Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Мария Златкова - Камбанките14.07.05
ЛОША НОВИНА
Вчера на Реп.експедиция "Мугла-2005" е извадено тялото на пещерняка Венци Стоянов от Русе(31год.). Той е загинал преде три дни, падайки от 18м.височина. В информацията, която прочетох по Интернет, не пише в коя пропаст е станало, но аз предполагам, че това е "Камбанките", защото експедицията е специално организирана за да се работи в тази пропаст. Все още не зная дали тази информация е вярна!12ч. на 14.07.2005г.

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова - Барки 1414.07.05
поправка
Едва сега виждам това СТАРО ОПИСАНИЕ, което е приложено в страницата на Барките 14.Не е ясно кой е неговия автор, но в него има голяма част от моето първо описание, предадено в БФПД, заедно с картата през 83г. Лошото е, че то вече е променено на места, има изпуснати пасажи и допълнени неверни данни! Например не е вярна информацията, за първите пещерняци, достигнали дъното. Ето каква е истината по този въпрос, макар че аз не смятам за важно това, кой пръв е стигнал дъното. Има много по-важни неща в трудното изследване и документиране на пещерите.
От 5 до 8 ноември 83г. организирахме голяма клубна експедиция, специално за да се достигне дъното на Барките 14.Бяхме повече от 40 пещерняци, като имаше и от др.клубове в страната, а и чужденци.Беше дошъл да участва и председателя на БФПД - П.Берон. В първата група за атакуване на дъното бяхме шестима: О.Стоянов, М.Стоянов, Цв.Остромски, Ю.Градинарски, Я.Божинов и аз. Ние влязохме в пещерата на 5.ХІ. в 19ч.вечерта, а излязохме в 10ч. на 6.ХІ. сутринта, но в колко часа сме били на дъното не сме засекли. Само след 50м. от там до където бяхме стигнали на предишното ни влизане се оказа сифона на дъното. Кой от нас шестимата пръв е слязъл на сифона също не сме запомнили, но със сигурност аз бях последна, защото картирах навите метри и вървях след останалите.Те ме изчакаха да довърша картата, хапнахме малко и тръгнахме нагоре заедно, като разекипирахме и изнесохме всичкия багаж до отвеса с "Дълбокото езеро". От там го пое втората група и т.н., няма да разказвам за цялата експедиция.
На предишното ни проникване, през октомври 83г.ние действително сме били съвсем близко до дъното, но не можахме да слезнем последния отвес. Тогава бяхме четирима: ние с Жоро Марков картирахме, а Верка Шекерджиева и Оги Стоянов бяха прониквачна група пред нас.Двете групи се събрахме на предпоследния отвес и понеже нямахме повече стълби, си тръгнахме нагоре заедно. Наистина тогава бяхме много близо до дъното, но го достигнахме едва на следващото проникване, както ви описах по-горе.
Предлагам ви да махнете старото описание, понеже е непълно и неточно!

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова - Бисерна13.07.05
поправка
Първата карта, която е качена тук е на благоустроената пещера "Зандана",гр.Шумен. Тя също се казва и "Бисерна".Трябва да се премести там.

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова - Духлата13.07.05
До авторите на този сайт
Мисля, че е време да ви поздравя за добрата идея и за доброто и реализиране!С една дума - бравос! Така има надежда да се събере всичко за пещерите на България на едно място и да се ползува от всички. Ние - българските пещерняци сме събрали данни и сме документирали над 4500 наши пещери. Тази информация сме предали безвъзмездно в БФСп за да се ползува от всички пещерняци, учени от различни области, за водоснабдяване на карстовите райони и др.подобни дейности.Единственото условие, което поставяме на ползващите нашата информация е: ПАЗЕТЕ БЪЛГАРСКИТЕ ПЕЩЕРИ!

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова - Беляр13.07.05
Защо не предавам вече карти на пещери в БФСП-заключение
През 90-те години от БФСп започнаха да се издават книжки за различни пещерни райони, с карти и описания на пещерите. Така през 97г. излезе от печат ”Най-дълбоките пропасти във Врачански балкан” от Тр.Даалиев и Ал.Бендерев. В нея липсват авторите на представените карти, както и на описанията. Така незапознатия читател остава с впечатлението, че авторите на книжката са и автори на публикуваните материали.
През 2002г. излезе от печат „Стрешеро – Врачански балкан” от Здравко Илиев и Пламен Петков. В нея липсват авторите на картите и описанията на най-големите пещери в района: Леденика, Барките 14, Беляр и др. Така незапознатия читател добива впечатлението, че авторите на книжката са и автори на публикуваните материали.
АВТОРИ НА КАРТИТЕ И ОПИСАНИЯТА НА ПЕЩЕРИТЕ СА ГЛАВНИТЕ КАРТИРОВАЧИ, ЗАПИСАНИ В ТАБЛИЦАТА НА ПРЕДАДЕНИТЕ В ГК на БФСп КАРТИ.
Използването на Картотеката от тези, на които е поверена да я стопанисват по този недобросъвестен начин, както и с др.комерчески цели е третата и основна причина да не предавам вече карти на пещери в БФСп!

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова - Стотака12.07.05
Защо не предавам вече карти на пещери-продължение
Друг, често срещан случай е да си предадеш картата в ГК на БФСп и след време да установиш, че друг я е правил, например Здравеца!
Пропастта "Стотака",мах.Брязово беше известна отдавна до дълбочина -65м.През юли,93г. отидохме да я проверим и да направим нова карта, както и да работим по др. дупки в района. В "Стотака" работиха Вера Колева и Андро Дражев, които разбиха един тесняк, малко преди дъното и продължиха пропастта значително. Те слязоха на подземна река, по която проникнаха 200м. На следващия ден пропастта картираха две групи - привходните части правиха Андро и Зд.Илиев, а новооткритите части работиха Верка и Д.Ангелов (Братока).Групата на Братока картира по-голямата част на пропастта. Сега, както виждате техните имена не фигурират вече в картировачите на дупката!
Както сте забелязали по качените в сайта дупки, картирани от мен и аз имам същите проблеми! Това е още една причина да не предавам вече карти на пещери!

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова - Голямата Митровска11.07.05
Защо не предавам вече карти на пещери в БФСП
От 20 до 26.09.1982г. имаше Реп.експедиция в района на с.Белимел, на която участвах.Още първия ден ни изпратиха да картираме Голямата и Малката Митровски пещери. В групата бяхме:Лидка от "Искър",Мишо от Михайловград,Георги от Варна и аз от СПК"Академик".Картирахме Голямата Митровска, като правихме и измерване на температури на въздуха, събирахме и пещерна фауна.Малката Митровска ни се видя много малка и не я картирахме.Още същата вечер си предадохме картата и описанието на ръководството на експедицията.
Както се вижда от страницата на пещерата от нашата карта вече няма и следа. Чудя се защо изобщо са ни пращали да я картираме, когато тя отдавна е била картирана от П.Трантеев? Или това е пак поредната "загубена" карта в БФПД? Явно 1990г. пещерата не е имала никаква карта в Главната картотека и се е наложило Венци да я прави отново! И всичкия този труд заради лошото стопанисване на Картотеката! И за съжаление това не е единичен случай,а много пещери се прекартират по пет и повече пъти, например тези от Г.Черепиш, при с.Карлуково и др.
Тази е една от причините да не предавам вече(от 95г.)карти на пещери в БФСП!

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова - Дупката в Мъглища11.07.05
пояснение
Дупката се намира на около три км.от гр.Мадан, като най-близко е мах.Мъглища в местността Дупката. Тя е в дъното на голяма сляпа долина, понорна. Заедно с картата съм предала и описание в БФПД.

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова - Тизоин05.07.05
допълнение
През 1985г. от 4 до 10 август беше проведена Републиканска експедиция в района, на която участвах. По поръка на ръководството на експедицията направихме измерване на дълбочината на п."Тизоин", с хидронивелир. По неговите данни тя е -291м. Измерването проведохме с Марияна Петрова от Сливен. Резултатите са отчетени на ръководството на експедицията.

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова - Ел Сагуаро05.07.05
допълнение
От 4 до 10 август 1985г. в района беше проведена Републиканска еспедиция, на която участвах. По време на експедицията направихме измерване на дълбочината на п."Ел Сагуаро" с хидронивелир. По неговите данни тя е с дълбочина -99,05м. Измерването проведохме с М.Петрова от Сливен. Резултатите от измерването са предадени на ръководството на експедицията, по чиято поръка то беше направено.

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова - Врелото04.07.05
Описание на пещерата
Пещера”Врелото”,с.Боснек,Пернишко – история на проучването и описание на пещерата.
Мария Златкова – СПК”Академик”,София,1981г.
Пещерата”Врелото” е открита чрез разкопаване на една пукнатина, в близост до извора. Предишни години сме правили опити да проникнем през сифона на извора, но от там се оказа невъзможно. През 1980г. започнахме разкопаване в дълбочина на една цепнатина с триъгълен профил, като се надявахме тя да се разширява надолу достатъчно, за да можем да се проврем зад изворния сифон. Изкопът беше започнат от пещерняци от гр.Перник, водени от Райко................В работата се включихме и ние от „Академик”,София. Изкопчиите бяха М. и Е.Стоянови, О.Стоянов, В.Попов, Ф.Филипов,П.Съйнов, В.Ошанов, Д.Попов,М.Златкова и др. Надеждите ни да попаднем зад сифона на извора „Врелото” се оправдаха и на 15.11.80г. след поредното копане с Емо и Марио най-после влязохме в мечтаната пещера.
Изследването на пещерата беше съпроводено от редица трудности. На първо място това беше лошата ни екипировка по онова време за такава сериозна, водна пещера. На второ място това беше официалната забрана да се работи в района и в пещерата, заради вододайната зона, в която попада. Въпреки трудностите успяхме да направим десетина прониквания.
След тесните, прокопани 7м. се излиза в наводнена диаклаза. Все пак има 1-2м. над водата. Реката е с голям дебит, но течението в началото е спокойно, дълбочината е над 2м. След два завоя чуваме шума на водопад. Оказва се само малко прагче +3м. Веднага след него излизаме пред сифон и добре, че има тясна горна галерия в дясно, по която успешно го подминаваме. Скачаме в дълбокото езеро,което се е образувало при началото на сифона. До тук са около 100м.
Напред течението на реката става по-стръмно и след два остри завоя излизаме в широка и висока до 10м. наклонена диаклаза. Вече газим по реката до колене, а на места и по-дълбоко. Нападали големи блокове ни препречват пътя и се налага да ги преодоляваме катерейки се над тях. Напред галерията става все по-внушителна и все по-богата на вторични образувания. Прехласнати от красотата на пещерата ние неусетно изминаваме 800м. и отново сифон. Вижда се ,че има два пръста въздух над водата и Емо опитва да го премине. Скоро ни се обажда, че е оттатък сифона в зала и ние го последваме. След още 50м. уви сме пред нов сифон. Този е огромен и явно много дълбок. Тръгваме обратно. Изследваме пътем няколко разклонения. На 250м. назад виждаме големи обеми във височина, всред огромен блокаж. Изкачваме се на около 20-25м. над реката, но път към сифона няма. Нагоре обаче се вижда, че блокажа продължава. Оставаме го за следващо проникване и бързаме към изхода, защото там ни чакат и други желаещи да влязат, за да им дадем хидрокостюмите. Следващата група са Петко, Владо и Тамарка. Просто нямаме повече хидрокостюми, иначе желаещите бяха доста.
Още на следващата неделя (23.11.80.) отиваме да атакуваме сифона до който сме проникнали. Е.Стоянов и П.Патев, които са леководолази се гмуркат в сифона с леководолазна техника, помага им Я.Божинов. Ние с П.Съйнов, Г.Марков, М.Стоянов и Валя........... започваме картировката на два екипа. Сифона се оказва много труден за минаване – дълбок, много широк и се размътва от глината по дъното. Отказахме се от преминаването му, като остана да се търси път отгоре -някъде през блокажите.
През следващите години почти нелегално успяхме да направим още няколко прониквания, за да довършим картата на тези части- 920м.дължина. Започнахме и изследването на горните етажи, с цел да намерим обходен път и да излезем след сифона. Едва през 1990г. пещерняци от ПК”Екстрем”, водени от Ат.Русев откриха пътя през един кумин в сложния хаос на огромния блокаж, който представляват горните етажи на „Врелото”. Те продължиха след това изследването на пещерата. Сега тя вече е с дължина 5200м.,и се надявам скоро да видим и картата на новите части.
През май 1981г. проведохме експеримент за да установим от къде събира води пещерата „Врелото”. Пуснахме флуоресцеин в реката на пещерата „Чучулян”, на дълбочина -53м. под р.Струма. Той се появи на из.Врелото след 36часа. Този резултат ни показа, че основният водоизточник на „Врелото” е река Струма и то още горе, на голямото губилище, след ч.Джераница. Това е един значителен подземен път, който по права линия е около 4,5км. Желая успех на бъдещите изследователи на Боснешкия карстов район, където има още много неразгадани тайни и неизследвани километри подземни галерии!

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова - Водната пещера01.07.05
пояснение
Пещерата"Водната" и Пещерата"Живата вода", доколкото виждам са една и съща дупка. Трябва да остане само едната - напр."Живата вода".

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова - Голямата темнота30.06.05
Описание на пещерата
„Голямата темнота”- описание на пещерата
Мария Златкова,1994г.
Пещерата „Голямата темнота” е отворена през януари 1994г. след разкопаване на входните 30м., в продължение на 1 година. Изследването и картировката продължиха до края на 95г. Освен картировачите в откриването и изследването на пещерата участваха и пещерняците: Вера и Пешко Колеви,Д.Паунов, Д.Узунов,А.Дражев и др. Входът на пещерата не е в дъното на въртопа „Ямката”, а на склона му, на +6м. Първите 30м. са тесни, защото са изцяло разчистени от нас. Следва малка заличка, в която се появява поточето и малко след това има разклон. Пътя продължава в ляво и надолу през серия от тесняци, наречени „А4”. Горе остават още 50м. галерии, завършващи в зала с блокаж.
След тесняка „А4” има праг -5м. и започва стръмно провиране надолу през блокажа докато се слезе пак на потока. Тук той е увеличил дебита си двойно. Надолу галерията е широка и удобна за проникване. На места има горни нива, по които се минава. На около 120м. има само едно стеснение, последвано от праг -4м. След 300 м. се достига водослива на нашия поток с река, идваща от лаво. Нагоре срещу течението и след 50м. тя се появява от грифон. Освен нея има и др.малък приток, който се влива там. Срещу течението му сме продължили около 200м., като в тази част изследването и картировката не е довършена. Голямата река идва от пещерата „Раздолци”, която се явява основен водосбор на района.
Надолу след водослива галерията става висока и широка. Във височина се отварят красиви горни етажи, по които идват малки притоци. Достига се отвес -6м., който се слиза в ляво на камина. След 50м е първия полусифон. Лягаме във водата и го пропълзяваме. Надолу галерията е пак широка и висока. След 150м. е втория полусифон. Той се заобикаля от дясно по горен етаж и се слиза отново на реката. Още 150м. и сме пред сифона на дъното. До тук дълбочината е -106м., а дължината на картираните галерии 1864м.
С флуоресцеинов опит сме доказали, че реката излиза на извора „Воровитец” под мах.Въртопо. Изворът е каптиран за с.Завидовци.

ip: 83.148.73.*

Мария Златкова - Маяница29.06.05
Описание на пещерата
Пещера „Маяница”,с.Церово,Сф. – описание на пещерата
Мария Златкова,1992г.
Пещера „Маяница” беше каптирана за водоснабдяване на мах.Д.Желен още през 30-те год.Входът и е до последната къща на махалата. Дължината и беше към 40м. Завършваше с тесен сифон. Докато правехме картата К.Вълчев откри продължение зад няколко скални блока. Разширихме достатъчно стеснението и по тесен канал излязохме отново на реката зад сифона. Продължихме около 200м. срещу течението. Галерията е ниска и се пълзи във водата. Достигнахме до много тесен полусифон.
На 1м. в ляво над полусифона започва горен етаж. След 20м. обаче той беше затворен от синтрови натеци и напред не можеше да се мине. Бяха ни необходими 7 прониквания за да разбием с помощта на бензинова лампа малък отвор в натеците. Продължихме по горния етаж, който се движи на 2м. над реката. След 300м. излязохме в малка заличка с две разклонения. Дясното води към тясна, висока диаклаза, с малък поток. Надолу по течението му само Ц.Остромски успя да се провре 80м. Срещу течението му диаклазата е по-широка и продължихме 200м. до зала, с червени образувания. В нея водата пада от тавана. Малко преди залата в ляво се отделя горен етаж, който е дълъг 120м. Завършва с вторични образувания. Към края му направихме слухова връзка с галерията на основната река.
От малката заличка по лявото, тясно разклонение само след 30м. масивен синтър преграждаше галерията. Наложи се да прокопаем 10м. улей в глината под него. Продължихме 20м. и достигнахме реката, която там е с по-голям дебит от извора „Маяница”. Реката се пъхваше в много ниска цепнатина, по която не може да се продължи. Там водата се дели и излиза на „Изворната дупка” и на „Маяница”.
Срещу течението на реката проникнахме още 260м. до блокаж, който е задръстил плътно галерията. Блокажът е твърде нестабилен и опасен, за това нашето проникване спря до него. До там са картирани общо 1426м. С флуоресцеинов опит сме доказали, че реката в пещерата идва от губилищата в Желенски дол, а вътре в пещерата се дели на три части, като излиза на Изворната дупка, на Маяница и на из.Дедова чашка. За пещерите в България това е един рядък случай. Направихме опит да влезнем отгоре в п.”Маяница”, като копахме в п.”Липовец” при губилището на реката в Желенски дол. Поради опасните блокажи и там се отказахме да продължаваме.Така нашето изследване на района приключи в края на 92г. Освен картировачите в това изследване се включиха още пещерняците: С.Медарова, К.Козарев, О.Стоянов, П.Колев, Р.Пандурска.
Наскоро пещерняци от ПК” Хеликтит”,Сф. откриха до губилището в Желенски дол нова пещера „Говора на водата”, по която са влезли отгоре около 1000м. в същата пещерна система. Желая им успех и се надявам да успеят да проникнат до п.”Маяница” отгоре надолу.

ip: 83.148.73.*

Мария Златков - Духлата27.06.05
карта
Картата на Духлата е качена на компютър и е обработена с AutoCAD, но поради ограниченията за големината на файла-до 250К, се наложи да я сканирам и да я изпратя в този вид. На втората карта, която изпращам само съм довършила оцветяването на етажите.Няма прибавени нови галерии и това е картата до 1987г.вкл. За да не става объркване, моля ви да изтриете предишната карта, изпратена от мене. Искам да благодаря на Б.Гяурова, която ми помогна в компютърната обработка!

ip: 83.148.73.*

<< Предна страница << >> Следваща страница коментари и разкази >>

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 5 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.