Caves :: Пещерите в България :: Информация за Партизанска дупка

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Партизанска дупка

БФСп N: 1340
Населено място: с.Борино, общ. Борино, Смолянска област
Обща дължина: 206
Денивелация: 76
Дълбочина минус: -76
Изкачване плюс: 0
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

ceco - Цветан Остромски 01.03.2010
Местонахождение и достъп:
Намира се на стръмен горист склон на левия географски бряг на р. Кастраклийска (Кастракли дере), срещу (на изток от) х. Орфей, на около 200 м. по-високо. Изходен пункт е х. Орфей, достъпна с кола от с. Борино по 6 км. черен път (добре поддържан). От нея до входа се стига за половин час. Изкачването започва от пътя точно срещу чешмата на хижата по стръмен склон, обрасъл с рядка иглолистна гора и прорязан от успоредни плитки деренца. На нивото, на което деренцата свършват и наклона леко се увеличава се траверсира малко в дясно. Входът на пещерата е на изпъкнало билце с малки скалички (единствените наоколо) и представлява широк овален отвор с диаметър 2 – 3 м.

Описание и техническо описание:
Необходим инвентар: 2 въжета: 16, 50 м., 8-10 примки, 4-6 карабинера.

От входа започва първия отвес (-8 м., 16 м. въже) на тази пропастна пещера. В дясно на ръба на отвора има 3 солидни ствола, съвсем близо един до друг. На тях се прави дублиращо (с края на въжето), основно закрепване и едно прехвърляне на 3.5 м. по-надолу (с дълга примка) за преодоляване на ръба.

Дъното е просторна зала, покрита с блокаж и нападали дървета. Под отвеса, между наносния конус и тавана е проходимо и може да се слезе още малко, но задънва. От залата, заставайки с гръб към входа, напред и леко в дясно тръгва сравнително тясна хоризонтална диаклаза, на места с едри дендрити по стените. Накрая се разширява и раздвоява и след късо промушване (вдясно, между образувания) се излиза в малка заличка в началото на втория отвес – дупката в ляво (50 м. въже). Той представлява поредица от прагове и наклони, в по-голямата си част преодолими на класика, само в началото и в края има два рапела по 5 м.. Екипира се на естествени опори и 1 роолплъгов клин с планка (стар!) на последния праг.
Дублиращото закрепване се прави (с края на въжето) на продълговато скално ребро в ляво във входящата галерия, а основното – с примка в дясно на масивна скална колона. Примката се удължава за да се преодолее ръба на отвеса (прехвърляне). На 15 м по-надолу (след отвесния праг продължава като стръмен налкон в една посока), на завой в ляво се прави прехвърляне на халка на пода (примка). 5 м. по-надолу на масивна скална халка (вляво от удобна площадка) – ново прехвърляне с дълга примка. Следва 4 м. вертикална камина, наклонена тясна галерия, накрая широка блокажна галерия и праг -2 м. класика (общо към 15 м. денивелация от прехвърлянето). Тук е последния праг за въже (-5 м.) – Y-закрепване в ляво на планката и ръба на скалата (2 примки).

Излиза се в просторна стръмна зала, покрита с блокове, глина и сухо пещерно мляко. По стените и някои от блоковете има хубави коралити. Залата продължава в дясно стръмно надолу (слиза около 20 м.), накрая завършва с кален блокаж (в дясно) и влажно възходящо срутище (напред и малко в ляво).

Описанието е направено от Цветан Остромски на 01.01.2010 г. при тренировъчно-опознавателно проникване на група от ПК Искър (София).

Снимки: 12

Страници: 1 2 3 Следваща
На дъното
Калцитна украса
Rhinolophus hipposideros
Дендрити и коралити
Дендрити и коралити

 
Добавете своя снимка за Партизанска дупка
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

skichi - нерегистриран13.07.09
DA
to4no miasto molia?0878804314

ip: 93.123.109.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.