Caves :: Пещерите в България :: Информация за Дяволското гърло

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Дяволското гърло

БФСп N: 0792
Населено място: с.Триград, общ. Девин, Смолянска област
Обща дължина: 548
Денивелация: 89
Дълбочина минус: -89
Изкачване плюс: 0
Достъп:Пещерата е с охраняван достъп!
GPS координати: E 24° 22' 53.08", N 41° 36' 46.04" - Без датум
Източник: от архив - 2004-2005г., вероятен датум - Пулково.
GPS координати: E 24° 22' 94.30'', N 41° 37' 27.50''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

2 описания от потребители на сайта

Mel - Мария Малцева 17.08.2009
Източник: посещения 2008, 2009
"Дяволското гърло" край с. Триград впечатлява посетителя с явление, което рядко може да види у пещерите у нас: подземен водопад. В тази пещера Триградската река пропада с оглушителен грохот в тъмната бездна, за да образува низ от малки спокойни езера и да потъне по незнаен път в гръдта на варовиковата скала. Навярно това е причината тази "дупка" да се асоциира с представите за подземното царство (царството на Хадес) и съответно легендите за Орфей и Евридика.
Една от версиите за произхода на името на пещерата е свързана с наблюденията, че от всичко, което реката е завляка в пещерата през входа й (дървени стволове и др.), нищичко никога не е излязло в края на пещерата. Хората експериментирали, пускайки предмети през входа, и дълго стояли при изхода, за да видят кога ще се появи пуснатото - но уви, нищо не се показало. Това чудо хората нарекли "дяволска работа".
След двамата леководолази от Варна, опитали да изследват пещерата, влизайки от долния й край (срещу течението) и намерили смъртта си там, опити за изследване на реката са правени само чрез оцветяване на водата. Пуснатата на входа оцветена вода е излязла при изхода след повече от час и половина, разказват спелеолозите. Това кара изследователите да смятат, че водата преминава през изключително дълъг лабиринт в скалата. Предполага се, че многобройните предмети, завлечени от реката навътре и никога не излезли навън, са заклещени именно в този лабиринт и са добре консервирани от студената вода.
Три скални релефа впечатляват посетителя при слизането му в "Дяволското гърло". Първият от тях представлява дяволска глава, изсечена в скалата близо до входа за посетители, малко преди слизането в Бучащата зала. Вторият представлява фигура на мъж в цял ръст, в античен стил, изсечена в камъка в Бучащата зала, непосредствено до входа на по-малка зала с размера на малка стая. На път към изхода, изкачвайки се по многобройните стъпала нагоре, посетителят може да види малко изворче с издълбан миниатюрен олтар с фигура на Богодорица. Тук някои от посетителите оставят монети във вдлъбнатината на олтара и около него, отправяйки молитви и пожелания с надежда за сбъдване.
dzver - Веселин Николов 17.04.2007
Източник: bg.wikipedia.org/wiki/Дяволското_гърло + посещения 2002, 2006 г.
Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формиранa в следствие пропадането на земните пластове. Пещерата е разположена на 1,5 километра северно от село Триград в Триградското ждрело в Родопите. Основната й част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.

Името на пещерата идва от формата на входа, наподобяваща дяволска глава. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала. Дължината и е 110 метра, ширината – 40 метра, а височината и достига до 35 метра. Това е най-голямата зала в българските пещери след входната зала на Деветашката пещера - в нея може да се побере катедралата "Св. Александър Невски". От входа е направена изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад до повърхността. На близо 400 м от входа на Дяволското гърло водите на подземнотечащата река се губят в сифон-галерия. В участъка преди сифона, пещерата има над 10 езера и прагове. Дължината на сифона е повече от 150 м, които не са преминати. При гмуркане на това място са загинали двама млади леководолази, след което не са правени повторни опити за проучване.

След сифона, по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през друга пещера, която местните наричат Гъза на дявола.

В Дяволското гърло зимува голяма колония на пещерен дългокрил прилеп.

Дяволското гърло дава начало на различни легенди от времето на траките. Една от тях говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си - Евридика.

Пещерата е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.

Пещерата работи от 8 до 18 часа, като дори в неактивен сезон можете да я посетите, ще се намери кой да ви упъти. Пещерата е електрифицирана, а стълбите, изкачващи се край бучащите води на подземния водопад, са обезопасени с бетонeн парапет (старият метален е подменен). Температурата в пещерата е около +8°C.

Изходът на пещерата е достъпен за посещение с надуваема лодка, каквато можете да наемете на място.

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 157

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 31 32 Следваща
Карта Дяволското гърло
карта
Реката
Хърлога
Реката след Големия водопад

 
Добавете своя снимка за Дяволското гърло
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

els - нерегистриран08.06.10
Преживяването е уникално!Препоръчвам горещо на всеки който не я е посетил да го направи!

ip: 87.118.175.*

desi.r07.06.10
Страхотно място! При първа възможност го посетете, има какво да се види! Впечатляващо е! Много е красиво!

ip: 95.42.67.*

Емо - нерегистриран22.05.10
http://www.youtube.com/watch?v=V4WhHzuoMF0

за тези които не знаят защо се казва така пещерата.не знаят,защото не могат да видят гърлото.е сега вече може да се види благодарение на Емо.
кефа е голям.

ip: 85.130.37.*

sofico - нерегистриран14.05.10
Вход за пещерата
Входа за пещерата е 4 лв.

ip: 94.156.249.*

Vesi - нерегистриран16.04.10
Дяволското гърло
Някой може ли да ми каже колко струва входа на пещерата?

ip: 89.215.45.*

В,Андонова - нерегистриран03.01.10
страхотно място,преди 3 години бях,утре заминавам пак,който успее да излезе по стълбите на горния край ще изпита чувството на шампион,страхотно изпитание-100 % удоволствие-значи че си жив!

ip: 95.42.120.*

mima - нерегистриран27.11.09
hodila sam tam kato dete i imam vpecatliavashti spomeni,ako imam vazmojnost bih otishla otnovo

ip: 89.252.196.*

pesterata@abv.bg - нерегистриран27.10.09
ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО
Уважавам мнението на всички които са влизали и излизали изобщо в някоя от пещерите в България.Мога да Ви убедя Всички Вас,в България има невероятно красиви места ,където дъхът ще Ви пресекне.Едно от тези места е това ,което описвате като невероятно.А някой чувал ли е за Рая на мазохиста,а за Бисерна или пък за пещерата Орлоа чука край с.Николаево Русенско.Ако искате да изпитате нещо върховно пишете ми.

ip: 91.139.198.*

vasko - нерегистриран30.09.09
diavolskoto garlo
Neveroyatno e.Zaslujava da se vidi.Izjivyavaneto e strahotno

ip: 94.156.16.*

Elica - нерегистриран09.09.09
Djavolsoto garlo
tazi godina bjah tam , tova mjasto e bojestvenno . Bih otisla pak .Njamam dumi da izkaja kakvo prejivjah . Prikazka

ip: 213.130.81.*

di - нерегистриран28.08.09
много се извинявам но леководолазите от жарна са били трима не двама

ip: 95.42.74.*

Tais24.08.09
пещерата не е затворена, достъпна е за посетители, но вече е с други водачи. Е, не е толкова весело като преди, но става с образователна цел

ip: 89.215.83.*

Таня - нерегистриран28.07.09
Затворена ли е или не?

ip: 87.246.26.*

rosita - нерегистриран28.07.09
дяволското гърло
преди три дена се варнах от там страхотно беше просто нямам думи да опиша каква красота е и не само в пещерата а и цялото триградско ждрело.Тази пещера някак си те грабва, ватре наистина е доста зловещо особено водопада, който минава през голямата зала.Като се надвесиш имаш чувството , че нещо ще те драпне.При нас спря тока, което доста чест се случва там и това допалнително нажежи обстановката.сталбите са доста опасни.Заслужава си наистина

ip: 213.91.190.*

ilebrint - нерегистриран10.06.09
като на филм
Абе хора,няма друго такова място.Все едно си във филм....трябва да се види на всяка цена.Излизането от пещарата си е 100% адреналин, особено ако има много народ...

ip: 91.139.203.*

<< Предна страница << >> Следваща страница коментари и разкази >>

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.43 секунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.