Caves :: Пещерите в България :: Информация за Орлова чука

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Орлова чука

БФСп N: 0103
Населено място: с.Пепелина, общ. Две могили, Русенска област
Обща дължина: 13 437
Денивелация: 45
Дълбочина минус: -12
Изкачване плюс: 33
Достъп:Пещерата е с охраняван достъп!
GPS координати: E 25° 57' 59.76", N 43° 35' 39.12" - Без датум
Източник: от архив - 2004-2005г., вероятен датум - Пулково.
GPS координати: E 25° 57' 36.50'', N 43° 35' 36.70''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

dzver - Веселин Николов 17.04.2007
Източник: tdprista.hit.bg/
На 45 км. от Русе, на 11 км. източно от град Две Могили и на 3 км. северно от с. Пепелина в скалистия пролом на р. Черни Лом се намира Орлова Чука - една от най интересните пещери в България. Откриването та пещерните галерии е станало съвсем случайно от пастира Стоян Димов през 1941 година.

Пещерата е образувана в кредни варовици, отложени на дъното на някогашното Сарматско море. Пещерните галерии са оформени много по-късно в резултат на карстовите процеси, настъпили през кватернера.
Намерените скелети на мечки, върхове на копия, кремъчни стъргалки, топор, късове от глинени съдове от епохата на енеолита ( каменно-медната епоха ) говорят, че пещерата била обитавана от човека.
Установена е обща дължина на пещерните галерии 11 607 м. (бел. ред. над 13000 към 2006 г.). Около 8000 м. са картирани. Тези цифри показват че пещерата е на второ място по дължина в България.
В пещерните галерии пред погледа се редят каменни феерии, сътворени сякаш от магьосници, на които не е липсвало въображение. Сталактити, сталагмити, сталактони, гради(ени от милиарди капки през хилядите години, са главните колони на тази неръкотворна архитектура. При почукване върху Пеещия сталактон се отронват звуци като от музикален инструмент. В Големия вестибюл между красиви сталактити въф форма на завеси и драперии се откроява Големият сталактон, висок 3,5 метра. Десетте каменни войници, Безлистата гора, Семейството, Трионът, Гейзерът, Ледникът, Водопадът, Грамадата, Стряхата, изящното Вретено, калцинирано в бяло, се редят пред смаяния поглед.

Изворчето се сочи като най-хубавото място в Орлова чука. Както и много други пещери и тук има поверие, че който пие вода от него, може да очаква сбъдване на едно голямо и хубаво желание. Сталагмитите край Изворчето са млечнобели и рядко красиви. Следват Сухото езеро, Самотният сталактон, Малката гора, Монасите, Еленчето, Близнаците, Кошерът, Раят, Адам и Ева... Сипеите представляват две големи зали, високи по 30 и дълги от 50 до 70 м. В някои галерии са открити много красиви игловидни кристали.

Пещерата е обитавана от около 10 000 прилепа. Тези пещерни летящи мишки са три вида - обикновен пискалив прилеп, голям и малък подковонос.

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 49

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща
Купчина гуано
Брожение в прилепната колония
През Малкото срутище
Вложени кубета

 
Добавете своя снимка за Орлова чука
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

ваня - нерегистриран08.08.08
посещение на пещерата
Пещерата е прекрасна! вече се стопанисва от общината, правят ремонт и на хижата, сега през август ще има празници там, концерти и такива неща. и двамата екскурзоводи са много добри и разказват увлекателно. Посетете това място, ще останете доволни! района е красив особено около реката, има место за пикник, палатки и екстремни спортове дори.

ip: 193.68.127.*

Мария - нерегистриран24.07.08
пещерата
Вчера бяхме там.Страхотно е!Доволни сме от това ,което видяхме.Екскурзоводът се казваше Иван.Много знае за пещерите,говори увлекателно.Направихме си и снимки.Всичко е много уредено,посете я.

ip: 77.85.73.*

tipman - нерегистриран27.06.08
Посещение на "Орлова чука"
Здравейте, Орлова чука наитина е невероятно красива пещера. Посещавал съм я 5-6 пъти и съм имал щастието да се разхождам(малко пресилено казано, понеже на места е много тясно и ниско) на места, които не са включени в туристическия маршрут, по обясними причини - понеже е адски трудно да се достигне до тях. А зала "Рай" определено си заслужава името, там според мен са най красивите образувания, наречени 'пуканки'(понеже си приличат едно към едно:), които при допир, за минутка губят белотата си и стават .... ммммм безлични. Затова трябва много ДА СЕ ВНИМАВА ДА НЕ СЕ ДОКОСВАТ, обравуват се с хиляди милиони години , а умират за секунди. Правихе снимки в Рай, и после ги дадохме на Рус. Университет - както и тогава , така и до днес предполагам, че сме единствените които са снимали пуканките. А за споменатата по горе от Милена - зала Ад, тясната дупка през която се минава се казва ..... Тесняка, разбира се :) - дълъг е около 20-30 метра, но се минава за .. не си спомням много добре, беше повече от половин час. Дяволското огледало и Снежанка и седемте джуджета също са много красиви и доколкото си спомням се намираха в туристическата част. И един любопитен факт - главната галерия, която се намира в началото е много широка и дълга , като булевард, преди години са организирали състезания с мотори. Чао на всички :)

ip: 217.145.83.*

bobi6976 - нерегистриран06.05.08
посещение на пещерата
тази пролет ходих в орлова чука със съпругата и децата пещерата е много хубава добре устроена и осветена момчето което ни разведе вътре знае доста неща и говори доста увлекателно за пещерата децата останаха много доволни а самата пещера е много подходяща за деца предвижването вътре е лесно даже и за най малките вървете вижте и пазете това богатство което ни предлага природата

ip: 88.87.9.*

М. Ангелова - нерегистриран06.04.08
за пещерата "Орлова чука"
Пещерата наистина дадена на концесия на Мария, частно лице. Посетете я. Осветена е, подходяща е за малки деца, няма страшно. Сега е отворено винаги през почивните и празнични дни. В останалите дни е редно да позвъните на Мария, но нямам телефона и. Съпругът ми, Илия, е екскурзовод в пещерата от една година. Лекцията му е много интересна, бивш учител по история, професионален фотограф, който ще ви направи уникални снимки, ако желаете. Ако имате гости от чужбина, той говори френски и руски. Обадете му се: 0894413069.
Гледката пред пещерата е уникална и незабравима.

ip: 193.68.219.*

ceco22.03.08
Re: Стеляна
Става, не е дълъг и няма някакви препятствия!

ip: 195.96.224.*

Стеляна - нерегистриран20.03.08
Маршрута подходящ ли е за 3 годишно дете?

ip: 77.85.101.*

Радо - нерегистриран24.10.07
Посещение на пещерата
Пещерата се стопанисва отчастно лице,жената която отговаря за пускането на групи в пещерасе казва Мария прес повечето е във хижата която се намира точно до нея.Ако няма никой там на прозореца на хижата има оставен телефон на който да позваните тя живее в с.Две Могили което се намира на 4-5км и ще доиде да ви разведе.Пещерата работи и през зимата.За сажаление в момента го нямам тел. на жената и не мога да ви го дам,но ние ходим често в пещтерата и другата седмица ви дам и тилефона.

ip: 87.120.227.*

cepi1977 - нерегистриран29.09.07
pe6terata
dnes 29.09.2007 posetix pe6terata. straxotna e. koito ne e xodil da otide da q vidi.ytre raboti sas sigornost.nqma da sajalqvate.

ip: 212.25.62.*

susy - нерегистриран06.09.07
Здравейте!Някой може ли да каже какво е работното време на пещерата?Много ще ми помогнете!

ip: 212.73.130.*

stars198327.05.07
Re: Re: Re: Re:
прйлепите са седем вида

ip: 195.34.116.*

Лазар - нерегистриран19.01.07
Посещение на пещерата
Скоро посетих пещерата, беше отворено. Стопанисва се от часно лице, което е получило концесия. Вътре е осветено и добре подържано. Направих много хубави снимки. Опитайте да разберете къкво е работното време. УСПЕХ!

ip: 212.122.183.*

Милена - нерегистриран10.01.07
пещерата
Пещерата е страхотна,ходила съм веднъж,но много ми хареса.Има много разклонения,и колкото и да я обикалям сигурно винаги ще има места,които няма да съм видяла.Само са ми разказвали за Ада и Рая,надявам се някой ден да ги видя лично.До Ада се стига през много тясна дупка,дълга и с доста разклонения,а за Рая-името говори само за себе си,пък и аз не помня много от разказите на моите приятели:)Но,стига приказки,ето го и апела ми-хора,не чупете сталактитите и другите образувания,не закачайте прилепите,пещерата е истинско съкровище,дадено ни от природата,затова-пазете я!

ip: 212.25.53.*

бонита - нерегистриран14.11.06
ходила съм 2 пъти до пещерата но не беше отворена.отворена ли е през зимата.

ip: 212.25.59.*

Хинко - нерегистриран17.07.05
Осветените пещери
Г-н Мирчев, благодаря за идеята!
Сайта е тясно специализиран за пещерняци, но ще е добре да има информация и за "високи токчета" (по пещерняшко мнение, където може да стигне "високо токче", няма какво да се види). Веднага ще подготвя такава страница и до ден-два ще я има.
Описание на пътя не е необходимо - табели бол! "Орлова чука" работи без почивен ден от 9ч до 17ч. Осветен маршрут - 870м.
По принцип не е позволено снимане в места с охраняем достъп като музеи, пещери и т.н., а и кадрите, които ще направите, няма да са добри по ред причини (чисто технически). Затова по-добре си купете нещо за спомен и се снимайте ПРЕД дупката - има хубав фон!

ip: 82.103.77.*

<< Предна страница << >> Следваща страница коментари и разкази >>

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.84 секунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.