Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Сергей Генчев - нерегистриран - Ягодинска пещера01.11.13
В отговор на г-н Венелин Борисов
Мисля, че в предходното изявление за паркирането ви посочих кой отговаря за събирането на таксата. Ние многократно сме възразявали пред Общинския съвет, че неправилно се събира такса извън определените места. Затова щом сте толкова загрижен, защо не се обърнете към Общинския съвет и лично към кмета на община Борино, относно въпроса за такса паркинг.
Като компетентна личност се занимавам 42 години със спелеология и познавам много добре промените и развитието на пещерите. Наблюденията ми за това време е, че единствено светлината от прожекторите, които са основно осветление за всички пещери, са и основната причина за развитието на флората в пещерите.
Светкавиците от фотоапаратите не пречат по никакъв начин, надявам се след многократното повтаряне най-накрая да разберете това.
Снимките в диска са с добро качество, без значение от марката на фотоапарата с който са снимани. DVD-филма, диска със снимки, както и другите рекламни материали ни помагат за популяризирането на обекта. Ние имаме пълните права върху тях. Относно х."Тешел", тя също се стопанисва от нас, за което имаме пълно право да я вмъкнем в диска.
Не задължаваме, нито принуждаваме посетителите да закупуват тези рекламни материали. Това си е лично техен избор.
Решението за забрана на снимките в Ягодинска пещера е взето не от мен, а от УС на ТД"Родопея". Мисля, че всяко едно дружество или организация има правата да определя принципите и правилата на работа, с цел по-добро качество и обслужване. Ако след време реша да дойда на работното ви място, вие също ще ми кажете, че има определени правила и график, който пък аз ще трябва да спазвам.
Кажете ми това не е ли същото?????????????
Отношението ми с колегите в другите пещери е добро. Те многократно са търсили помощта ми за тяхното благоустрояване, опазване и за много други неща. Ако някой от колегите е против мен, нека изрази отношението си пряко, а не чрез вас.
Приканвам ви, като добър фотограф, за какъвто се смятате да посетите отново Ягодинска пещера, за моя сметка и да ни покажете какви снимки ще направите за 45 минути. След което ще ги дадем за оценка от други фотографи, които ще определят качеството на вашите и нашите снимки.

Не съм дерзал и няма да дерзая. Аз съм човек, който години наред се занимава с опазването и съхранението на пещерите и мисля, че това е задължение на всеки който се занимава с науката спелеология.

ip: 94.156.167.*

Сергей Генчев - нерегистриран - Ягодинска пещера25.10.13
В отговор на г-н Румен Драганов
Г-не, ще ви помоля да дадете по-подробна информация относно посещението на пещерата на 24.10.13г. В колко часа посетихте пещерата същия ден, кой беше вашия екскурзовод и къде беше извършено таксуването, за което твърдите, че не ви бяха дадени билети за входна такса?
Ако на паркинга са ви таксували и не са ви дали билети, то това нас не ни интересува, обърнете се към Общинския съвет на село Борино.
ТД "Родопея" сме били винаги коректни и точни към посетителите си и ако на вас не ви е бил даден билет за вход, то защо не реагирахте на място за това. Да напишете в книгата за мнения и препоръки, която се намира в офиса на пещерата и да регистрирате датата и часа пред нас, за да докажете истинността на казаното от вас.
Ще помоля от тук нататък всеки, който не е получил билет за вход или има някакви други оплаквания да го прави на място, а след което да пише. През целия летен период имаше анкетни карти, с помощта на които посетителите имаха възможност да изразят своите мнения и коментари, тези анкетни карти се съхраняват при нас и всеки, който иска, може да ги разгледа. 95% са на мнение, че обслужването в пещерата е на високо ниво.
Мисля, че в случая това го правите с цел да ни злепоставите пред останалите.
Не знам кой ви е казал, че светкавиците на фотоапаратите разтопяват пещерните образования. ТОВА Е ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ.
А аз такива думи не съм цитирал.

По отношение на бента, ако вие сте постоянно тук, то ще видите, че в различните периоди на годината силата на реката е различна.
В случаите, когато е много буйна, в долната част, където е Кемеров мост /построен преди 350 години/ реката подкопава основите, в резултат на което има опасност моста да падне. Многократно сме правили ремонт и поддръжка на този мост. А с този бент се опитваме да спрем силата на реката, за да го запазим.
На времето "Мелеорация" се грижеше да построява такива бентове с цел запазването на речното корито и развъждането и поддържането на популацията на рибата в реката.
А щом сте толкова загрижен, защо не реагирате за изграждането на мини ВЕЦ-ли в по-горната част на коритото, които допринасят за намаляването и дори пресъхването на реката на определени места и водят до унищожаване популацията на рибите.
ТД "Родопея" би ви доказала с документ, че всяка година, по моя инициатива, се закупуват от развъдници малки риби с цел зарибяване на реката. И това се прави със средствата събирани от входните билети на Ягодинска пещера.
А ако това е лошо дело за вас, то не знам как и по какъв начин тогава трябва да се ОПАЗВА и ПОДДЪРЖА ОКОЛНАТА СРЕДА и РАВНОВЕСИЕТО В ПРИРОДАТА.

ip: 94.156.167.*

Сергей Генчев - нерегистриран - Ягодинска пещера25.10.13
В отговор на г-н Венелин Борисов
Давам пълен отговор на вашия коментар, относно посещението ви на 11.08.2013г., на Ягодинска пещера.

1. По точка първа. Паркинга на Ягодинска пещера е общинска собственост на село Борино, област Смолян. Община Борино е взела решение на общинска сесия, да се извършва таксуване на автомобилите, за престой пред Ягодинска пещера. Средствата събирани от паркинга, се отчитат в община Борино и ние нямаме нищо общо с тях.
Ако пък вие не сте обикаляли България и други места в света, на всички такива туристически обекти се плаща такса престой за паркиране.

2. По точка втора. Относно снимането в Ягодинска пещера, УС на ТД"Родопея" е взел решение да не се снима в пещерата, от порядъка на 9 години. Цитирам и причините за това решение:
-Поради дългия маршрут на Ягодинска пещера, която е почти четири пъти по-дълга от останалите благоустроени пещери, е устроена на секторно палене и автоматично загасяне на осветлението след 10 минути, след като мине групата и в случай, че някой от фотографите се забави, то той остава на тъмно и нашите колеги трябва да се връщат назад за да го търсят. Това е направено с цел, да се запази пещерата от наличие на растителност, като: мъхове, плесени, гъби и т.н.
А другата причина е,че на места по пода има образования и когато правят снимки, посетителите стъпват върху тях, катерят се там където не трябва, с цел да направят по-атрактивна снимка.
Освен това, по време на провеждане на вътрешните беседи в пещерата, когато се снима, не се съобразяват с останалите, които не снимат и искат да научат нещо повече за пещерата.
Бих ви препоръчал да посетите други пещери в съседни на нас държави, като Гърция /например пещера Алистратис/ там дори е забранено внасянето на фотоапарати, без значение, че човек няма намерение да снима. Същото е и във всички европейски пещери, които аз съм посетил.

3.По точка трета. Посещаемостта на пещерата е различна, по брой на посетители през различните сезони на годината. Най-активни са посещенията през Август и ако трябва да се съобразяваме със вашите изисквания, то да посетите пещерата през същия период,
ще се наложи предварително /поне месец преди това/ да се запишете.
А ако ви удовлетворява това, няма проблеми ще преминем по този метод на работа, от който съм сигурен, че няма да ви хареса и пак ще търсите начин да се оплаквате.

4. По точка четири. Относно елхата. Тя със нищо не допринася за замърсяването на пещерата. Това е традиция, която е създадена от Димитър Райчев и това го правим в негова памет.
Като спелеолог от периода на 1968г. съм участвал в проучването на Ягодинска пещера, Дяволско гърло, Ухловица и на целия Родопски карст, а и в много наши и международни експедиции, така че имам пълна представа как трябва да се развива пещерен туризъм и за опазването на пещерите в последствие.
Ако нямаше такива будали като нас /спелеолозите/, то нямаше да може, да видите и да се докоснете, до тайните и красотите, които крие подземния свят.

С уважение: Сергей Генчев

ip: 94.156.167.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 0.03 секунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.