Caves :: Пещерите в България :: Информация за Ластовица

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Ластовица

БФСп N: 0488
Населено място: с.Гложене, общ. Тетевен, Ловешка област
Обща дължина: 320
Денивелация: 35
Дълбочина минус: -20
Изкачване плюс: 15
GPS координати: E 24° 10' 44.04", N 43° 01' 44.04" - Без датум
Източник: от архив - 2004-2005г., вероятен датум - Пулково.
GPS координати: E 24° 10' 44.04'', N 43° 01' 44.04''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

iontchev - Владимир Йончев 12.12.2010

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 125

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 24 25 Следваща
карта
Теснотия ... до шия!
Богата украса
Рехава колония
Медузите

 
Добавете своя снимка за Ластовица
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Urban - нерегистриран30.09.15
Координати на пещера Лястовица
Не знам защо толкова трудно излиза намирането на пещера Лястовица, при положение, че е обозначена много точно на стара българска карта. В постовете не става ясно реално къде е пещерата, затова нека се доверим на класиката, хартиена карта..

ip: 213.145.99.*

Емо - нерегистриран16.12.10
Намерихме (2003 г.) на едно място отвес от около 20 метра, след което продължава но се изисква разбиване с техника. Никой не беше слизал... Очевидно има долен етаж по който е възможно да тече река.
Също така се качихме по всички възможни комини.
Т.е. денивелацията на пещерата е -20, +15 метра.
Работата продължава. това са думи на Наско ,които ги пействам.

ако наистина има вероятност да тече река в лястовицата моето предполо-
жение е,че тази река може да идва от драганчовица. когато се заслушаш
в драганчовица се чува бучене на подземна река дълбоко под скалите.
драганчовица и лястовицата са близо и може тази река да ги свързва.
а може да се окаже,че са в една супер система. така мисли Емо пещерняка без тапия.

ip: 85.130.54.*

iontchev12.12.10
Местоположение
След като вчера за втори път търсих цял ден пещерата, ще се опитам да напиша ясно и подробно указание как се стига до нея.
От магистрала Хемус се отколоняваме към Ябланица, оттам към Тетевен. Пътят се вие между хълмове. На 3 км преди с. Гложене навлиза в долината на река Вит и за пръв път става прав и равен. Почти веднага вляво е отколонението за махала Лозето. Пътят е лош, черен, тръгва почти обратно на посоката на движение - т.е. почти връща натам, откъдето идваме. Точно на отклонението има асфалтирано уширение вдясно. Т.е. - в момента, в който стигнете уширение вдясно - спрете, направете почти обратен завой и тръгнете по черния път. Как да разберете, че сте изпуснали отклонението - малко след него пак вляво има асфалтирано отклонение за сметището. Ако стигнете до него трябва да се върнете.
Та поемате по черния път. Много скоро в началото на хълма има разклон. Левият път е грешен. Прави се десен завой, а скоро след него верният път започва да се изкачва с неголям наклон по склона. В зависимост от сезона има и още по-десен път към реката - и той не ни трябва, нужно ни е да намерем малко височина по хълма. Пътят е тесен, каменист, с доста драки отстрани. Моят джип го минава лесно, кола незнам, според мен - не. След не повече от километър виждаме първите къщи и първото удобно място за паркиране. Постройките са 4 или 5, изглеждат изоставени. Отваряме дървената ограда и минаваме зад тях през дворовете им. Виждаме голяма наклонена поляна. Тръгваме нагоре по дясната й страна. По средата се отваря хубава, добре личаща пътека. Наблягам на това - добра пътека, защото има поне още 5-6 малки пътечки. Тръгваме по хубавата пътека, която е леко възходяща. След десетина минути излизаме на голяма, чиста, наклонена поляна. Обикновено тук се прави грешката. Пещерата НЕ е тук. Пресичаме тази поляна по най-ниската й част (пътеката не личи), за да влезем отново в гората по продължението на пътеката, по която сме вървели досега. След няколко минути излизаме на друга поляна - тя е по-голяма, по-равна, но по-обрасла. Хубав ориентир е, че тук за пръв път виждаме къщите на отсрещната (втората) махала. Завиваме наляво и вървим нагоре по границата межди поляната и гората. В горния ляв ъгъл на поляната е пътеката за пещерата, която личи добре. Самата пещера е 20-30 метра нагоре по нея, в началото на гората.
Пробвах и двата GPS координати - очевидно моят джипиес е настроен по друг датум и няма нищо общо с тях, разликата е близо километър.

ip: 212.50.6.*

Кирил Левтеров - нерегистриран31.03.06
Координати на входа
Водейки се по описаните в началото на страницата координати на входа, открихме, че се касаят за една малка къщичка кацнала на китна полянка. След много издирване и питане намерихме и пещерата - на 300 метра СЗ от къщата. Предполагам, че тази разлика в данните идва или от голямата грешка, която бе изкуствено въведена в показанията на уредите до преди 5-6 години, или е нарочно сложена в сайта с цел да не се популяризира прекалено тази тъй прекрасна откъм образувания пещера. Ако е второто (превантивна цел) - няма да помествам тук по-точните координати. Ако е първата причина, бих ги написал с удоволствие.

ip: 213.145.106.*

Hacko - нерегистриран29.10.05
Отвеса
Здрасти пак,
Намира се зад едни драперий отляво на галерията преди тесняка. Има 2 дупки по които може да се мине. Определено става дума за връзка между етажи на пещерата като гледам пукнатината която слиза надолу и големината/дълбочината. Бях учуден че сме първите хора които слизаме там - защото си личеше.

Не го бъркай това място с едно слизане отляво в един блокаж, където има хеликтити - това е друго и пак го няма на картата.

Иначе за ръчкане... какво да ти кажа - знаеш... в тази пещера никой да не види този отвес... Просто има различни хора с различен опит и с различен късмет. Хубавото е че всички се наслаждаваме на пещерите и техните красоти.
За работа там ... трябва според мен машинка - има вертикално стеснение надолу от основна скала - по отвесчето надолу се преодолява едно подобно...

Днес бях наблизо в района... май намерихме нещо доста интересно като нов обект но на нащия сайт ще пиша подробно...

Поздрави!

ip: 85.91.150.*

Хинко - нерегистриран28.10.05
Отвес в Ластовица?!
Къде, бе, Наско? След якото "ръчкане на "Планинец" 1967г и "Академик" ровихме през 1968г много яко, "прислушахме" всички ями преди тесняка (той вече не е проблем и за Големия Гога), дори пускахме да се завира едно 2 годишно дете в една отврат хоризонтална цепка, за да търсим някакво продължение, но уви! Аз лично бях миналата година по Великден там, но не видях скорошни следи от копане!
Ако търсиш народ за хамалие, дай идея кога?! Нямам претенции за първооткривателство!

ip: 82.103.77.*

Наско - Клуб Екстрем - нерегистриран28.10.05
Нови Части
Намерихме (2003 г.) на едно място отвес от около 20 метра, след което продължава но се изисква разбиване с техника. Никой не беше слизал... Очевидно има долен етаж по който е възможно да тече река.
Също така се качихме по всички възможни комини.
Т.е. денивелацията на пещерата е -20, +15 метра.
Работата продължава.

ip: 85.91.150.*

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 5 милисекунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.