Caves :: Пещерите в България :: Информация за Ахметьова дупка

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Ахметьова дупка

БФСп N: 0073
Населено място: с.Добростан, общ. Асеновград, Пловдивска област
Обща дължина: 44
Денивелация: 14
Дълбочина минус: -14
Изкачване плюс: 0
Достъп:Пещерата е с охраняван достъп!
GPS координати: E 24° 52' 36.90'', N 41° 53' 48.60''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 75

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 14 15 Следваща
карта
Постройката на входа

 
Добавете своя снимка за Ахметьова дупка
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Dari - нерегистриран02.05.10
Ахметьова дупка
http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=6319&AlbumId=135955
снимки от пещерата

ip: 89.25.8.*

kahavicata12.09.08
"Ахметьова дупка"
"Ахметьова дупка"

Известна и като "Добростански бисер" или "Проклетата", това е пропастна пещера на 5км югозападно от с.Добростан и на 600м западно от хижа Марциганица на десния бряг на река Сушица в местността Гогова падина. До пещерата се стига от х.Марциганица за около 20-30 мин. Пътеката е добре маркирана и тръгва от самата хижа.
Пещерата е кръстена на името на турчин, който е бил хвърлен в нея заради това, че помагал на местни българи по време на турското робство. А според друга легенда някога в пещерата е бил хвърлен жестокия турски бей Ахмет ага.
Проучвана за първи път през 1963г. Съвременна карта е правена по време на РПЕкспедиция през 1975г от П.Трантеев, В.Стоицев и Ал.Леонидов. Благоустроявана за туристически посещения от Туристически дружество "Безово" - Асеновград през 1990г, но сега е разбита с остатъци от осветителни тела, метални стълби, бетонни пътеки и различни строителни материали. В момента достъпът е свободен. Над входа на пещерата има изградена малка къща, която сега е полуразрушена и влизането в пещерата става през един от прозорците й. Старият вход на пещерата е запазен, но е затворен с решетка. Входният отвес е 9.5м, сега там има стълбa, стигащa до дъното.
Образувана е в долно-средно рифейски мрамори.
Пещерата е малка и пропастна, но е известна с изключително красивите си бели образувания.
На входа има решетка 1х1м. Отвеса на входната пропаст от 12м се екипира най-лесно със стълба, закачена на ключалката на решетката (сега се слиза по стълба). Малък отвор с размери 60х70 см и дължина 7м води отвесно в единствената голяма зала на дъното с югозападно развитие, която има максимални размери дължина 20м, ширина 11м и височина 4м. Голяма част от нея е заета предимно от сталагмити и сталактони (дебели колони). Някои имат зеленикава покривка от водорасли и мъхове. Има струпване на големи гравитационни блокове в центъра на югозападната част на залата. Между образуванията са разположени синтрови езера, в някои от които има пещерни бисери. Пещерата няма странични разклонения, но има красиви пещерни образувания, впечатляващи със своите форми сталактити, сталагмити и сталактони.
Входа е затворен с решетка.

ip: 213.167.15.*

kia21.11.07
Ахметьова дупка
Мисля,че точно липсата на осветление до голяма степен я запазва от съсипване.За ентусиастите-пещерата е обезопасена напълно,носете си само подходящо осветление и внимавайте при влизането,стълбата е почти вертикална и е мокра.Заслужава си да я видите,снимките на Р.Радева би трябвало да ви убедят.

ip: 87.126.58.*

Р.Радева - нерегистриран01.08.05
Ахметьова дупка
Когато е правено описанието на пещерата вероятно е била още по-красива отколкото е в момента ,защото вандалските прояви са спомогнали много за унищожаване красотата на образуванията.Пещерата е много лесно достъпна поради близостта до хижа "Марциганица и най-вече металната стълба на входа и не се налага да се ползват въжета. Единствено липсата на светлина е пречка да се оцени изящността на всяко едно / оцеляло / образувание.

ip: 84.54.187.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.