Caves :: Пещерите в България :: Информация за Еленина дупка

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Еленина дупка

БФСп N: 1470
Населено място: с.Бяла вода, общ. Малко Търново, Бургаска област
Обща дължина: 90
Денивелация: 20
Дълбочина минус: -20
Изкачване плюс: 0
GPS координати: E 27° 25' 45.84", N 42° 09' 54.00" - Без датум
Източник: от архив - 2004-2005г., вероятен датум - Пулково.
GPS координати: E 27° 25' 45.84'', N 42° 09' 54.00''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 64

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 12 13 Следваща

 
Добавете своя снимка за Еленина дупка
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Angua_Uberwald23.07.06
Още по темата
Действително пещерата направо се разпада и хората трябва да се движат на разстояния, защото се свличат доста камъни. При последното влизане на 15.07.06 с Лазар разширихме тесняка пред четвърта зала. По негови думи пещерата е претърпяла още изменения и май попаднахме в девствена заличка.

ip: 193.24.241.*

bai lazo - нерегистриран05.02.06
nova zala
Znachi v peshterata do sega biaha izvesni samo 3 zali kato v 2ta se pomeshtavashe koloniata na prilepite,no poradi nedobrojelateli koito vlizat bez nikakva podhodiashta ekipirovka t.e. s fakli prilepite se premestiha neznaino kade pri edno ot poslednite poseshtenia na burgazlii tam vidiahme edin ot blokajite po tavana koito be se srutil i otvariashe kamina na gore s visochina kam 3m.Az se kachih i otkrihme nova 4ta zala na peshterata razpolojena vav visochina,poda be pokrit s guano a nad men beshe koloniata na prilepite ot 2ta zala,az imah chesta da sam parvia koito stapi v zalata.No poradi saobrajenia za sigornost tai kato saita e obshtestven niama da utochnia kade se namira tazi zala.Ako niakoi ima vaprosi ili iska da poseti peshterata da se obarne kam niakoi ot NEPIAST-BURGAS za poveche imformacia.....

ip: 84.201.200.*

Парталев - нерегистриран12.10.05
Още глупости
Ако я карате така и с "Гумите" ще я вържете тая дупка. 150м разстояние колко му е и там да е пропаднало и с блокажи от монтажа на жеретата. Лазо е прав за това което ви е писал. Пещерата просто се руши, а не работи и не се развива. След известен период от време като се срути нацяло как ще я водите - Еленини камъни ли? И къде го слагаш това въженце? 15м са 1/6та от цялата дупка.

ip: 84.54.141.*

Група Д4 - Д. Динев - нерегистриран06.10.05
Втори вход
На 01.10.2005 год. /събота/ в 09.45 ч. със Захо бяхме пред входа на пещерата “Еленина дупка”. Малко след това пристигнаха Любо, Весо и бай Лазо от “НЕПИАСТ-Бургас”. Срещата се състоя по покана на “Група Д4” относно коментарите за втори вход на пещерата.
Още от колата се забелязваха промени. Металната решетка на входа от пътя беше смазана от откъртил се скален блок. Влязохме внимателно в галерията, дълга от порядъка на 15м, леко възходяща. Вътре наистина е опасно! Стените са напукани, пода е покрит с нападали срутени камъни, а на входа се припичаше пепелянка. Галерията завършва със срутище от камъни и глина, чието разчистване е трудно и опасно. Докато бяхме вътре усещахме вибрациите от минаващите по пътя камиони. /Прилагам снимки на галерията – обозначени с ***/
От Любо научих, че познава и е влизал в “Еленина дупка” още преди строежа на новия път за М. Търново. Той спомена за малки отвори – 3 бр. дюзи под входа на пещерата, на нивото на сегашния път, от които е изтичала вода. След строежа на пътя водата е изчезнала.
В “Еленина дупка” влязоха Любо, бай Лазо и Захо. Според Любо, чието последно влизане е било преди 6 години, пещерата доста се е променила. Захо също го потвърди. В пещерата са се разкрили нови обеми, най-значително от които е ново срутване във втората по-голяма зала на пещерата. При последното ми влизане тази зала беше обитавана от колония прилепи, които сега по принуда са си сменили мястото. Любо изказа опасения от поява на газ в някои части на пещерата, което допълнително създавало предпоставки за срутвания.
Освен взривните работи по строежа на пътя в близост до пещерата минават три въздушни електропровода – един на 20kV и два на 110kV. Монтажа на стълбовете от желязорешетъчна конструкция също е бил съпроводен от взривни работи, т.к. там всичко е скала.
Факторите определящи рушенето на “Еленина дупка” станаха много. Коя е основната причина за срутванията едва ли може да се определи с точност. Ние решихме да съпоставим координатите на входа от пътя с картата на пещерата, за да можем да придобием реална представа за разположението на пътя и разкритата при строежа му входна галерия, спрямо галериите на “Еленина дупка”. Очаквам “НЕПИАСТ-Бургас” да бъдат така добри да пуснат картата на пещерата в сайта.

ip: 84.54.184.*

Група Д4 - Д. Динев - нерегистриран27.09.05
Към бай Лазо!
В събота /01.10.2005 год./около 10.00 ч. ще съм на "Еленина дупка". Ако искаш, заповядай! Ще ти покажа нещо.
И не си позволявай да категоризираш хора, които не познаваш!

ip: 84.54.144.*

Хинко - нерегистриран23.09.05
Към всички!!!
Моля, ако някой ходи натам може ли да провери на място дали твърдението на бай Лазо от Бургас е вярно или описанието на Диан Динев?
А ако Диан има снимки на входовете, моля, нека ги публикува, за да включа неговото описание като достоверно.

ip: 82.103.77.*

lazar - нерегистриран23.09.05
vhoda ot kam patia
туй за входа от патя са пални простотии,никога не е саществувал такав вход от там това е просто глуха каверна тай че пичове проверете си инфото и не пишете глупости единствениа вход намерен е от горе и никаде не триабва в дупката важе,ама никаде.и молиави сложете си един пат каски на тез глави все пак се пишете за велики пещерниаци таи че даите пример на другите в дупка не се влиза с фенер маратонки и анцуг туи да не ви е бачо киро...

ip: 84.201.200.*

Група Д4 - Д. Динев - нерегистриран07.09.05
Информация за пещерата
На 47 км от Бургас, по път 98 “Бургас – Малко Търново” се намирт разклоните за с. Варовник /в дясно/ и селата Бяла вода и Визица /малко по надолу в ляво/. Продължавайки за Малко Търново на около три км след разклоните непосредствено в ляво от пътя се забелязва отворен вход на пещера, който е бил разкрит при строежа на пътя. Естественият вход на пещерата е разположен 30 м по нагоре, перпендикулярно на шосето. Представлява тесен отвор с дълбочина 1,5-2 м.
Входната галерия бързо се стеснява и завършва с много тесен отвор, след който се намира първата по-голяма зала на пещерата . Има и втори, по-атрактивен и достъпен път. От дясната страна на входната галерия, малко преди тесняка се забелязват отвори, които приличат по-скоро на пукнатини в скалата. След доста провиране се достига до малка зала с образувания, а от там пълзейки по друг тесен коридор се влиза в голямата зала. Залата е със силно наклонен, на места доста кален и хлъзгав под. Не е излишно едно 15 м въже. От дъното на залата, следвайки дясната страна, през нови тесняци се стига до втората по-голяма зала на пещерата, в която живеят доста прилепи. Отново следвайки дясната страна на залата се преминава покрай малка пропаст, за да се преодолее нов тесняк. След него се влиза в малка ниска, богата на образувания заличка. Срещат се и кристали. За съжаление голяма част от залата е срутена, стените са напукани, образуванията са отлепени и падат. На това място са възможни и нови срутвания, трябва да се внимава. Предполагам, че това е станало още при строежа на пътя, от взривните работи по разбиването на скалата. Входа от пътя също е опасен. Връзката му с пещерата е прекъсната поради срутване, най-вероятно породено от същите причини. (Диан Динев)

ip: 84.54.184.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 6 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.