Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Доко - нерегистриран - Магура16.04.10
ПЕЩЕРА „ МАГУРАТА” – ЕДНО ГОЛЯМО РАЗОЧАРОВАНИЕ
ПЕЩЕРА „ МАГУРАТА” – ЕДНО ГОЛЯМО РАЗОЧАРОВАНИЕ
Здравейте. Искам да споделя с Вас своето голямо разочарование от посещението си в пещера „Магурата”, или по-точно разочарованието си от отношението на обслужващия персонал към опазването на една от най-известните пещери – част от природното наследство на България.
Случаят е следният: Преди няколко дни група от девет възрастни и седем деца посетихме пещерата. Понеже беше делничен ден не можахме да сформираме група от 10 възрастни- толкова трябвало да бъдем за да има човек от персонала с нас. Решихме са заплатим десетия билет, но тогава се оказа , че двамата пенсионери от групата не били „възрастни”. Решихме да си заплатим беседата, но и това ни беше категорично отказано. Бяхме допуснати да разгледаме пещерата без никакъв придружител, което според мен е грубо нарушение от гледна точка на безопасността ,а също така и от гледна точка опазването автентичността на формите образували се с милиони години от природата. Както и да е разгледахме пещерата и единствените пещерни рисунки, които открихме бяха от първобитните хора от 21век. Освен това в пещерата личат следи от прясно отчупени парчета от сталакмити и сталактити, а в една от залите въздуха беше пропит от дим на цигара на някой преминал преди нас. Това грубо посегателство спрямо природното и културно наследство на България се дължи според мен на нехайното отношение на персонала отговарящ за пещерата, на порочната практика за допускане вътре на хора без придружител.Платихме си цялата цена на билета ,а залата със скалните рисунки на древните първобитни хора беше заключена и не можахме да я разгледаме, което все пак може и да е добре с оглед запазването им от посегателства.
Досега съм посетил пещерите „Съева дупка” , „Леденика”, „Снежанка”, „Ухловицата”, „Дяволското гърло” , „Ягудинската пещера”, но никъде досега не ми се беше случвало подобно нещо- такава безотговорност.
Същия ден посетих и другата пещера в региона- „Леденика”. Там отношението беше съвсем друго. Хора без придружител в пещерата не се допускат. Сформират се групи на определен интервал от време и пещерата е заключена докато групата приключи с обиколката. По време на обиколката ни прекъсна електрическото захранване, но реакцията на персонала бе своевременна и напълно адекватна. Не се допусна паника въпреки присъствието на деца.
При напускането на пещерата дори ни увериха ,че в момента се работи по въпроса за включване на авариен генератор за захранване на пещерата.
Не знам какво щеше да се получи в пещера „Магурата” ако там беше спряло електричеството , като се има в предвид , че разстоянието от входа до изхода на пещерата по късия маршрут е около километър и половина.
Д. Петров гр. Айтос

ip: 78.108.242.*

Kate Winslet - нерегистриран - Бачо Киро21.08.09
За пещерата Бачо Киро!!!
Хора наистена струва си да отидети в пещерата много е хубаво!Не казвам че е най-хубавата пещера,но пак се заслужава да се види!

ip: 78.108.242.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 2.03 секунди, изпълнени 4 заявки.

Сайтът е достъпен на адреси: www.cavesbg.com и caves.4at.info.