Caves :: Пещерите в България :: Информация за Балабанова дупка

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Балабанова дупка

БФСп N: 1162
Населено място: с.Комщица, общ. Годеч, Софийска област
Обща дължина: 4 800
Денивелация: 80
Дълбочина минус: -80
Изкачване плюс: 0
GPS координати: E 23° 02' 31.54", N 43° 08' 06.33" - Без датум
Източник: от архив - 2004-2005г., вероятен датум - Пулково.
GPS координати: E 23° 02' 31.19'', N 43° 08' 06.48''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

2 описания от потребители на сайта

Crazy Wolf - Dimitar Tonin 13.06.2010
jeleznijat - Todor Nikolov 10.06.2007

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 24

Страници: 1 2 3 4 5 Следваща
Ледена целувка
Ледени сталагмити
Ледени сталагмити
Заледеният втори вход
Двата входа зимно време

 
Добавете своя снимка за Балабанова дупка
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

skil - нерегистриран15.07.15
nai lesno se stiga prez s.Ginci na izlizane ot seloto ima cheren put vuv lqvo xvashtate po nego I karate samo napravo sled 6 do 7 kilometra shte vidite edna kushtichka ot kamani tq e za vodoxvashtaneto kazva se cherna sled neq na okolo 100 metra ima put vuv lqvo sliza prez gorata dotam sus kolite se stiga idealno nadolo ima oshte 1,200 metra xodite po tozi put I na edno mqsto se rasklonqva vie xvashtate na dqsno I vurvite samo po nego nabliudavate ot lqvata strana edin kamak na nego ima klon I kamani do nego ima edno durvo I na nego pishe balaban spuskate se nadolu 50 metra I peshterata e pred vas :) :) tova e verniat put;)

ip: 92.247.112.*

Ф.Стоянов - нерегистриран17.08.11
много красив район, с тези 2 невероятно готини пещери!

ip: 92.247.217.*

Захари Дечев - нерегистриран15.05.10
Балабановата дупка
Денивелация на пещерата не е мерена, предположението за 80м. не отчита наклона и разпределението на галериите. Реалната денивелация
е около или малко под 140 м. Грешно е да се тьрси врьзка с "Малката
Балабанова",защото когато "Голямата" e била пьлна с вода, в "Малката"
водни нива не са наблюдавани.В тази зона водите се движат от изток
на запад, но точни сведения няма.

ip: 85.11.184.*

жорето и приатели - нерегистриран16.02.09
кординати
E 23° 02' 25.19'', N 43° 08' 04.44''

ip: 88.203.157.*

жорето и приатели - нерегистриран16.02.09
балабамова
зна4и за кординатите на са верни да пада се на СИ от село комщтица.ако ваведете кординатите в google earth ще видите каде е показана да по4ти на то4ното място само 4е пе6терата е долу в наи ниското аз сам от този краи и я намерихме много трудно за около 1 седмица всеки ден ако ме питате не минаваите по патя от комщица заштото е много лош ние минахме но с хиляди мьки,пьтя през хижа малина е много по хубав мога да ви обясня по следния на4ин след като стигнете кантона за вода продалжете о6те на З докато не стигнете до едно голо място от ляво и дясно на патя

ip: 88.203.157.*

jeleznijat10.06.07
Как да я намерите.
Здравейте приятели. Радвам се че проявявате интерес към тази пещера. Аз на карти не вярвам въпреки че като гледам посоченото в случая горе долу отговаря на деиствителността.
Първо ще ви се представя и ще ви изложа малко история за Балабановата дупка. На практика те са две Голяма и малка Балабанова дупка входовете им са на около 300 - 400 метра една от друга. В техническо отношение малката е много по-трудна за проникване и не се препоръчва за неопитни и начинаещи пещерняци. До 1981г. Голямата Балабанова дупка се водеше с дължина около 300м. толкова бяха известните и и картирани части. В периода 1981-1985г. млади ентусиасти в пещерното дело от съществуващият по това време в София жк.Люлин пещерен клуб към т.д-во Средец в резултат на изследвания на въздушните течения температурния режим в пещерата които показват отклонения от очакваните стойности провеждат серия от експедиции в резултат на който откриват неизследвани до този момент части. През проведените около стотина а може би и повече прониквания са открити и картирани новите части на дупката които се измерват с километри и нареждат пещерата на трето място по дължина в България за тогаващната статистика. Искам тука да спомена няколко имена с големи заслуги за това: Васил Генчев технич ръководител. Марио Кършалев, Любомир Зайков, Йордан ,Кирил Стоянов, Жени Стоянова, Жанет Макаринополска, Мария Заркова, Йовка Косева, Радослава Фалджийска, Иван , естествено и други с имена и фамилии които съм позабравил като на Теди и Бобата например но направили не по-малко от другите за да можете да видите и всички вие места които да ви радват. За себеси нищо няма повече да кажа само ентусиаст като всички до тук изброени. Имащ много приятни спомени от онези години.
Та на въпроса как да намерите дупката. Трябва да тръгнете от с. Гинци по посока прохода Петрохан от село Комщица не захождайте защото е по трудно да се оправите. Около километър след края на селото и стотина пметра преди десен завои на пътя от лявата страна на шосето има отбивка която е черен път и води към пещерата. От там имате около 8-10 километра до бившата вече хижа Малина пътя води първо до нея. След това я подминавате и продължавате по черният път. Ще навлезе във вододайна зона и е възможно да отговаряте на въпроси на работещите по подръжката и но пък те и могат да ви упътят. Около 2-4 километра след хижата ще стигнете до типична построика на Водарски кантон която нама как да не забележите. Ако сте с кола тук трябва да я паркирате и да продължите пеша. Отбивката за пещерата е от дясната страна на черният път минаващ покрай кантона. Може би малко трудно ще я забележите защото това е пътя за с. Комщица който от десетилетия не се ползва и е доста запуснат но си е там точно срещу кантона. И като тръгнете по него гледаите да не го загубите от избуялата трева. По него ще вървите около 4-5 километра и се оглеждайте в края на това разстояние в дясно на една хубава полянка там като се отбиете 20-30 метра от пътя ще видите входа но Голямата Балабанова дупка, а 200-300 метра преди това има пътечка за Малката Балабанова. Сега може и да се водят една система официално защото са си такава. В края на старите части има срутеще което ако се разчисти 20-тина метра пещирите ще се свържат, преди години като налагахме картите това се виждаше много ясно а има и течение просто няма начин да е иначе.
Забележителности пещерата има много но но трябва да ви отбележа две. Първата е ледника веднага след входа Можете да го наблюдавате и ходите по него от м Октомври до м Април всяка година. За да посетите новите части бъдете в екип с опитни пещерняци посещавали дупката и знайте че ако сте с наднормено тегло това няма да ви се отдаде. Тук ще кажа нещо дето никъде го няма. Пещерата е една от най-красивите в българия но за да я видите като такава трябва да се потрудите и да не прониквате без алпииска екипировка. Ако успеете да стигнете до голямо срутище завърващо с блокаж върнете се и малко преди него в ляво има път през система от галерии които ще ви отведат до сифон който през най безводното време на годината е полусифон и може да бъде преминат без много усилия. Подходящото време за то са само два месеца в годината: Януари и февруари когато времето е студено и ако средните температури на времето отвън не са били отрицателни за по-кратко време от месец не си и помисляйте да го правите. Защото или ще се удавите или ще останете затворници на водата за неопределено време. След сифона има зал малко блокаж и следват най-старите и красиви части на пещерата. Просто като в приказка е и си струва да се види без дасе руши.
Та това е пожелавам успех на ентусиастите и не тръгваите неподготвени. Успех и внимателно в пещерите, ЖЕЛЕЗНИЯ.

ip: 85.14.47.*

jeleznijat10.06.07
Как да я намерите
Здравейте приятели, радвам се че проявявате интерес към тази пещера. Аз на карти не вярвам въпреки че като гледам какво е посочено веждам че горе долу отговаря на истината.

ip: 85.14.47.*

горския човек - нерегистриран12.12.05
х.Малина
Хижата е в ремонт и не става за отсядане.До нея обаче има хубав черен път застлан с чакъл,така че кола може да се качи до горе.

ip: 62.204.144.*

Дренката - нерегистриран12.12.05
Въпрос?
Всъщност има ли я още хижа Малина?

ip: 193.192.56.*

Джу - нерегистриран30.11.05
Само като допълнение искам да кажа, че ако се ходи зимата (както в описанието е казано до края на април) е добре да се вземе едно въженце за ледения водопад близо до входа. Иначе не знам как ще се издрапа с ботушите.

ip: 217.9.225.*

Мария Златкова29.08.05
За местоположението на дупката
Пещерата се намира СЗ от с.Гинци, Северно от с.Губеш и СИ от с.Комщица.

ip: 83.148.73.*

Владо Йончев - нерегистриран28.08.05
Балабановата
Посоката категорично е СИ. По мои изчисления азимутът е приблизително 30 градуса. Значи, ако ще се вманиачаваме на тема точност и приемем СИ за 45 градуса, би трябвало да кажем, че Балабановата отстои от село Комщица на север-североизток. Всъщност впродължение на около 4,5 км се върви в почти чист север с пренебрежимо малко отклонение на изток. Последните 2 километра са чист изток, като дори последните няколкостотин метра може да са лек югоизток.
Това как да - има нещо по-важно - Пътят от Гинци за хижа Малина е направен наново и е абсолютно идеален. Всякаква кола може да се качи.

ip: 212.50.13.*

К. Стоичков - нерегистриран25.08.05
Балабанката.
Според мен и СИ от селото. Хижа Малина в каква посока е????? Извадете една карта и решете този безмислен спор.

ip: 85.11.151.*

Хинко - нерегистриран25.08.05
Къде е дупката?????
Драги приятели, сега вече я оплескахме!!!
По описанията от Джеси дупката е на ЮИ от селото, Владо Йончев твърди, че е на СИ, а тази вечер Мария Златкова се кълне, че е на СЗ!!! Остана свободна само посоката ЮЗ!!! За разстоянието от селото няма спор!
Моля, разберете се кой какъв компас използува, за да затворим напълно кръга около селото и го обявим "за вредна зона"!!!

ip: 82.103.77.*

К. Стоичков. - нерегистриран25.08.05
"Балабанова дупка"
Пещерата се намира СИ от с.Комщица.

ip: 82.146.26.*

>> Следваща страница коментари и разкази >>

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 4 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.