Caves :: Пещерите в България :: Информация за Ледника

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Ледника

БФСп N: 0033
Населено място: гр.Котел, общ. Котел, Сливенска област
Обща дължина: 1 367
Денивелация: 242
Дълбочина минус: -242
Изкачване плюс: 0
GPS координати: E 26° 30' 46.08", N 42° 56' 00.96" - Без датум
Източник: от архив - 2004-2005г., вероятен датум - Пулково.
GPS координати: E 26° 30' 46.08'', N 42° 56' 00.96''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

2 описания от потребители на сайта

ceco - Цветан Остромски 03.04.2017
Подход:
От гр. Котел се тръгва на север по пътя за с. Тича и Омуртаг. Малко преди връхната точка на Котленския проход се завива в дясно по асфалтиран (някога, сега това е трудно да се забележи) път към м. Арпалъка (5 км), където има извор и удобно място за лагер. Малко по-нататък, на остър десен завой от основния път в ляво се отделя маркиран със синьо и бяло горски път (на места има и пътека, отсичаща завоите). Маркировката е за историческата местност Злостен и Пещерата на Раковски. Пътят слиза надолу, като в ляво от него остават входовете на пропастите Мъгливата, Ужасът на иманярите и Зъбатата, а в дясно – сляпата долина с входа на пещерата Субаттъ. След като заобиколи от север Субаттъ (с широк десен завой – най-ниската част от пътя), започва изкачване в посока – пещерата Академик и м. Злостен. В дясно от пътя се оформя широк и дълбок въртоп, обрасъл с рядка букова гора. В дъното на този въртоп е стръмния вход на Ледника, състоящ се от два отвора, разположени един над друг (влиза се през долния). Срутилите се масивни скални блокове и дървета образуват на входа 7-метров наклонен праг (обикновено не е проблем да се слезе на класика).

Техническо описание:

 Необходим минимум инвентар:
15 м. въже,
10 м. въже/стълба,
2 бр. примки,
3 бр. планки,
4 бр. карабинери.
 Допълнителен инвентар (за входния и другите по-големи прагове):
10 + 15 + 15 м. въжета,
6 бр. планки,
6 бр. карабинери.
 Най-подходящо прониквачно облекло: PVC гащиризон.

Пещерата е една от най-красивите в Котленския Балкан и не е трудна, въпреки голямата си денивелация (-242 м.). В пролетния сезон обаче е доста мокра, особено при преминаване на праговете в началото (желателно е да се прониква с PVC гащиризон). Както подсказва и името й, възможно е на входа да има снежен конус или обледеняване през зимата и пролетта. В такъв случай входният праг може да се екипира с 10-метрово въже, използвайки 2-та анкера на лявата стена до входа, забити през октомври 2016 г. на проведената тук тренировъчна спасителна акция.

В първата си част пещерата слиза стръмно чрез поредица от прагове и отвеси. Първият и най-голям отвес (18-метров), се избягва като се мине по лявата галерия (разклонението е в началото на пещерата и започва с хоризонтален тесняк). Не след дълго двата клона се съединяват отново. После има един 10-метров отвес (за него ви трябва 15 м. въже, 3 планки и 3 карабинера). Има стари спитове на стената в дясно и нови анкери (от тренировъчната спас. акция - октомври 2016). Следващите прагове могат да се слязат на класика, но ако има по-неопитни в групата, може да се възползвате от забитите за спасителната акция анкери и да екипирате с въже двата по-големи прага (две 15м. въжета, 4 планки и 4 карабинера са достатъчни).

Следва дълга слабо наклонена част, в която се върви по течението на подземна река с непостоянен дебит, в зависимост от сезона и времето. Галерията е сравнително широка, покрита с речни камъчета и други седименти. По-надолу реката е образувла множество синтрови прагове и езера. След един по-голям праг в дясно водата пропада на долно ниво, а в ляво се продължава на горно ниво и се стига до блокажна зала, където е поледния отвес (8-метров). Може да се екипира със стълба (закрепването е с дълга примка върху блок), или с 10 м. въже. Надолу се слиза още около 40 метра денивелация без някакви технически трудности.
Dian Dinev - Диан Динев 12.10.2005
Пещерата започва с фуниевиден, около 20 м дълбок, много внушителен вход, на дъното на който има два отвора разположени един над друг. Влиза се лесно през долния вход. Пещерата може да се раздели основно на три части.
От входа се навлиза в първата част /от 0 до –160 м/ Този участък обира по-голямата част от денивелацията на пещерата. Представлява стръмно, каскадно спускане по коритото на подземна река (лятото, когато влизахме дебита на водата беше в рамките на 2 - 3 л/сек). Преминават се редица отвеси, три от които са по-големи, но не повече от 15 м. Участъкът е удобен за преминаване на класика, но не е зле в по-големите отвеси да се пусне осигуровка, пред вид това, че водата от реката се стича по отвесите,хлъзгаво е, а и пещерата е от студените. След входа галерията се разделя на две, които по-късно отново се събират. Проникването през дясната галерия е свързано с преодоляването на най-дълбокия отвес в пещерата – 18 м. Пътят през лявата галерия е по-удобен, но пък трябва да се пълзи през тесняк. Към –160 м първият участък завършва с неголяма зала, чиито под и стени са покрити с прилепно гуано. Преминава се през тесен отвор и се навлиза във втората част на пещерата.
Втората част, от –160 до –200 м е почти равна и е различна от първата част. Основната галерия продължава през стеснение от лявата страна на коридора, а от дясно има отклонение, доста по-широко и високо, което води до най-красивата част на пещерата. Това е зала, която продължава със много стръмно възходящо отклонение. От отклонението в залата се спуска много красив вкаменен водопад, със синтрови езерца в основата. Основната галерия започва в началото с многобройни синтри, през които протича подземен поток. Когато влизах от далеч се усещаще миризмата, а малко след това и звука издаван от стотици, а може би и хиляди прилепи, които живеят в една висока зала по централната галерия. След това водата изчезва. Езерцата остават запълнени с глина и старо гуано. Бъдете внимателни! Между сухите има и непресъхнали дълбоки синтри /до 1,20 м/ пълни с вода и гнилочи. Не си личи т.к. от горе, като тапа плува старо гуано. Втората част завършва с голяма зала. Пода е покрит с големи каменни блокове. От тавана капе вода.
Третата част от –200 до –242 м започва през малък и тесен отвес, който се намира в срутището между големите скални блокове, някъде в средата на залата. (Диан Динев)

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 72

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 14 15 Следваща
карта
Езикът
Завой надясно
По реката
Каскада от левия ръкав

 
Добавете своя снимка за Ледника
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Анелия - нерегистриран26.06.10
леденика
Искам да Ви попитам на колко км е тази пещера от самия град Котел и нещо наблизо има ли, т.е. по какво да се ориентираме

ip: 87.254.188.*

zumod - нерегистриран12.12.06
продължение на описанието
Желателно е да се използва въжена стълба (10м) за отвеса в срутището. От там надоло не са необходими алпийски съоръжения (в смисъл осигоровка или стълба).

ip: 83.228.38.*

divan04.08.06
Каква Леденика!?!?!?!? Това е ЛЕДНИКА
Я се научи да четеш!!!!

ip: 82.199.215.*

Аз - нерегистриран04.08.06
Хммм
Сигурни ли сте че "Леденика" е в Котел, защото аз мисля че е във Враца?!

ip: 193.151.23.*

dzver23.10.05
Според мен, при положение, че място на сървъра има, лошо няма да се качват всякакви снимки.

ip: 83.148.67.*

Хинко - нерегистриран23.10.05
За каските и муцуните
Момчета, най-лесния и тъп начин за спиране и на тази излишна дискусия е да се трият всички кадри от дупки, на които има човек! Но от това ще загубим всички!
По каноните на фотографията и в името на красотата В СНИМКА ОТ ПЕЩЕРА ЧОВЕК СЕ ПОСТАВЯ САМО ЗА МАЩАБИРАНЕ НА ДАДЕНО ОБРАЗУВАНИЕ, за да се покаже неговия размер, а не за "Вижте ма!". Винаги, когато е възможно, се избягва да се снима лицето, защото той не е част от декора на дупката, а се показва или в профил или как държи допълнителното осветление за по-ефектен кадър.
Така че, моля Д4 и всички останали, които качвате снимки, така както няма да се изтъпанчите голи на "кадрото", така и покрийте голямия и малкия си мозък с парче пластмаса, че да "не дърпаме магарето за опашката" и да не го предизвикваме да стане зорлем белята!
Моля ви! А ако последвате и съвета ми, снимките ви ще бъдат още по-хубави! Успех!

ip: 82.103.77.*

Морския - нерегистриран16.10.05
За Хинко
Мерси, знам! Аз каски си имам! Питам за групата Д4, да им земем!

ip: 193.200.15.*

Хинко - нерегистриран16.10.05
За Морския
До преди година-две каски и свястни ботуши се продаваха в магазина на Материално-техническо снабдяване до ъгъла на "Екзарх Йосиф" и "Бачо Киро" при цифра 10-12лв.

ip: 82.103.77.*

Морския - нерегистриран16.10.05
Абе някой сеща ли се колко струват работническите каски? Бяха около 7 лева май. Добри са и пазят достатъчно иначе толкова крехкият човешки череп ...

ip: 193.200.15.*

Група Д4 - Д. Динев12.10.05
Описание
Пещерата започва с фуниевиден, около 20 м дълбок, много внушителен вход, на дъното на който има два отвора разположени един над друг. Влиза се лесно през долния вход. Пещерата може да се раздели основно на три части.
От входа се навлиза в първата част /от 0 до –160 м/ Този участък обира по-голямата част от денивелацията на пещерата. Представлява стръмно, каскадно спускане по коритото на подземна река (лятото, когато влизахме дебита на водата беше в рамките на 2 - 3 л/сек). Преминават се редица отвеси, три от които са по-големи, но не повече от 15 м. Участъкът е удобен за преминаване на класика, но не е зле в по-големите отвеси да се пусне осигуровка, пред вид това, че водата от реката се стича по отвесите,хлъзгаво е, а и пещерата е от студените. След входа галерията се разделя на две, които по-късно отново се събират. Проникването през дясната галерия е свързано с преодоляването на най-дълбокия отвес в пещерата – 18 м. Пътят през лявата галерия е по-удобен, но пък трябва да се пълзи през тесняк. Към –160 м първият участък завършва с неголяма зала, чиито под и стени са покрити с прилепно гуано. Преминава се през тесен отвор и се навлиза във втората част на пещерата.
Втората част, от –160 до –200 м е почти равна и е различна от първата част. Основната галерия продължава през стеснение от лявата страна на коридора, а от дясно има отклонение, доста по-широко и високо, което води до най-красивата част на пещерата. Това е зала, която продължава със много стръмно възходящо отклонение. От отклонението в залата се спуска много красив вкаменен водопад, със синтрови езерца в основата. Основната галерия започва в началото с многобройни синтри, през които протича подземен поток. Когато влизах от далеч се усещаще миризмата, а малко след това и звука издаван от стотици, а може би и хиляди прилепи, които живеят в една висока зала по централната галерия. След това водата изчезва. Езерцата остават запълнени с глина и старо гуано. Бъдете внимателни! Между сухите има и непресъхнали дълбоки синтри /до 1,20 м/ пълни с вода и гнилочи. Не си личи т.к. от горе, като тапа плува старо гуано. Втората част завършва с голяма зала. Пода е покрит с големи каменни блокове. От тавана капе вода.
Третата част от –200 до –242 м започва през малък и тесен отвес, който се намира в срутището между големите скални блокове, някъде в средата на залата. (Диан Динев)

ip: 84.54.146.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.11 секунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.