Caves :: Пещерите в България :: Информация за Ягодинска пещера

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Списък пещери | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Ягодинска пещера

БФСп N: 0412
Населено място: с.Ягодина, общ. Борино, Смолянска област
Обща дължина: 8 501
Денивелация: 36
Дълбочина минус: -36
Изкачване плюс: 0
Достъп:Пещерата е с охраняван достъп!
GPS координати: E 24° 19' 30.06", N 41° 37' 27.99" - Без датум
Източник: от архив - 2004-2005г., вероятен датум - Пулково.
GPS координати: E 24° 19' 30.06'', N 41° 37' 27.99''
Координатът няма източник. Координатите без източник може да съдържат умишлена грешка.
О П И С А Н И Е
Сайтът вече действа на принципа на отворена енциклопедия. Всеки от вас може да добави описания след регистрация.

Моля, регистрирайте се.

1 описание от потребител на сайта

dzver - Веселин Николов 17.04.2007
Източник: Иво Скакалев, водач
Ягодинската се намира в непосредствена близост до Ягодина. Дълга е 10.5 км и е разположена на три етажа, от които само най-ниският трети е електрифициран — за туристите в него е изградена 1100-метрова пътека, чрез прокопаване на изкуствени вход и изход.

Благоустроеният етаж има постоянна температура 6°C, влажността варира около 91%. Пещерата е изключително богата на пещерни образувания, повечето от които могат да се видят и на благоустроения етаж.

Според местния пещерен клуб, изследваната дължина на Ягодинска пещера е 10500 метра към момента, едва 8500 по данни на БФСП.

Работи постоянно, работното време е до 16 часа. Пътят е ремонтиран към 2006 година. За паркиране може да подминете пещерата. Организират се посещения с водач и в неблагоустроената част, за което е необходима предварителна заявка и група.

Тази пещера има и описание, останало от стария сайт, но то не е достъпно за вас.

Снимки: 191

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 38 39 Следваща
Trigradski karst_shema
карта
зала 1-во ниво
1-во ниво
залата с перлите

 
Добавете своя снимка за Ягодинска пещера
 

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

dzver30.05.11
Не, не съм бил на 13.5.11, не съм ходил там от няколко години и скоро няма да ида пак. Ходих може би 2007 и 2002 г. Тогава в пещерата работеха може би към 3-ма души, един побелял чичка с мустаци, една мацка и мисля още един.

До колкото помня, чичката с мустаците ни разходи, след което събра таксата преди излизане от пещерата. 2002 година същият чичка ни изгони, след като бяхме ходили цял ден пеш, за да стигнем до Ягодина, с аргумента, че пещерата няма да работи, понеже по-рано през деня не е имало ток.

Ако нещата са се променили към добро - хубаво. Очакваме положителни отзиви - сега е сезона и доста хора ще минат и ще споделят.

ip: 78.90.87.*

Сергей Генчев - нерегистриран26.05.11
За пореден път се оказа че само единствен сте вие посетител от България,посетил Ягодинска пещера който не му е бил даден билет.Сега ще ви задам няколко въпроса на които ще ви помоля да отговорите правилно.
В деня на 13.05.2011г. вие сте посетили пещерата.В колко часа влязохте в пещерата?Колко човека беше групата с която влязохте?Кой екскурзовод ви води в пещерата?Кой ви таксува и не ви даде билет?
Искам да ви информирам че, персонала на Ягодинска пещера е от 7 души.Като всеки един от тях носи информационна табела на гардите си (бадж) на която е исписано организацията която стопанисва обекта,името на екскурзовода и неговата снимка.
Чакам отговор за да разбера на въпросния ден дали сте вие били на пещерата.

ip: 93.123.109.*

Красен-Варна - нерегистриран24.05.11
Ягодинска пещера
Няколкократно нашата група от 21 човека сме посещавали тази уникална пещера! Винаги сме получавали билети, както на туристическия маршрут, така и на Пещерното жилище.Нашето мнение е, че на тази пещера се водят най-хубавите беседи и е най- добре организираната в България. Благодарим на целия екип на пещерата за научната информация и нека продължава в същия дух!

ip: 93.123.109.*

stan21.05.11
първо пише,че туристическото трасе е 1100м. после 1600 м. а след това 2км?????? кое е вярно - и колко е дължината - какви са тези 10км?

ip: 89.215.110.*

dzver13.05.11
Не знам. Ако някой посетител тук някога е получавал билет от Ягодинската пещера, моля да пише.

ip: 78.90.87.*

ТД"Родопея" - нерегистриран11.05.11
отговор на г-н Тодор
Отговор на Г-н Тодор
Не знаем от къде ползвате информация, но говорите пълни глупости!За вход на пещерата всеки получава билет.За приходите и разходите се води счетоводна дейност. Всяка година се провежда отчетно събрание на дружеството с обява в държавен вестник, на което се дава подробен отчет на дейността на сдружението. Годишно се изпраща в Министерство на Правосъдието, БТС и НАП подробен ДОКЛАД и ФИНАНСОВ отчет за извършената дейност. Същите органи извършват и внезапни проверки. Така, че не си мислете, че няма кой да ни контролира. Да не би да е случаен факта, че отскоро ни предоставиха за стопанисване и пещерата "Дяволско гърло" ТД"Родопея" се е доказало и продължава да се доказва като добър и отговорен стопанин. А що се отнася за сергиите , сте прав.

ip: 93.123.109.*

тодор - нерегистриран23.03.11
ягодинаска пещера
здравейте.
Става въпрос за печалбата от пещерата къде отива и кой води контрол?
Ами никой не води контрол там е едно голямо ООД всичко е пълна измама парите се прибират от един двама души от ДТ"Родопея" а ако се стигне до проверка показват фалшиви фактури и документи за разходи.
В цялата работа държавата е няма никъде все едно това не е природно богатство на нашата страна а е за лично ползване на определен кръг хора за тяхна облага и бързо забогатяване. Това се отнася и за продавачите по сергиите до входа на пещерата никой от тях не издава касови бележки с което се прави чиста печалба без данъци.Също така са и големи измамници и лъжци всичко това което обясняват са пълни глупости а и цените са ненормално високи.

ip: 94.156.166.*

Сергей Генчев - нерегистриран26.02.11
Съгласен съм с това,че бяха изградени стълбищата и парапети ,но със средства дарени от Английското посолство в размер на 100 000лв.а приходите от входна такса наистина са отишли в някои общинарски джобове от гр. Девин.А що се отнася за осветлението на Дяволско гърло съм го изработил аз преди 23год. Миналата година ,когато ТД"Родопея"прие пещерата за временно стопанисване осветлението беше в окаяно състояние,за което имам снимков материал,като имаше оголени кабели без кабелни кутии,а по тях протича 220 волта ,а там минават хора и може да се случи най-страшното.Сегашното осветление,изработено миналата година от ТД:Родопея"е по европейски стандарт и това е осъществено от приходите от билети за 2010 год. на Дяволско гърло.

ip: 93.123.109.*

dzver25.02.11
Част от парапетите и стълбата за излизане бяха подменени. Осветлението поне е поддържано.

От къде са дошли парите - не знам, но знам къде отиват парите, за които няма издаден билет - в джоба на продавача.

ip: 78.90.87.*

Сергей Генчев - нерегистриран24.02.11
Г-н Дзвер,искам да ми опишете всички дейности, които са извършени в пещерата Дяволско гърло с цел нейното благоустрояване в периода 2002-2007год.като за целта са използувани средства от приход-входна такса Дяволско гърло.Питам ви защото аз съм обстойно запознат с извършеното в тази пещера от 1979 до 2011г.;):)

С поздрав Сергей

ip: 93.123.109.*

dzver20.02.11
Сергей, това са пълни глупости.

1. Между 2002 и 2007, някъде по средата, благоустрояването на Дяволското гърло беше изцяло обновено. Даже мисля, че може да се види на снимките тук.

2. Проблемите с билетите са тясно свързани със стопаните на Ягодинската пещера. Прочети коментарите.

ip: 78.90.87.*

Сергей Генчев - нерегистриран16.02.11
Драги посетители и любители на природата, искаме да ви дадем малко светлина за стопанисването на пещерите, че дяволското гърло не е била затваряна през 2010г. дори и за един ден, а беше предоставена за временно стопанисване на ТД "Родопея" - с. Ягодина, което стопанисва и Ягодинска пещера. Средствата, които се сабират от такса вход, моментално бяха вложени в обекта за осветление, като ви оверявам, че в порядъка на 12-те години стопанисвана от община Девин не е вловен нито един лев. Средствата сабирани от входна такса от община Девин са били влагани за издръжка на общинска дейност, но не и за развитие на туризма. Много моля тези които посещават двата обекта и не им се дават билети за вход, да реагират моментално. Има книга за мнения и препоръки за да бъде фиксирано веднага нарушението. Пещерите са изключително държавна собственост и са отдадени за стопанисване на БТС, който води социален туризъм в цялата страна,а от там БТС ги отдава на туристически дружества, техни членове. Следното което трябва да се знае за стопанисването на тези обекти, че държавата не подпомага с нито един лев, а издръжката изцяло е от входните такси. ТД "Родопея" всяка година дава документален отчет на министерство на правосъдието за приходи и разходи. Излишните средства, които се реализират като печалба се влагат за изграждане на туристически маршрути и тяхната подръжка, изграждат се чешми, субсидират се празниците на двете села и още много други неща свързани с туризма.

ip: 93.123.109.*

ивелина - нерегистриран22.08.10
феноменално
връщам се от там от българия по красива няма.

ip: 87.126.7.*

Петков - нерегистриран27.07.10
Ягодинската пещера
Аз също не получих билет за вход тази година!!!Редно е наистина да се издава касова бележка или билет. 5 лева не са малко пари. Посещенията са големи,не може да има ценоразпис с услуги а да не получиш документ за това, което си платил.
Иначе Ягодинската пещера наистина е уникална! Всяка година ходим там.
Няма как да се следи кой влиза, кой излиза и какво се дава и издава. Да са живи и здрави :) Пещерата е нещо неописуемо

ip: 95.43.240.*

Емо - нерегистриран26.07.10
Лили аз мисля,че тези които държат пещерите предварително са си платили патентен данък.Което означава,че колкото изкарат си е за тях и не са
длъжни да дават билетчета,защото не са длъжни да се отчитат на никой
след като са си платили патентния данък.Ако не е така някой да даде
светлина по въпроса.

ip: 85.130.33.*

<< Предна страница << >> Следваща страница коментари и разкази >>

Добавете каквото искате, но моля ви - спазвайте добър тон! Ако обичате, ползвайте кирилица!
Тема:
Автор:

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.13 секунди, изпълнени 7 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.