Caves :: Пещерите в България :: Информация за Триетажната

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Триетажната

БФСп N: 2765
Населено място: гара Лакатник, общ. Своге, Софийска област
Обща дължина: 42
Денивелация: 5
Дълбочина минус: -2
Изкачване плюс: 3
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

danailspeleo - Константин Стоичков 08.06.2008
Източник: ПК Хеликтит, Константин Стоичков
Местонахождение и достъп:

Пещерата се намира на около 2.5 км северозападно от гара Лакатник. Нейните входове се разкриват в основата висок скален венец, на левия географски бряг на р.Петренска, Западна стара планина. Според районирането на карста (по В. Попов) попада във Врачански пещерен район № 203. Лакатнишки пещерен подрайон.

Изходен пункт е гара Лакатник. Преминава се въжения мост зад гарата и се тръгва по шосето в посока гр.Своге. Следва отклонение вдясно по пътя за с.Губислав. Преминава се по моста на река Пробойница при водослива и с р. Петренска. Тръгва се по пътеката в ляво водеща нагоре срещу течението на р.Петренска. След около 30 метра има мост над реката. Пресича се по него и се тръгва по левия географски бряг на реката. Пътеката е изцяло в борова гора и се върви в северна посока, като постепенно набира денивелация. Малко след като се излезе от гората се достига до Голям отвор в основата на скален венец. Този отвор се вижда добре още от моста при водослива на реките. Продължава се по пътеката и след около 20 м тя се разклонява на три. Лявата пътека слиза отново на нивото на реката а дясната се изкачва до входа на пещерата Свинската дупка. Продължава се по пътеката, която траверсира склона. След около 20 метра в дясно в основата на венеца разположен над пътеката се вижда вход. Той се вижда съвсем отчетливо. До него се стига след изкачване по склона. Той е маркиран със синя боя ПД 8.

Описание:

Входа на пещерата се разкрива в основата на висок скален венец. Той има неправилна форма и е разделен на две. От него тръгват и 2 та основни етажи на пещерата. Горният вход до който се стига след изкачване от 2.50 м има размери 2.70х2.20 м и е с западно изложение. От него в североизточна посока тръгва широка галерия. Тя е суха а пода е покрит с прах и камъни. В дясната стена на галерията се забелязват две тесни странични разклонения завършващи с непреодолими теснини. Галерията е леко низходяща, като единственото забележимо нещо са две те скални колони напомнящи на тези в съседно разположената пещера Свинската дупка. Дължината на галерията е 11.70 м.

Входа от който започва долният етаж на пещерата е също с неправилна форма и западно изложение, неговите размери са 1.75х1.00 м. От него, също в североизточна посока тръгва широка и ниска низходяща галерия. Пода е покрит с дребни и едри скални отломъци. На деветия метър галерията прави завой на северозапад. Височината на галерията постепенно се увеличава. След още 6 метра следва нов завой на североизток. На това място могат да бъдат забелязани интересни повлеци, сталактити и дребни сталагмити. Върви се във висока до 2.50 м галерия. На около 3 метра след началото и се забелязва късо горно етажче което пак се свързва с основната галерия. В края си галерията завършва с уширение, след което, тя преминава в тесняк, който след 3 метра преминава в непреодолимо стеснение. На това място може да се търси евентуално продължение. Пещерата е топла. Горният и етаж е сух, а долният влажен особено в крайната си част. Забелязват се единични екземпляри прилепи. В нея климатични и биоспелеологични изследвания не са извършвани. В края са намерени интересни кокали, които З. Илиев е приготвил да предаде за определяне. Нейните размери са дължина 42.41 м при денивелация от (4.81 м), (-1.91 м), (+2.90м).

История на проучването

Пещерата вероятно е известна отдавна но не е открита документация за съществуването и в ГКПБ. Има вероятност такава да има в някой личен архив. Не е открита и такава в картотеката на ПК “Черни връх”, които са главните изследователи на района. Пещерата е проучена и картирана на 06.10.2007г. по време на теренен обход в района от К. Стоичков ПК “Хеликтит”-София и З. Илиев.

Снимки: 1

Страници: 1

 
Добавете своя снимка за Триетажната
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.