Caves :: Пещерите в България :: Информация за Дяволското гърло

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Дяволското гърло

БФСп N: 0792
Населено място: с.Триград, общ. Девин, Смолянска област
Обща дължина: 548
Денивелация: 89
Дълбочина минус: -89
Изкачване плюс: 0
Достъп:Пещерата е с охраняван достъп!
GPS координати: E 24° 22' 53.08", N 41° 36' 46.04" - Без датум
Източник: от архив - 2004-2005г., вероятен датум - Пулково.
GPS координати: E 24° 22' 94.30'', N 41° 37' 27.50''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

2 описания от потребители на сайта

Mel - Мария Малцева 17.08.2009
Източник: посещения 2008, 2009
"Дяволското гърло" край с. Триград впечатлява посетителя с явление, което рядко може да види у пещерите у нас: подземен водопад. В тази пещера Триградската река пропада с оглушителен грохот в тъмната бездна, за да образува низ от малки спокойни езера и да потъне по незнаен път в гръдта на варовиковата скала. Навярно това е причината тази "дупка" да се асоциира с представите за подземното царство (царството на Хадес) и съответно легендите за Орфей и Евридика.
Една от версиите за произхода на името на пещерата е свързана с наблюденията, че от всичко, което реката е завляка в пещерата през входа й (дървени стволове и др.), нищичко никога не е излязло в края на пещерата. Хората експериментирали, пускайки предмети през входа, и дълго стояли при изхода, за да видят кога ще се появи пуснатото - но уви, нищо не се показало. Това чудо хората нарекли "дяволска работа".
След двамата леководолази от Варна, опитали да изследват пещерата, влизайки от долния й край (срещу течението) и намерили смъртта си там, опити за изследване на реката са правени само чрез оцветяване на водата. Пуснатата на входа оцветена вода е излязла при изхода след повече от час и половина, разказват спелеолозите. Това кара изследователите да смятат, че водата преминава през изключително дълъг лабиринт в скалата. Предполага се, че многобройните предмети, завлечени от реката навътре и никога не излезли навън, са заклещени именно в този лабиринт и са добре консервирани от студената вода.
Три скални релефа впечатляват посетителя при слизането му в "Дяволското гърло". Първият от тях представлява дяволска глава, изсечена в скалата близо до входа за посетители, малко преди слизането в Бучащата зала. Вторият представлява фигура на мъж в цял ръст, в античен стил, изсечена в камъка в Бучащата зала, непосредствено до входа на по-малка зала с размера на малка стая. На път към изхода, изкачвайки се по многобройните стъпала нагоре, посетителят може да види малко изворче с издълбан миниатюрен олтар с фигура на Богодорица. Тук някои от посетителите оставят монети във вдлъбнатината на олтара и около него, отправяйки молитви и пожелания с надежда за сбъдване.
dzver - Веселин Николов 17.04.2007
Източник: bg.wikipedia.org/wiki/Дяволското_гърло + посещения 2002, 2006 г.
Дяволското гърло е пропастна пещера, която е формиранa в следствие пропадането на земните пластове. Пещерата е разположена на 1,5 километра северно от село Триград в Триградското ждрело в Родопите. Основната й част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.

Името на пещерата идва от формата на входа, наподобяваща дяволска глава. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 м височина, образувайки огромна зала, наречена Бучащата зала. Дължината и е 110 метра, ширината – 40 метра, а височината и достига до 35 метра. Това е най-голямата зала в българските пещери след входната зала на Деветашката пещера - в нея може да се побере катедралата "Св. Александър Невски". От входа е направена изкуствена галерия с дължина 150 метра, през която се достига до основата на водното течение. Оттук 301 стъпала нагоре извеждат покрай подземния водопад до повърхността. На близо 400 м от входа на Дяволското гърло водите на подземнотечащата река се губят в сифон-галерия. В участъка преди сифона, пещерата има над 10 езера и прагове. Дължината на сифона е повече от 150 м, които не са преминати. При гмуркане на това място са загинали двама млади леководолази, след което не са правени повторни опити за проучване.

След сифона, по 60-метрова галерия подземната река напуска пещерата и излиза отново на повърхността през друга пещера, която местните наричат Гъза на дявола.

В Дяволското гърло зимува голяма колония на пещерен дългокрил прилеп.

Дяволското гърло дава начало на различни легенди от времето на траките. Една от тях говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си - Евридика.

Пещерата е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз.

Пещерата работи от 8 до 18 часа, като дори в неактивен сезон можете да я посетите, ще се намери кой да ви упъти. Пещерата е електрифицирана, а стълбите, изкачващи се край бучащите води на подземния водопад, са обезопасени с бетонeн парапет (старият метален е подменен). Температурата в пещерата е около +8°C.

Изходът на пещерата е достъпен за посещение с надуваема лодка, каквато можете да наемете на място.

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 176

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 35 36 Следваща
Карта Дяволското гърло
карта
.... 4erep
zalata za soleti

 
Добавете своя снимка за Дяволското гърло
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

AgryxDuh - нерегистриран28.10.16
Оборудование бу
Полезная информация!

ip: 89.28.24.*

Румен Драганов - нерегистриран30.10.13
Дяволското гърло
На 24.10.2013г. посетихме семейно пещерата и останахме с изключителни впечатления. Беседата беше на ниво и много интересна. В пещерата се почувствахме като мравки в природата. Имахме възможността да снимаме. Благодарности на екскурзовода и момичето с билетите - изключително отзивчиви хора. Бъдете живи и здрави.

ip: 212.5.158.*

природолюбител - нерегистриран09.04.13
Дяволското гърло
Пещерата е впечатляваща и заслужава да се посети. Страхотно място. Изпитваш възхищение и респект. Тези изображения не се забелязват ако не ти ги покажат къде са. Няма нищо страшно. Много е красиво. Пешеходните пътеки са обезопасени. Като я видиш изпитваш удовлетворение, че си я посетил.

ip: 109.199.236.*

туристическо дружест - нерегистриран10.08.12
информация за пещерата,,Дяволско гърло,,
Изготвя се сайт за пещера Дяволско гърло www.dqvolskotogarlo.com
телефон за информация за пещерата 0890222515-Солаков

ip: 82.137.72.*

ММурджева - нерегистриран04.10.11
дяволското гърло
Аз бях в Триград и ходих до самия вход на дяволското гърло но хе посмях да вляза.Изпитах някакъв срах,но вече съжелявам, че съм била на входа и не съм влязла.От всичките снимки и коментарии е жалко че не се престраших да вляза. Но жделото и всичко останало е много хубаво трябва да се види. Мсля че ще отида другото лято пак.

ip: 95.43.53.*

Megityy Spy - нерегистриран18.07.11
Екскурзиика
Ходила съм - там е страхотно

ip: 87.121.15.*

danailspeleo18.11.10
АПЕЛ КЪМ ВСИЧКИ!!! ПРОЧЕТИ!!!
Не са само от 2009-2010, а доста повече. Постоянно картирам пещери и пропасти и ще ги кача на сайта като му дойде времето, надявам се да е скоро. За моите карти поне гарантирам за другите авторите си отговарят.

ip: 212.43.57.*

sqnkata18.11.10
АПЕЛ КЪМ ВСИЧКИ!!! ПРОЧЕТИ!!!
Бих приветствал всички които имат информация за новооткрити пещери да ги съобщават на администратора на сайта за да ги добавя,има много пещери които ги няма в сайта,не казвам за всяка ямка,но има доста пещери открити 2009г и 2010г които все още ги няма в сайта.(Например от Салашки район,Русенски район, в Белоградчишки район има доста пещери за добавяне картирани от К.Стоичков и Д.Дишовски през 2010г).Тази вечер имаше репортаж по БТВ за още една новооткрита пещера в Родопите която е открита при изкореняване на дърво и много много други такива.Апелирам към всеки който има информация за нови пещери които ги няма в сайта същите да ги предоставя на админа за тяхното нововъведение.Мисля че сайта е прекрасен и дано остане такъв,благодарение на всички нас.Успех

ip: 89.215.252.*

мимс - нерегистриран26.08.10
наистина ли входа е 4 лв

ip: 79.100.75.*

мимс - нерегистриран26.08.10
наистина ли входа е 4 лв

ip: 87.126.136.*

dido - нерегистриран11.07.10
има ли вероятност да е затворена ? тръгвам инцидентно , а много искам да я посетя . а входа на каква цена е ?

ip: 77.78.9.*

ickata - нерегистриран30.06.10
доста ще е красиво но и зловещо
по този мост мисля че ще е доста страшничко или пък ако наистина има такова образувание на дявол някой стар човек може да припадне.иначе ще ми е доста забавно иначе като гледам снимките и ме хваща страх.

ip: 95.43.87.*

els - нерегистриран08.06.10
Преживяването е уникално!Препоръчвам горещо на всеки който не я е посетил да го направи!

ip: 87.118.175.*

desi.r07.06.10
Страхотно място! При първа възможност го посетете, има какво да се види! Впечатляващо е! Много е красиво!

ip: 95.42.67.*

Емо - нерегистриран22.05.10
http://www.youtube.com/watch?v=V4WhHzuoMF0

за тези които не знаят защо се казва така пещерата.не знаят,защото не могат да видят гърлото.е сега вече може да се види благодарение на Емо.
кефа е голям.

ip: 85.130.37.*

>> Следваща страница коментари и разкази >>

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 19 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.