Caves :: Пещерите в България :: Информация за Егюптен дупка

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Егюптен дупка

БФСп N: 3363
Населено място: с.Петрово, общ. Сандански, Благоевградска област
Обща дължина: 45
Денивелация: 35
Дълбочина минус: -35
Изкачване плюс: 0
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 3

Страници: 1
карта
Вход
Снимка на входа

 
Добавете своя снимка за Егюптен дупка
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Мария Златкова30.01.06
Въпроси към г-н Марков
Г-н Марков, моля ви да разкажете нещо повече за опита с оцветена вода в тази пропаст. Влизала съм в нея през 1982г и през 90г. и подкрепям твърдението ви, че тази пукнатина има връзка с подземна река, за съжаление непроходима. От долу духаше и двата пъти влажен и студен въздух (влизала съм само през лятото). Интересува ме кога и кой е правил опита , с какво е оцветявана водата, как е качена водата до входа и дали само за едно денонощие е излязла на въпросния извор? Разкажете и др. което знаете по случая, на мене ще ми бъде интересно!

ip: 85.187.183.*

К. Стоичков. - нерегистриран27.01.06
Егюптен дупка
Напишете ги г-н Марков. Легендите са нещо много интересно. За другото. БФС е институция с многогодишни традиции. В главната картотека и архива са събрани всички данни за изследването на района. Там са работили и продължават да работят геолози които се опувават на научни факти а не на легенди. Не е мястото тук да ви обеснявам невъзможноста на вашето твърдение за изворите в Гърция. Гръцките ми приятели спелеолози също са геолози. Разберете и на мен ми се иска да влезнем в голямата пещера на Славянка но за сега е само желание. Единствената пещера с Течаща вода във по-високата част на планината е Комарница в Билянов дол. Всички други пещери завършват с непреодолими стеснения и глинени тапи. Смея да твърдя че притежавам почти цялата научна информация за планината и ще ми е много интересно да разбера кои са тези самоотвержени учени спелеолози преминали тесняка на дъното на Егюптен и оцветили водите вътре. Какво са използвали за оцветяване?????? С радост очаквам вашият отговор.

ip: 85.11.151.*

Марков - нерегистриран27.01.06
Егюптен дупка
Г-н Стоичков,
за "Харкомата" има още няколко интересни легенди, трайно битуващи в местния фолклор, има и разкази на иследователи ентусиасти, които са прониквали в пещерата преди Вие да сте се родили, но ще се въздържа да ги споделя с посетителите на сайта, за да не Ви ангажирам с задълбочени и професионални оценки от сорта "пълна глупост ".

ip: 84.242.134.*

К. Стоичков. - нерегистриран20.12.05
"Егюптен дупка"
Хубава легенда но другото няма нищо общо с действителността. Пещерата завършва със стеснение перспективно за работа- духа. От някалко години изследваме този район и от наща и от гръцката страна и смея да твърдя, че тази история с водата и извора е пълна глупост с извинение.

ip: 85.11.151.*

Марков - нерегистриран20.12.05
пещерата под егюптин
Ако говорим за едно и също нещо, то това е "Харкомата". Така местните наричаме тази пещера. На местния диалект, харкома е думата за голям меден съд, казан. Пещерата се е самоименувала, защото зиме, когото всичко е покрито със сняг, от отвора излиза пара, като от врящ казан, а тревата по ръба на входа остава зелена. Т.е. асоциацията с харкома (казан) е пълна. Пещерата няма дъно или то не е достигано. Правен е опит с наливане на голямо количество оцветена вода в пещерата. Оцветителя се е проявил на другия ден в термалния извор в Сангельово сега с. Ангистро, Гърция. Всеки местен знае, че ако се спусне дълбоко в пещерата ще попадне в огромна галерия пълна с богатства. Към галерията се преминава по тясно мостче, което изчезва ако преминалия по него си позволи да вземе и най дребен предмет от натрупаните съкровища. Така този, който не се пребори с алчността си остава пленник на пещерата завинаги.

ip: 212.39.79.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.