Caves :: Пещерите в България :: Информация за Божия мост

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Божия мост

БФСп N: 1669
Населено място: с.Лиляче, общ. Враца, Врачанска област
Обща дължина: 443
Денивелация: 3
Дълбочина минус: -3
Изкачване плюс: 0
GPS координати: E 23° 33' 10.38", N 43° 18' 56.39" - Без датум
Източник: от архив - 2004-2005г., вероятен датум - Пулково.
GPS координати: E 23° 33' 10.38'', N 43° 18' 56.39''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

2 описания от потребители на сайта

evtik - ЕВТИМ ЕВТИМОВ 26.01.2009
Източник: лично посещение
Искам да посоча координатите на Божият мост и крепост"Градище" над него, тъй като виждам, че не са се появили при въвеждането им в графата за GPS координати.За "Божия мост": НМ 228 метра, N 43 08 543 и E 023 43 023. За крепост "Градище" координатите са: НМ 253 метра, N 43 08 553 и E 023 43 027. Снети са след продължителна работа на GPS приемника ми, марка Колорадо 300, работещ с датум WGS84. При последното ми посещение на 07.08.2008 г. когато снех и тези координати, имаше изградена "екопътека" около нея - оградки, разчистено от храсти за хубав изглед, масичка и пейка за отдих. Мястото е хубаво за отдих /пикник/ тъй като на около 300-400 метра по реката , посока с.Лиляче има чешма и полянки.Пътя до сами пещерата и крепоста е достъпен с лек автомобил.
dzver - Веселин Николов 20.03.2007
Източник: посещение
До Божия мост се стига по пътя към Чирен. Има 2 пътя към Чирен от Враца, става въпрос за източния, който не минава през Лиляче. Божият мост дефакто разделя землищата на Чирен и Лиляче и е по-близо до село Чирен.

Около 4 километра след главния път за Оряхово, точно след борова горичка, има отбивка в ляво. Веднага след отбивката се вижда друга отбивка, на около 500 метра надолу, в дясно, с настилка от бетонни блокове. Там някъде трябва да паркирате. От пътя се вижда частично реставрирана крепостна стена. Покрай кулата се слиза надолу.

Мястото е лесно достъпно и подходящо за пикник.

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 88

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 17 18 Следваща
Отражения

 
Добавете своя снимка за Божия мост
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

емо - нерегистриран23.06.08
от понора се тръгва надолу към лиляче.може и през калето.преди божия
мост е тиганчето където се къпят местните деца.и аз съм се цопал там.

ip: 85.130.20.*

Врачанка - нерегистриран23.06.08
Божия мост-край село Лиляче
Божи мост - с.Лиляче, Врачанско.
За да сме най-точни трябва да кажем, че за Божия мост трябва да се мине през Лиляче - пещерата е не само по-близо, но и пътят до там и екопътеката по реката са изключително красиви и живописни и има много други неща, които да се видят. 23.06.2008

ip: 194.12.238.*

Крис - нерегистриран30.04.08
Божият мост край с. Лиляче
Божият мост е уникален скален феномен, обособен в карстова област ( комплекс от поредица пещери и скален мост от около 15 м. под който извира река, която проължава в западна посока към с. Лиляче, обл. Враца.) Природната забележителност се намира на около 15 км. северна посока от гр. Враца и до нея се достига по два маршрута.
През с. Лиляче източна посока по земен път ( или пътека ) преминаващи успоредно на реката до сновите на изградената и реставрирана крепост - същото място е било Римско кале и населено място ( защитено място) през ранните векове на хилядолетието.
По пътя Враца - с. Чирен на 4 км. след разклона местност "Деривол" - западна посока от пещера "Понора" по бетонен път около 1 - 1,5 км. и 300 м. земен път зад връх. "Стражара" северна посока.
Природната забележителност е включена като алтернативен проект за област Враца по развитието на туризма, като две направления алтернативен или селски туризъм за с. Лиляче, съчетан с туристически маршрут от селото към историческата крепост и природната забележителност.
Освен уникалността си като скален феномен характерно за природната забележителност е че реката която извира от нея е продължение на реката която потъва в карстова форма на м. "Жабокрек" землище Лиляче. В непосредствена близост се намира и природната забележителност пещера "Понора" в която, както и в пещерите на Божият мост се намират рядко срещащи се колони от прилепи.
Самата природна забележителност попада в красива местност, която е отлично място за отдих и туризъм и в съчетание с извиращата река създава условия за риболов и през пълноводието ( пролетно - летният период) за къпане по естествено образуваните вирове по меандрите на реката. Това създава условия за развитие на разнообразни форми на туризма.
В основата на реставрираната крепостна стена на Калето се намира указателна табела, оято дава информация за населението в същата местност от древни времена.
В западна посока на около 1 км. се намира с. Лиляче, което е удобно място за туристите ( при бъдещо развитие на селският туризъм), като база за преспиване. От с. Лиляче през гр. Криводол ( който отстои на 10 км. в местност "Томин мост" се е намирал стар Римски град, където стоят основи от къщи, както и непроучена над гробна могила с височина 50 м.
Във връзка с гореизложеното всичко това дава възможност за комплексното развитие на историческия, алтернативния, риболовния, ловния, пещерния и обикновен туризъм.
ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ И ПОЧУСТВАТЕ КРАСОТАТА НА ТОВА МЯСТО,КАКТО ГО ВИДЯХ И ПОЧСТВАХ И АЗ !!!

ip: 62.204.143.*

Крис - нерегистриран30.04.08
Божият мост край с. Лиляче
Божият мост се намира край с. Лиляче на около 1,5 км. пеша източна посока.

ip: 62.204.143.*

стелт - нерегистриран25.09.07
божи мост
Ако сте без собствен превоз и ползвате автобусен транспорт от Враца, е по-удобно да минете през Лиляче. До там има градски транспорт. А местното население ще ви упъти как да стигнете до крепостта и пещерата.

ip: 83.228.26.*

HEKAKAB - нерегистриран04.04.07
Божи мост
За да сме по-точни трябва да кажем че може да се мине и през Лиляче.Пещерата е само на 1км от селото.Има и екопътека по реката която пак стига до там(по-дълга е с 500 метра).

ip: 212.25.50.*

<< Предна страница <<

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.59 секунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.