачев 01.09.2009
Източник: Иво Тачев; нац. експедиции "Модър", 2008, 2009 г.
След успешния край на нац. експедиция "Модър 2009" Модърската и Горната пещера са не само морфоложки, а и спортно-технически една пещерна система. Установено е, че Средната пещера също е морфоложки свързана в системата, като практическото й привързване е въпрос само на време и работа.
Пещерната система на Модърската пещера се развива в неголям мраморен навлак на южния склон на вр. Модър в диапазон от 1660-1700 м н.в. Излизащите от риолитния масив води се губят при горната граница на мраморите в покриващите я блокажи от риолитни валуни, за да излязат през карстовите извори в м. Чифлика. В пещерната система се различават четири етажа, като последният (най-долен) е съвременното легло на основната река, излизаща през най-долния вход (Модърската пещера). И четирите етажа са типични меандри на реката в различни хроноложки периоди. Средната пещера е оформена от приток, вливал се в основната река на третия хроноложки етаж, близо до сегашните входове на пещерата. Съвременният водослив на двете подземни реки е на метри след излизането им на повърхността. Най-ясно изразени диаклазни меандри са долните два етажа (Модърската пещера), докато в горните два (Горната пещера) има разклонения и по-широки части. Етажите са свързани помежду си с тесни калцирани процепи и кладенци по основната диаклаза. Входовете на системата са общо шест. И четирите етажа са богати на различни вторично натечени образувания. В дълбочина пещерните етажи достигат до блокажи от риолитни валуни, които са естественият им край. Наслагите в пещерата са глина и мраморен чакъл, на места и риолитни речни камъни. В привходните части на по-горните етажи (Средната и Горната) глинените наслаги са мощни. Етажите на пещерната система изобилстват от привнесени животински кости, някои с голяма възраст и калцирани в стари речни нива, други - съвременни. Галериите се обитават от прилепи, които не формират колонии. Забелязвани са троглобионти, но най-много са пещеролюбивите насекоми. В Средната пещера има следи от човешка дейност и обитаване, с дебел културен пласт, разровен от иманяри.
Пещерата е трудна за проникване поради продължителните си тесни, ниски и мокри меандри, особено по най-долния воден етаж. Необходимо е по-топло и водозащитно облекло (PVC гащиризон). В пещерата има силно въздушно течение, а температурата е около 7°C, като навътре по водния етаж след връзката му с горните два етажа тя става осезаемо по-ниска.
Така оформената система на Модърската пещера се отличава като (засега) най-високо разположената по надморска височина сравнително дълга (ок. и над 1000 м) пещерна система в Родопите и в България, при това многоетажна и изворна.
Изясняването на морфологията и разположението на тази пещерна система е в резултат на организираното системно проучване и документиране от страна на няколко пловдивски пещерни клуба от 1980-те години насам. Проведени са три национални пещерни експедиции, две от които през 2008 и 2009 г. За проникването и разширяването на някои участъци са използвани само възможно най-щадящи пещерата методи. Все още предстои картирането на някои участъци, както и пълното проучване и документиране на крайните части по водния етаж и връзката със Средната пещера.
dzver - Веселин Николов 02.08.2006
Източник: TUONO - от коментарите по-долу
N41 52 44.9 E24 31 56.9 WGS84

Снимки: 12

Страници: 1 2 3 Следваща
координати
Вход

 
Добавете своя снимка за Модърската пещера
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

ivotachev01.09.09
Грешна денивелация
Посочената денивелация на пещерата от 72 м е резултат от техническа грешка. Денивелацията на цялата пещерна система е не повече от +40 м.

ip: 94.26.21.*

sqnkata14.05.09
Обяснете
Как модърската се води в с.орехово общ.чепеларе,а тези другите "горната","долната","малката" и т.н се водат в с.чуруково общ.девин КАТО СА НА ЕДНО И СЪЩО МЯСТО И НА ЕДИН И СЪЩ ХЪЛМ (ЧИФЛИКА)???????

ip: 213.240.195.*

TUONO - нерегистриран02.08.06
Координати
N41 52 44.9 E24 31 56.9 WGS84

ip: 85.187.126.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.