Caves :: Пещерите в България :: Информация за Шили камик

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Шили камик

БФСп N: 2533
Населено място: с.Зелениград, общ. Трън, Пернишка област
Обща дължина: 23
Денивелация: 5
Дълбочина минус: 0
Изкачване плюс: 5
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

Снимки: 11

Страници: 1 2 3 Следваща
Царева църква
Царева църква

 
Добавете своя снимка за Шили камик
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Crazy Wolf24.08.11
Царева църква
Достъп до пещерата: като се изкачите до горното подножие на най-острата част на Шильи камик (имайте предвид, че това не е един връх, а комплекс от 7 скални обекта), преди да започнете последното изкачване нагоре, от премката надолу (северно от върха) се спуска стръмна пътечка, която след двадесетина метра се разделя - направо-равно и надясно-надолу. За Царева църква поемате лявото отклонение, което върви по сравнително стръмен, но безопасен склон и съвсем скоро ще стигнете до скалния прозорец, който е и вход на пещерата.

ip: 94.236.134.*

Кирил Арсов - нерегистриран13.11.10
Зеленоградската скала
Зеленоградската скала има две основни тела, намиращи се на разстояние едно от друго. По-високото и по-острото тяло, в което се намира пещерата "Царева църква", се нарича "Шильи камик", а не "Шили камик". Изпускането на буквата "ь" превръща трънското "ль" в твърдо "л" и така се губи автентичното. По-ниското и по-широко тяло има две имена, които се ползват паралелно. Едното име е "Тупи камик", а другото е "Свети Илия". Този Тупи камик или Свети Илия е по-лесно достъпен и представлява чудесно плато, обрасло с трева и храсти. Огромната част от туристите достигат до това плато и не продължават до Шильи камик, защото се стряскат от неговата височина и от тесните пътеки, водещи към върха и към пещерата. А и от Свети Илия гледката е страхотна. Цялото Знеполе се вижда като на длан. Виждат се селата от Бераенци до Стрезимировци. Виждат се река Ерма и централното шосе, виещо се покрай нея. От Шильи камик гледката е същата, но там се усеща световъртеж от височината. Площадката за наблюдение е тясна и си е направо опасна за неопитни хора. Като се добави и това, че там винаги има вятър, понякога силен, опасността да полетиш от скалата си е направо реална. Но пък си заслужава да се изкачиш на Шильи камик! Само там можеш да усетиш какво е да си орел, летящ високо над полето,реката и селото. Над теб е само слънцето.

ip: 95.87.231.*

lilidimi - нерегистриран20.11.07
иктория
в древността селото се е намирало на върха на шили камък и е било административен център в Римската империя от там е минавал стар римски път.Все още има останки от стария град а при копаене на основи на къщи се открива и стара римска канализация.

ip: 195.230.18.*

danailspeleo05.01.07
Цвети - нерегистриран
И аз бих се пресъединил към мнението ти. Мястото е невероятно. Аз отбих военната си служба в района. Мястото го познавам а има и много неизследвани и некартирани пещери там. Освем двете известни на Шили камък има още две некартирани. Имам информация и за още в целия трънски район. Лошото е ,че няма много ентусиасти за там. Междудругото ако ти се говори с някой, който също се кефи на района пиши ми на имейл danailspeleo@abv.bg :)))

ip: 91.92.205.*

Цвети - нерегистриран05.01.07
с,Зелениград
Скалата в селото е варовикова и не става за алпинизъм,Много е ронлива,За туристически разходки стават обектите Дедо Йово,Кръст ,Извор ,Има много хубави преходни маршрути межбу тях,които действат доста ободряващо и разтоварващо,Карат те да се чувстваш свободен,Ако отидеш там на почивка за разтоварване никак няма да съжаляваш ще останеш изненадан,Местните гозби са уникални,Клин чорбата е една от тях,Зелениград е събрал в себе си всичко от което се нуждаеш,Природа ,въздух, страхотна кухняи най- важното къстче искрена любов и благодарност за бсеки който го е посетил,

ip: 85.130.26.*

Цвети - нерегистриран04.01.07
с,Зелениград
Това е прекрасно село,Ако не вярвате посетете го,Ще останете очаровани,Няма да искате да си тръгнете,

ip: 85.130.26.*

Цвети - нерегистриран04.01.07
с,Зелениград
Това е най-хубавото и китно село в цяла България,Природата му е невероятна а за климата да не говорим,Всички болежки отминават щом стъпиш в Зелениград,

ip: 85.130.26.*

danailspeleo02.11.06
Пещери на шили камик
За Царева църква. Тези които са от към селото не са картирани.

ip: 88.203.254.*

Владо - нерегистриран01.11.06
Пещери на шили камик
За коя пещера става въпрос, че е 23 метра? Тази която е от предната част на скалата(от към селото) или за царева църква - тази която е зад върха?

ip: 83.228.2.*

Ваня - нерегистриран25.09.06
Зелениград
Скалата се казва Шили камик, а не Шилин камък

ip: 217.18.254.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.