Caves :: Пещерите в България :: Истории и коментари

Търсене:

ВХОД | Регистрация | Начало | Карта на България с пещерните райони | Галерия | Карти | Форум

Коментари, разкази, истории, допълнителна информация

Стиви - нерегистриран - Божия мост03.04.09
Божият мост - едно красиво място- да го превърнем в РАЙ!!!
Едно наистина красиво място предлагано от нашата природа - "Божият мост" - край с. Лиляче общ. Враца, обл. Враца. Пред нас стои въпроса как да го опазим и как да го доразвием за да стане още по-красиво, още по-привлекателно и наистина да си почиваме там сред истинската природа.
В случая пред управляващите на гр. Враца по точно пред кмета на града г-н Тотю Младенов трябва да се постави въпроса за електофициране и водоснабдяване на района.
Уважаеми госпожи и господа Вие трябва да знаете, че е наложително да се обърне внимение на моето предложение.

ip: 62.204.143.*

Крис - нерегистриран - Божия мост30.04.08
Божият мост край с. Лиляче
Божият мост е уникален скален феномен, обособен в карстова област ( комплекс от поредица пещери и скален мост от около 15 м. под който извира река, която проължава в западна посока към с. Лиляче, обл. Враца.) Природната забележителност се намира на около 15 км. северна посока от гр. Враца и до нея се достига по два маршрута.
През с. Лиляче източна посока по земен път ( или пътека ) преминаващи успоредно на реката до сновите на изградената и реставрирана крепост - същото място е било Римско кале и населено място ( защитено място) през ранните векове на хилядолетието.
По пътя Враца - с. Чирен на 4 км. след разклона местност "Деривол" - западна посока от пещера "Понора" по бетонен път около 1 - 1,5 км. и 300 м. земен път зад връх. "Стражара" северна посока.
Природната забележителност е включена като алтернативен проект за област Враца по развитието на туризма, като две направления алтернативен или селски туризъм за с. Лиляче, съчетан с туристически маршрут от селото към историческата крепост и природната забележителност.
Освен уникалността си като скален феномен характерно за природната забележителност е че реката която извира от нея е продължение на реката която потъва в карстова форма на м. "Жабокрек" землище Лиляче. В непосредствена близост се намира и природната забележителност пещера "Понора" в която, както и в пещерите на Божият мост се намират рядко срещащи се колони от прилепи.
Самата природна забележителност попада в красива местност, която е отлично място за отдих и туризъм и в съчетание с извиращата река създава условия за риболов и през пълноводието ( пролетно - летният период) за къпане по естествено образуваните вирове по меандрите на реката. Това създава условия за развитие на разнообразни форми на туризма.
В основата на реставрираната крепостна стена на Калето се намира указателна табела, оято дава информация за населението в същата местност от древни времена.
В западна посока на около 1 км. се намира с. Лиляче, което е удобно място за туристите ( при бъдещо развитие на селският туризъм), като база за преспиване. От с. Лиляче през гр. Криводол ( който отстои на 10 км. в местност "Томин мост" се е намирал стар Римски град, където стоят основи от къщи, както и непроучена над гробна могила с височина 50 м.
Във връзка с гореизложеното всичко това дава възможност за комплексното развитие на историческия, алтернативния, риболовния, ловния, пещерния и обикновен туризъм.
ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ И ПОЧУСТВАТЕ КРАСОТАТА НА ТОВА МЯСТО,КАКТО ГО ВИДЯХ И ПОЧСТВАХ И АЗ !!!

ip: 62.204.143.*

Крис - нерегистриран - Божия мост30.04.08
Божият мост край с. Лиляче
Божият мост се намира край с. Лиляче на около 1,5 км. пеша източна посока.

ip: 62.204.143.*

Сайтът е в режим "Уики" и от тук нататък в него ще се напрупва информацията, която имате желание да споделите.

Време: 23 милисекунди, изпълнени 5 заявки.

Сайтът е достъпен на адрес caves.4at.info.