Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Профил на ceco

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

ceco - Бонинска дупка07.08.18
Re: Прагът на първото езеро
Стълба там няма за постоянно, само въже с възли. Ако ви е трудно по въжето, носете си стълба (по-удобно е), но не я оставяйте - ще корозира за по-малко от година!

ip: 213.191.204.*

ceco - Белите езера10.10.17
Добре известно е, че в Белите езера често се появява CO2 !
От моя личен опит (макар и да не съм я посещавал често) - около 50% е вероятността да има газ, и то в опасна концентрация! Бъдете много внимателни при влизане, носете си кибрит или запалка и проверявайте при слизане на всеки 5 метра денивелация (и за входния отвес се отнася това - първият да проверява докато е на въжето). CO2 е по-тежък от въздуха и изпълва пещерата до определено ниво, подобно на водата. Ако клечката изгасне веднага след като изгори фосфора или запалката не пали - излизайте веднага!! Ако гори - това не значи, че няма, но поне не е в смъртоносна концентрация. Главоболие може да получите и няколко часа след излизане от дупката.

ip: 213.191.204.*

ceco - Академик18.03.17
Чудесно заснет език, имало е и повечко вода! :)

ip: 213.191.204.*

ceco - Ямката13.01.15
Две различни са (Ямката на Трекляно и Ямките на Раянци)
Да, има, но тази е друга (Ямката на Трекляно). В същия район край близката махала Раянци се намира пропастта Ямките (известна като Ямките на Раянци). Тя е най-дългата и най-дълбоката в този пещерен район (302). Има и за нея подробно описание в този сайт.

ip: 213.191.204.*

ceco - Надежда24.04.14
Браво!
Поздравления за чудесната работа!

ip: 213.191.204.*

ceco - Снежанка24.04.14
Panta rhei (Всичко тече) ...
Бат Георги, чети и датите на коментарите - негативните са от преди повече от три години! Може отдавна да са сменили екскурзоводите ...

ip: 213.191.204.*

ceco - Варовитец07.03.13
Изворът е, да ...
Точно така, от пещерата излиза водата, образувала бигорния водопад над мотел "Видрите" по пътя Гложене - Тетевен.

ip: 213.191.204.*

ceco - Мартин14.05.12
За Миро Живкичов: Ако ще е карта ...
Бихте ли качили отново вертикалния план на п. Мартин, като при попълването на формата за ъплоуд отбележите полето срещу въпроса "Карта ли е?", за да се появи в галерията с карти (по възможност попълнете и другите полета). Преди това обаче добавете линеен мащаб на графиката (има го в долния десен ъгъл на оригинала). Цифровият мащаб (М 1:750) не е подходящ за карти в електронен вид - картинките се скалират по различен начин в зависимост от разделителната способност на монитора и това М 1:750 не дава реална представа за размера на обекта (освен на самия хартиен оригинал).

ip: 213.191.204.*

ceco - Скокъ 212.11.11
За Скокъ (ударението е на края)
Намира се на около 7 км. южно от селото, на левия бряг на живописна карстова долина. Реката (мисля, че се казва Каменица) идва откъм Угърчин и продължава към селото. По долината й има черен път, по който се стига се пеша за около час и половина от селото. Питайте местните хора за пътя. Входът е голям, периодичен извор, лесно се намира. Координати нямам, ходил съм отдавна, много преди да се появи GPS системата.

ip: 195.96.224.*

ceco - Маноилова дупка12.02.11
За Фори
Не става за гмуркане - много е тясно!

ip: 195.96.224.*

ceco - Змейова дупка20.09.10
Каква е истината?
Диане, бъркаш понятията. Затапване е когато с две или повече снимки изместиш от 1-ва страница качените скоро преди това снимки от друга дупка. Никого не съм затапвал, защото, както отбелязах и преди, качвам САМО ПО 1 снимка, когато преди мен има качени две от една и съща дупка. Така едната пак си остава на 1-ва страница, като кликнеш на нея се вижда и другата, дори 5 поредни от същата дупка! Как можеш да говориш, че съм те затапил с входа на Еменската на 15.09, когато на същия ден си качил 4, всичките от Змейова - едната си ти стоеше пак на 1-ва, като кликнеш на нея - ето ти ги и останалите 4! Затапването е от твоя страна на следващия ден, когато сипна нови 4 от сериала, в резултат - два линка на 1-ва към Змейовата и нито един към Еменската, следователно и към моята снимка. Ето ти сухата статистика от последните 2 страници в галерията:

12.09 - затапваш на olif от предния ден;
15.09 - ти пускаш 4, аз пускам 1 от Еменската (няма затапване);
16.09 - затапваш моята от Еменската;
18.09 - konov44 те затапва с 4 от Мандрата, аз пускам 1 от Проходна (без да го затапвам);
19.09 - затапваш мен и konov44;
19.09 - затапват те с 4 от Ланджовска дупка, аз пускам 1 от Дедовата;
20.09 - затапваш ме с 3, аз пускам 1 от Дедовата; kurshuma_8 те затапва с Топля.

Ами сега: нямаш снимка на 1-ва, но 5 поста от тази дискусия ...?!
Можеш вече да сипваш следващата порция от Змейова, ако смяташ, че и след тези постове не ти е достатъчно добре експонирана серията (направо си е преекспонирана според мен)! Аз приключвам вече с тази тема, защото взе да издребнява спора и се измести много темата от първоначалната ми мисъл. А тя бе просто един апел да погледнеш малко по-самокритично на всичко, което качваш тук, и да се отнасяш по-толерантно към качваните от другите потребители снимки. Наздраве!

ip: 195.96.224.*

ceco - Змейова дупка20.09.10
Re: Dian Dinev
Дияне, ходил съм доста по пещери и имам значително повече пещерни снимки от теб (включително и от Змейова, но бъди спокоен - няма да ти разводнявам сапунения сериал, приоритет са ми новите или малко познати дупки). Това, обаче, не ми дава повод да ги изсипвам на камари, както ти правиш, или да затрупвам с тях де що видя нещо различно на първа страница - това си е твой патент! Направи го и тази сутрин: бях пуснал една моя снимка от Дедова дупка, за която не си и чувал може би. Ха сети се защо една ... скоро бяха качени няколко интересни снимки от друг човек, в такива случаи почти винаги съм действал така - толерантността го изисква. А ти какво направи: 'О, не, никакви нови дупки (дрън - още 3 снимки от Змейова) - сапунката продължава, не си мислете че съм свършил, това ще се гледа сега, нищо друго!' Та, ако съдим по делата ти, Дияне (а те са най-важното, не приказките) ... доста безпардонен си станал, не зачиташ нищо друго, освен собственото си мнение и снимки!

За маниера ти да затъпкваш чужди снимки щом ги видиш на 1-ва страница стана дума и преди година, когато друг потребител се оплака, че го правиш редовно. Не се намесих тогава (мислех си, неволно е било, ще се поправиш след забележката - нищо подобно). Продължаваш си в същия дух, по-демонстративно и от преди!

А къде си видял 50 поредни мои снимки от една пещера? - и това е твой патент! Като не можем с качество, да трупаме количество поне, и в статистиките начело да сме! Добре се справяш - похвали те и Дзвера: хиляди снимки, милиони посещения - браво, браво, преизпълни плана за петилетката, работиш вече за следващата. Дерзай, щом те влече ... и успех!

Пък аз ще пробвам още веднъж с една скромна снимчица ... дали си разбрал нещо от този наш разговор ;)

ip: 195.96.224.*

ceco - Змейова дупка20.09.10
Не затлачвайте сайта с такива "сапунени сериали"!
Диане, моите уважения, но този твой "сериал" от снимки край няма ли?! Поснимал си, види се, доста (на килограм ;) , обаче всичко ли тук трябва да "отчетеш"? 'Ето една - добре, а тук малко съм се преместил (не е същата) - значи, и нея качваме, я това малко по-отблизо, я сега малко по-отдалеч, тия сталактити да не забравя, и тия (макар и почти същите) ... То и семеен албум да си прави човек, пак подбира, не качва всичко ... но идеята на този сайт е съвсем друга, да не я опорочаваме!

Не виждам рационален елемент в този неистов стремеж да се трупат все повече и повече снимки без кой знае каква иформативна или художествена стойност. От "ударници" като теб, скоро сайта ще се задръсти с безлични, еднотипни или повтарящи се снимки!

ip: 195.96.224.*

ceco - Чуто поле08.03.10
@ ramzes: Поправено!
Доверявам ти се за името на местността, щом си от този край - поправено! А кой го е писал - не знам и няма как да знам, нито пък ти, затова се въздържай за напред от подобни квалификации. Много хора имат принос за създаването на тази база данни и не е задължително да са местни - възможно е и други грешки да има.

ip: 195.96.224.*

ceco - Деветашката пещера04.03.10
Re: ина
Няма екскурзовод, но можете да я посетите и да разгледате самостоятелно най-интересната й част - уникалната входна зала (най-голямата в България) с дължина над 350 м. и седем отвора (окна) на тавана. Проникващата през окната светлина осветява добре залата, но едно фенерче не е излишно за да се огледат и по-тъмните й ъгли. Навътре пещерата е водна, с дълбоки езера (изисква специална екипировка) и не представлява интерес за обикновения турист.

ip: 195.96.224.*

>> Следваща страница коментари и разкази >>

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.12 секунди, изпълнени 6 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.