Caves :: Пещерите в България :: Информация за Стотака

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Стотака

БФСп N: 3567
Населено място: с.Рибарица, общ. Тетевен, Ловешка област
Обща дължина: 347
Денивелация: 104
Дълбочина минус: -104
Изкачване плюс: 0
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 1

Страници: 1
карта

 
Добавете своя снимка за Стотака
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Джу - нерегистриран22.11.05
Стотака
В спелеоатласа, а и на други места съм срещал, че дупката не е екипирана за ТЕВ, което донякъде си е вярно. Не съм съгласен обаче, че е удобна за влизане на стълби. Най- удобно според мен е въжето за входа да се подведе с телена примка или ринг на някоя от характерните кари наоколо. След малко слизане на класика се стига до площадка на която има спит. (забит от Професора по време на едно Витошарско влизане преди няколко години) за жалост техническото описание което направихме тогава се затри, така че ще говоря главно по спомени. След спускането се стига до голяма зала в единия край на която има тесняк откъдето се продължава. Следваше една класика която може да се мине и без въже, въпреки че е гадничка. Вторият отвес (най-големият) се подвежда преди тесняка, а след това се екипира с у закрепване на две образувания. Въпреки че въжето много трие няма хубаво място за междинно прехвърляне. Като лирично отклонение ще спомена че беше направено такова на едно скално мостче, но то се продъни и Катето друсна доста неприятно. Всичките образувания наоколо са на подложки! По средата на третия отвес има много удобна площадка със сталагмит в една ниша, където е удобно да се направи прехвърляне. Зад него има евентуално продължение. Духа, а и освен това се осветява камина. Покрай сталагмита обаче не може да се мине, а ако се счупи е все едно да отрежеш клона на който стоиш- просто той е единствената сигурна опора. Това е последният отвес, който обаче в никакъв случай не препоръчвам да се слиза без осигуровка. Изглежда лесен, но и двете стени са адски ронливи. на каквото стъпиш- пада! След излизането на реката се продължава по течението и. Скоро трябва да се легне и пълзи. Усещането е много приятно- отвсякъде те ръбят разни остри издатъци, а водата влиза през крачолите и излиза през врата ти. Не знам докъде са стигнали Вера и Андро, а и от приложената карта не мога да разбера със сигурност. Би ми било интересно някой от тях да каже за да го сверя със своите спомени. Молбата се отнася и до Мария Златкова. Ние когато влизахме навътре разчиствахме нападалите камъни отпред. Така образувалите се малки езерца се оттичаха навътре. На едно място се наложи да дообработваме и малко с чука за да минем. Съдейки по това най- вероятно това е мястото до където са стигнали и предишните. След него продължихме още съвсем малко навътре. Тъй като водата вкарва в дупката какво ли не е вероятно нападалите камъни и малко тиня преди да ги е нямало и Братока, Вера и Андро да са влезли и по навътре. Тъй като дупката продължава по същия начин не мога да определя от картата докъде е стигнато.
П.С. Сега се включвам във форума и се надявам че ще мога да допринеса с нещо. Скоро ще гледам да кача и снимки за някои от дупките.

ip: 217.9.225.*

К. Стоичков. - нерегистриран12.07.05
По темата.
На ваше място бих си търсил правата по друг път. Все пак мисля, че непредаването на карти и пребирането им в лични архиви не би довело до нищо добро. В повечето случаи се стига до прекартиране на стари пещери. По някога това става с по-точни средства, както беше при №9-11 на Бански суходол. Но в общи линии е по-0добре да си подредим картотеката и да не се чудим коя дупка в кой лечен архив е.

ip: 82.146.26.*

Мария Златкова12.07.05
Защо не предавам вече карти на пещери-продължение
Друг, често срещан случай е да си предадеш картата в ГК на БФСп и след време да установиш, че друг я е правил, например Здравеца!
Пропастта "Стотака",мах.Брязово беше известна отдавна до дълбочина -65м.През юли,93г. отидохме да я проверим и да направим нова карта, както и да работим по др. дупки в района. В "Стотака" работиха Вера Колева и Андро Дражев, които разбиха един тесняк, малко преди дъното и продължиха пропастта значително. Те слязоха на подземна река, по която проникнаха 200м. На следващия ден пропастта картираха две групи - привходните части правиха Андро и Зд.Илиев, а новооткритите части работиха Верка и Д.Ангелов (Братока).Групата на Братока картира по-голямата част на пропастта. Сега, както виждате техните имена не фигурират вече в картировачите на дупката!
Както сте забелязали по качените в сайта дупки, картирани от мен и аз имам същите проблеми! Това е още една причина да не предавам вече карти на пещери!

ip: 83.148.73.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 3 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.