Caves :: Пещерите в България :: Информация за Живанина дупка

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Живанина дупка

БФСп N: 2472
Населено място: гара Орешец, общ. Димово, Видинска област
Обща дължина: 218
Денивелация: 8
Дълбочина минус: -5
Изкачване плюс: 3
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

ripper08 - Мартин Василев 11.11.2010
Описание:
Пещера Сухи печ (Козарника) се намира между гара орешец и град белоградчик.Входа е лесно откриваем и се вижда от пътя.До него се стига по пътека дълга около 250 метра,започваща от пътя до един мост.Пещерата е дълга 128 метра.Подът й е осеян с чакъл и скални блокове.Пещерата е бедна на вторични образувания.Единствените се намират в дъното на пещерата и представляват малки сталактити.Пещерата се обитава от някой представители на пещерна фауна,като в дъното и живеят прилепи.Пещерата завършва с малко пропадане,чието дъно е осеяно с гуано.През лятото достъпа до пещерата е забранен заради разкопките провеждащи се в нея.

Археология:
От 1996 в пещерата се извършват археологически разкопки, организирани от Археологическия институт на Българската академия на науките в София и Института за геология и праистория на квартернера в Бордо и ръководени от Николай Сираков и Жан-Люк Гуадели. Те разкриват къснопалеолитна култура от 37-34 хилядолетие пр.н.е.. Тя значително се различава от нейните съвременни находки в Темната дупка и Бачо Киро, като показва сходства с култури, разпространени в Западна Европа няколко хилядолетия по-късно.

Пещерата е обитавана през средния палеолит, но най-голямо значение имат най-долните пластове. Те са датирани на възраст от преди 1,4 милиона години. В тях е открит зъб на представител на рода Homo, може би Homo erectus. Ако датировката е коректна, това би било най-старото сведение за присъствие на хора в Европа.

Силни спорове предизвиква и друга находка от раннопалеолитните пластове в пещерата Козарника. Това са няколко кости, датирани от преди 1,2-1,4 милиона години, по които има нанесени поредици от резки. Според археолозите, извършващи разкопките, те са направени умишлено, а не са случаен резултат от обработката на месото на животното. Тази хипотеза е спорна, тъй като според преобладаващото схващане способността за символно мислене се появява едва при Homo sapiens преди 50 хиляди години.

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 16

Страници: 1 2 3 4 Следваща
Входът
Тигрова кожа
Тигрова кожа
Канелката клеясала
Входът със сондажа

 
Добавете своя снимка за Живанина дупка
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Андрей Ганев - нерегистриран05.02.10
Козарника
Тази пещера трябва да се пази така както народите на цивилизованите страни пазят всичко свято по своите земи.

ip: 212.50.6.*

К. Стоичков - нерегистриран16.06.05
Козарника
В Атлас на пещерите в Белоградчишки район има следните данни за пещерата. Дължина 128 м, денивелация +3 м, -5 м. В нея са открити най-ранните следи от човешко присъствие в Европа от преди 1,4 млн години. Археологическите разкопки се водят от ст. н.с. д-р Николай Сираков АИМ БАН и д-р Жан-Люк Гуадели Университет Бордо.

ip: 82.146.26.*

неизвестен - нерегистриран16.06.05
Относно археологията!
Смея да твърдя, че в тази пещера има археологическо находище на праистория по точно на халколит! Даже разкопките продължават и в момента провеждани от френско- българска експедиция!

ip: 212.21.136.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 2.32 секунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.